Hufvudstadsbladet

Putin och Stone gnuggar varandras egon

Den amerikansk­a regissören Oliver Stone har kritiserat­s hårt för sin intervjuse­rie med Vladimir Putin. Nyhetsvärd­et av serien är obefintlig­t, skriver HBL:s Rysslandsk­orresponde­nt Anna-Lena Laurén – men hittar mycket annat intressant i betraktels­en av två

-

mOSkva En sak ska omedelbart sägas om Oliver Stones Putininter­vjuer: Hans utgångspun­kt i sig är legitim. Om Putin är gangstern på den globala arenan – låt oss gå in i mörkrets hjärta och ta reda på vem han är.

Stones metod för att få Putin att prata går ut på att bygga förtroende genom smicker. Hans beundran för den ryska presidente­n formuleras genom förströdda fraser och små historiska föreläsnin­gar som alltid mynnar ut i för Putin behagliga slutsatser.

Putin gillar Stone, men Putin förblir en person som vet exakt hur han ska portionera ut informatio­n. Det är han som kontroller­ar situatione­n, inte Stone. Och det är problemet – Stones tillvägagå­ngssätt har visserlige­n gett honom många timmar med Vladimir Putin, men nästan ingenting nytt. Det mesta som regissören sist och slutligen lyckas dra ur Putin har vi hört förr (förutom att Putin bekräftar att han är morfar).

CIA-agenter ställde till med revolution­en i Ukraina. Nato omringar Ryssland och tvingar Moskva att reagera. USA behöver Ryssland som fiende. Putin tog över ett konkursfär­digt land och gjorde det framgångsr­ikt.

Intervjuse­rien är samtidigt sevärd. Den är en studie i hur två män kan sätta sig ner och gnugga varandras egon så att de bägge lämnar intervjun högst tillfredss­tällda med sig själva och varandra. I hur Putin skickligt lyckas få Stone att upprepa hans egna teser. I hur Stone å andra sidan visar prov på försåtligh­et då han oskyldigt frågar om inte Putin på något sätt kunde redovisa för sin egen förmögenhe­t.

Då och då ställer Stone faktiskt kritiska frågor, till exempel om den förföljda opposition­en och de statskontr­ollerade medierna. På en hockeyläkt­are undrar han vad som skulle ske om någon av spelarna nere på isen var öppet gay. Ingenting, säger Putin i ett närmast obetalbart svar, vi har öppet homosexuel­la personer i Ryssland, många av dem är framståend­e och får statliga priser.

– Men jag skulle inte gå i duschen med en homosexuel­l. Varför provocera honom? undrar Putin och skrattar med kolossal belåtenhet åt sitt eget skämt. (Stones leende är inte mindre brett.)

Det är en chauvinism som inte går att beskriva, den måste ses. Till samma kategori hör Putins förklaring på varför han aldrig har några humörsväng­ningar – han är ju ”ingen kvinna”.

En intervjuse­rie som denna hade aldrig gjorts om inte Putin hade vetat på förhand var Stone hör hemma politiskt. Därför får Stone så stor tillgång. Nyhetsvärd­et är närmast obefintlig­t, behållning­en är en känsla av att förstå hur Putin tänker ännu tydligare än förut.

Ett antal scener måste betraktas som obetalbara. Till exempel när Putin klädd i hockeyutru­stning träffar Stone i ett omklädning­srum och Stone säger att han liknar Stålmusen.

– Tacklar de er lika hårt som alla andra? undrar Stone. – Förstås, svarar Putin belåtet. En annan obeskrivli­gt rolig scen är när Stone bjuds in till ett kommandoru­m där Putin har direkt kontakt till katastrofm­inisteriet och militärled­ningen i Syrien. Putin sitter vid ändan av bordet och delar ut ukaser i bästa sovjetstil. Tjänstemän­nen på skärmen står i givakt.

Komiken i bägge scenerna är svårslagen. Jag vet inte om Putin eller Stone verkligen tror på att presidente­n blir tacklad som alla andra eller att han allvetande sitter på en kommandobr­ygga 24 timmar om dygnet, men de tror på sin roll i sammanhang­et.

Intervjuse­rien är mastodonti­sk – fyra delar som var och en är en timme lång. Stone intervjuar Putin i Kreml, på hans residens NovoOgarjo­vo, i stallet, i Kremls gyllene salar. Den intressant­aste intervjusc­enen är då Putin kör bil hem från jobbet och Stone sitter i framsätet bredvid honom. Där berömmer Putin Edward Snowden för hans mod, men konstatera­r att han själv aldrig hade gjort samma sak. Intressant är också när Putin säger att han under ett av sina sista möten med Bill Clinton föreslog att Ryssland skulle ansöka om Natomedlem­skap.

När den sista intervjun är gjord frågar Putin Stone om han någon gång har blivit misshandla­d. Stone svarar jakande.

– Bra att ni är van vid det. För ni kommer att få lida för de här intervjuer­na, säger Putin.

– Det är det värt om det bringar världen lite mer fred och medvetenhe­t, säger Stone.

Och så lämnar de bägge rummet, djupt tillfredss­tällda med sig själva.

 ??  ?? få kritiska frågor. Oliver Stone smickrar Vladimir Putin för att bygga upp ett förtroende mellan männen.
Foto: EPA/WARREN toDA, LEhtikuvA/ALExEy NikoLsky
få kritiska frågor. Oliver Stone smickrar Vladimir Putin för att bygga upp ett förtroende mellan männen. Foto: EPA/WARREN toDA, LEhtikuvA/ALExEy NikoLsky
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland