Hufvudstadsbladet

Inga dubbelmäst­are i London-VM

Varken Usain Bolt eller Mo Farah lyckades ta dubbla guld i friidrotts-VM i London. Ingen tronföljar­e dök heller upp, även om det var flera yngre förmågor som jagade två guld.

- FNB

FRIIDROTT Sydafrikan­en Wayde van Niekerk var nära att ta hem både 200 och 400 meter. Almaz Ayana var med i tätstriden på både 5 000 och 10 000 meter, precis som Farah på herrsidan. Ayana jagade sitt andra guld sista VM-dagen, men fick se sig spurtbeseg­rad av Helen Obiri på 5 000 meter.

Farah, van Niekerk och Ayana vann guld och silver. Caster Semenya vann brons på 1 500 meter och tog hem söndagens 800-meterslopp överlägset. Hon satte dessutom nytt sydafrikan­skt rekord, 1.55,16.

Norden tog totalt tre medaljer i VM. Två av dem gick till Norge, då Karsten Warholm blev världsmäst­are på 400 meter och Filip Ingebrigts­en tog ett överraskan­de brons på 1 500. Daniel Ståhl tog Sveriges enda medalj, en silverpeng i diskus.

Barshim vinnare

Mutaz Essa Barshim har under en längre till hållit sig i toppen av årsbästali­storna, men inte tagit några stora mästerskap­ssegrar tidigare. Qatariern fick äntligen till det på söndagen, då han tog hem höjdfinale­n på 235. Ryssen Danil Lysenko, tävlandes under neutral flagg, slutade tvåa på 232. Syrien tog sin enda medalj i VM genom Majd Eddin Ghazal, som klarade 229.

Friidrotts-VM i London bjöd bara på ett världsreko­rd. Det kom i

nya VM-grenen 50 kilometer gång för kvinnor. Ines Henriques, Portugal, vann på 4.05.56.

USA tog hem 30 medaljer i VM – mest av alla. Tio av de amerikansk­a medaljerna var av ädlaste valör. Amerikaner­na är etta också i alla tiders medaljstat­istik, men hade inte tagit hem medaljliga­n i ett enda VM sedan Daegu var arrangör för sex år sedan.

Ryssland var bannlyst från årets VM, men en del av landets atleter fick tävla under neutral flagg. De som gjorde det tog hem ett guld och fem silver. Maria Lasitskene tog hem guldet i lördagskvä­llens höjdfinal.

USA var överlägsen etta i medaljtabe­llen, för Kenya på andra plats tog inte mer än elva medaljer. Fem av dem var ändå guld. Sydafrikas tre guld och sex medaljer totalt räckte för att sluta trea i tabellen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland