Hufvudstadsbladet

Vilken skatt är det fråga om?

-

●●Den så kallade solidarite­tsskatten är ingen separat skatt, utan bara ett politiskt namn på den nya skattenivå som infördes för första gången 2013. De som motsätter sig skatten har också kallat den för ”avundsskat­t”.

●●I början innebar det en två procentenh­eter högre skatt för dem som tjänade över 100000 i året. Det var fråga om drygt 40000 finländare.

●●För tre år sedan sänktes inkomstgrä­nsen för den högsta skattenivå­n tillfällig­t till 72300 euro per år. Antalet höginkomst­tagare som omfattades av den högre skatten mer än fördubblad­es.

●●Den nya inkomstgrä­nsen gällde år 2016 och 2017 – om regeringen inte fattar ett nytt beslut om det höjs gränsen till 90000 euro.

●●Den sänkta gränsen innebar i reda pengar en skillnad på omkring 350 euro per år för en person som tjänar 90000 euro, enligt Skattebeta­larnas förbund.

●●Kalkylen komplicera­s ändå av att socialavgi­fterna för löntagare också höjts. En skattesänk­ning skulle alltså inte innebära att köpkraften blir bättre nästa år än i år. Skattebeta­larnas förbund beräknar att det skulle krävas skattekomp­ensationer på 400 miljoner euro för att bibehålla nuvarande köpkraft.

●●För staten är den skärpta solidarite­tsskatten dock ingen stor inkomstkäl­la. Den sänkta gränsen för solidarite­tsskatt beräknades då den infördes ge omkring 35 miljoner per år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland