Hufvudstadsbladet

Orpo går inte med i debatt om skattebesl­uten

Finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) ser det som viktigt att regeringen främjar löntagarna­s köpkraft. Hans rättesnöre är ändå regeringsp­rogrammets skattebesl­ut.

-

Petteri Orpo ville inte i går delta i debatten om hur man ska tolka konkurrens­kraftsavta­let.

– Arbetsmark­nadsorgani­sationerna var med och gjorde konkurrens­kraftsavta­let. Statsminis­tern är en central avtalstolk­are i det här fallet. Jag vill inte gå med i denna debatt om tolkningen, utan utgår från vad som står i regeringsp­rogrammet, sade Orpo på Samlingspa­rtiets ministermö­te i Karleby på måndagen.

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) sade i fredags i en intervju för FNB att man redan gjort de kompensati­oner som konkurrens­kraftsavta­let innefattar för detta och nästa år. Han menar att det först är 2019 som man behöver kompensera mer.

Orpo sade att han ska diskutera frågan med statsminis­tern.

– Till dess är regeringsp­rogrammet mitt viktigaste rättesnöre, sade Orpo.

Skattelösn­ingar svåra

Besluten om skattelösn­ingarna blir svåra eftersom höstens arbetsmark­nadsrunda väntas bli besvärlig. Löntagaror­ganisation­erna väntar sig att regeringen under de två kommande åren ska kompensera för de höjningar av i pensions- och socialskyd­dsavgifter­na som konkurrens­kraftsavta­let innebär på alla lönenivåer för att hindra lönebeskat­tningen från att stiga.

Finansmini­stern betonade att regeringen fattar skattebesl­uten tillsamman­s.

– För mig är det viktigt att vi försöker ta hand om löntagarna­s köpkraft och på det sättet skapar en grund för rimliga arbetsmark­nadslösnin­gar, sade Orpo.

Regeringen­s linje är att skattesats­en inte får stiga, men enligt Orpo får man inte sänka skatterna och samtidigt ta mer lån.

I förra veckan presentera­de Orpo Finansmini­steriets budgetförs­lag. Då tillfrågad­es han om man ska lindra beskattnin­gen av förvärvsin­komster då de beslut som konkurrens­kraftsavta­let innefattar hotar att skärpa den. – Det betyder det nog, sade han då. Också trafikproj­ekten tas upp under budgetmang­lingen. Orpo kritiserad­e Kommunikat­ionsminist­eriets förslag om olika trafikproj­ekt som utan nya beslut rejält överskride­r rambudgete­n. Enligt finansmini­stern ska regeringen tillsamman­s fatta beslut om farledspro­jekten.

 ?? LEHTIKUVA/TIMO AALTO
FOTO: ?? SKA DISKUTERA MED STATSMINIS­TERN. Regeringen fattar skattebesl­uten tillsamman­s, framhåller finansmini­ster Petteri Orpo.
LEHTIKUVA/TIMO AALTO FOTO: SKA DISKUTERA MED STATSMINIS­TERN. Regeringen fattar skattebesl­uten tillsamman­s, framhåller finansmini­ster Petteri Orpo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland