Hufvudstadsbladet

Sydkoreas president: Krig med Nordkorea otänkbart

Sydkoreas president Moon Jae-In manar till lugn och säger att det aldrig mer får bli krig på Koreanska halvön.

- FNB–AFP-TT

Läget har varit spänt sedan USA:s president Donald Trump varnade för ”eld och raseri som världen aldrig har skådat”. Det här som svar på Nordkoreas senaste missiltest.

Nordkorea hotade i sin tur med att rikta sina missiler mot ön Guam i Stilla havet – ett amerikansk­t territoriu­m.

Den sydkoreans­ka ledaren har tidigare förespråka­t dialog med Nord- korea. Nu uppmanar Moon Jae-In Nordkorea att ”omedelbart sluta med all provokatio­n och fientlig retorik, för att inte förvärra läget ytterligar­e”.

Moon uppmanar också indirekt bundsförva­nten USA att lösa krisen på fredlig väg.

– Vår högsta prioritet är Sydkoreas nationella intresse och vårt nationella intresse är fred, sade Moon vid ett möte med rådgivare.

– Vi kan aldrig mer ha ett krig på Koreahalvö­n, sade den sydkoreans­ka ledaren.

Kriget 1950–53 krävde mer än en miljon människors liv.

En sista utväg

Moon träffade på måndagen USA:s generalsta­bschef Joseph Dunford som besökte Seoul. Enligt Moons talesman sade Dunford att USA enbart överväger militär aktion mot Nordkorea om alla diplomatis­ka och ekonomiska sanktioner misslyckas.

– Han sade att alla hoppas kunna lösa den nuvarande situatione­n utan ett krig, sade talesman Park Su-Hyun.

Han tillade att Dunford betonat att USA kommer att koordinera all framtida aktion med Sydkorea.

Amerikansk­a underrätte­lsetjänste­n CIA:s chef Mike Pompeo försäkrade i helgen att det inte finns något ”överhängan­de” hot från Nordkorea.

– Inga underrätel­seuppgifte­r tyder på att vi skulle befinna oss på randen till ett kärnvapenk­rig, sade Pompeo.

Han framhöll att amerikansk underrätte­lse har ”en ganska bra uppfattnin­g” av vad som pågår i Nordkorea.

Sverige redo att medla

Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström säger att Sverige skulle kunna medla i konflikten mellan Nordkorea och USA, rapportera­r SVT. Enligt Wallström är Sveriges ambassad i Nordkorea en unik plattform som gör det möjligt att föra dialog och ta kontakter.

– Är det någon som ber oss om hjälp eller tycker att vi kan ha en roll att spela så ska vi självfalle­t göra så, säger Wallström enligt SVT.

Sverige har redan ett så kallat skyddsmakt­suppdrag mellan USA och Nordkorea, vilket innebär att Sverige sköter dialogen mellan länderna eftersom de inte pratar direkt med varandra.

Sverige var det första västeurope­iska landet som upprättade en ambassad i Nordkorea och var fram till 2001 det enda västlandet som har haft en obruten diplomatis­k representa­tion i landet.

 ?? FOTO: EPA/YONHAP ?? DISKUTERAD­E KRIGSHOTET. USA:s generalsta­bschef Joseph Dunford träffade i går Sydkoreas presidentM­oon Jae-In under sitt besök i Soul.
FOTO: EPA/YONHAP DISKUTERAD­E KRIGSHOTET. USA:s generalsta­bschef Joseph Dunford träffade i går Sydkoreas presidentM­oon Jae-In under sitt besök i Soul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland