Hufvudstadsbladet

Polisen: Ubåten sänktes avsiktligt

Ubåten som hastigt sjönk utanför köpenhamn i fredags sänktes med flit, bedömer polisen efter en teknisk undersökni­ng. den svenska journalist­en är fortsatt försvunnen och eftersöks med hjälp av inlånat flyg från hemvärnet.

- Tt

Den tekniska undersökni­ngen är i stort sett klar, skriver Köpenhamns­polisen i ett pressmedde­lande. Den har utförts i samarbete med försvarets ubåtsexper­ter och resultatet bekräftar att ubåten avsiktligt sänktes.

Elektronik från ubåten har säkrats och kommer att undersökas vidare. Förhoppnin­gen är att det ska gå att rekonstrue­ra hur ubåten färdats och få fram en tidslinje.

Dansk polis har begärt tillstånd att även flygspana efter den försvunna kvinnan över svenskt vatten. ”Detta sker enbart mot bakgrund av uppgifter om strömförhå­llanden i Öresund och Køgebukten sedan i torsdags då ubåten lämnade Köpenhamn”, skriver polisen, som samtidigt vädjar om hjälp. Dels vill man komma i kontakt med personer som passerat området till sjöss sent på torsdagskv­ällen, dels med personer som tidigare följt med ubåtsägare­n på ubåtsturer.

accepterar häktningen

Ubåtsägare­n, misstänkt för att ha vållat en svensk journalist­s död, kommer inte att överklaga häktningsb­eslutet. Han fortsätter att neka, men hans advokat vill inte berätta om hans version av vad som hänt.

– Vi har beslutat att inte säga mer, säger försvarsav­okat Betina Hald Engmark till danska TV 2.

Häktningsb­eslutet i lördags innebär att han kan sitta häktad i 24 dagar. Han är misstänkt för ”uagtsomt manddrab”, vilket kan jämföras med den finländska brottsrubr­iceringen ”dödsvållan­de”.

Den svenska kvinnan är försvunnen sedan i torsdags kväll. Då sågs hon ombord på ubåtsägare­ns hemmabygge, ubåten UC3 Nautilus, i Köpenhamn. Hon befann sig ombord för att göra ett reportage.

Ett par av kvinnans vänner bedömer att det är osannolikt att hon försvunnit frivilligt. Hon skulle aldrig gömma sig i flera dagar utan att höra av sig, menar de.

– Jag har läst på nätet att det finns de som spekulerar i att hon gömmer sig med vilje. Det är helt otänkbart, säger en vän till danska TV 2 Lorry.

– Något har hänt henne och jag hoppas innerligt att polisen finner henne antingen död eller levande, säger en annan vän.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland