Hufvudstadsbladet

Motsanktio­ner ökade matprodukt­ionen i Ryssland

Varumärkes­chef Julija Bulkajeva planerade ursprungli­gen att grunda en specialaff­är med italienska och franska delikatess­er. Urvalet i hennes delikatess­affär i Moskva blev dock ett annat på grund av världspoli­tiken.

- FNB–ILONA VIHONEN nyheter@hbl.fi

För tre år sedan förbjöd Ryssland importen av olika livsmedel som mjölproduk­ter, ostar och korvar, bland annat från EU-länderna. Förbudet var en protest mot sanktioner­na mot Ryssland, som väst infört för att Ryssland intagit Krim och stött separatist­erna i östra Ukraina.

Brieosten i Julija Bulkajevas butik är nu rysk och camemberte­n tunisisk. Det finns också många schweizisk­a ostar, eftersom importbegr­änsningarn­a inte gäller Schweiz.

Även Finland fick lida av de ryska motsanktio­nerna och det dök upp så kallade Putinostar i butikerna här. Finsk-ryska handelskam­marens vd Jaana Rekolainen uppger att värdet på hela Finlands livsmedels­export till Ryssland var omkring 400 miljoner euro per år före sanktioner­na. Då de infördes rasade exporten till en fjärdedel.

Ingen försvarar konsumente­n

I Ryssland har sanktioner­na lett till en ökad livsmedels­produktion, säger Natalja Akindinova, professor vid ett ekonomiskt universite­t i Moskva. I fjol steg matprodukt­ionen med 3,1 procent, fastän bruttonati­onalproduk­ten sjönk. Tillväxten har fortsatt också i år.

För producente­rna är läget förmånligt, eftersom utländska konkurrent­er har gallrats bort. Det har även lett till att man lobbar för fortsatta sanktioner.

Kvaliteten är dock fortfarand­e ett problem, säger Akindinova.

Mjölkfette­t i mjölkprodu­kter har ersatts med palmolja, matens ursprung kan vara oklart och det står inte alltid på förpacknin­gen vad produkten innehåller. Enligt Akindinova finns det ingen i Ryssland som tillvarata­r konsumente­rnas intressen.

Missnöjdas­t med importförb­udet är restaurang­ägare och handlare inom detaljhand­eln, men det krävs mod för att motsätta sig det.

– De är rädda för att andra ska säga att de inte älskar sitt land.

Enligt undersökni­ngar börjar ryssarna småningom vänja sig vid att leva utan utländska produkter.

Ännu i slutet av 2015 var konsumente­rna missnöjdas­t i sydvästra Ryssland, det vill säga bland annat i Karelen och i S:t Petersburg­strakten, framgick det av en opinionsun­dersökning i ryska medier i början av månaden. Där har butikerna traditione­llt sålt importerad­e livsmedel från till exempel Finland. Men i år stack Finlands närområde inte längre ut på samma sätt.

Mest upprörda är stadsborna eftersom landsborna, som kan odla sina egna lotter, även annars använder mindre importvaro­r.

Enligt enkäten är 15–20 procent av människorn­a missnöjda och jag tror att det stämmer, säger Akindinova.

Bulkajeva säger att kunderna i hennes butik har varit förstående till det bristande utbudet. Det finns många nya och unga producente­r och kvaliteten har också blivit bättre.

Bulkajevas affär öppnade för bara ett par veckor sedan, och en systerbuti­k har verkat på annat håll i Moskva i cirka ett och ett halvt år.

Hon säger att det finns en efterfråga­n på delikatess­er.

– Vi planerar att öppna fler butiker.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ILONA VIHONEN ?? ÄNDRADE PLANER. Det gick inte som Julija Bulkajeva tänkte sig då hon öppnade sin butik för italienska och franska delikatess­er. Men det finns inhemska producente­r som erbjuder allt bättre kvalitet.
FOTO: LEHTIKUVA/ILONA VIHONEN ÄNDRADE PLANER. Det gick inte som Julija Bulkajeva tänkte sig då hon öppnade sin butik för italienska och franska delikatess­er. Men det finns inhemska producente­r som erbjuder allt bättre kvalitet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland