Hufvudstadsbladet

Leo Carmona skriver bok om gangsterli­vet

Intervju Hiphopgrup­pen Kartellen har tagit en paus. Men Leo ”Kinesen” Carmona fortsätter att berätta om sitt liv – i bokform. Spelet är spelet handlar om hur snabbt kriminalit­etens logik kan få unga utsatta killar på fall.

- ELIN SWEDENMARK/TT

Fängelset■är■annorlunda■än■det■finska■fängelse■där■Leo Carmona■inledde■sitt■straff■för■anstiftan■till■mord.■ Vakterna■förbjuder■oss■visserlige­n■ att■ta■med■en■liten■bandspelar­e■in,■ och■besöksrumm­et■är■en■sorglig■his- toria■med■flammiga■väggar,■rangliga■bord■och■blyertsklo­tter.■Men■det■ är■humanare,■konstatera­r■Leo■Carmona.

–■I■Finland■sov■jag■i■en■bunker■ med■straffmadr­ass■som■var■så■här■ tunn,■säger■han,■måttar■med■fingrarna■och■skrattar:

–■Det■ska■kännas■att■du■sitter■i■ fängelse.

Började skriva

Kartellen tog■en■paus■efter■det■att■ Sebbe Staxx■förra■året■blev■religiös■och■klev■av.■Boken■Spelet är spelet■ är■Leo■Carmonas■nya■projekt,■base- rad■på■hans■eget■liv.■Han■gäspar■efter■ gårdagens■permission■hemma■med■ 13-årige■sonen.

–■Förlåt,■jag■är■så■trött.■Det■var■första■gången■jag■firade■min■sons■födelsedag■i■frihet,■säger■han■och ler.

I■fängelset■Kakola■i■Åbo,■där■Leo■ Carmona■satt■isolerad■ett■tjugotal■ timmar■om■dygnet■i■sex■år,■började■ han■se■ett■slut■på■fängelseti­den.■Men■ plötsligt■blev■han■flyttad■till■Fenixbunke­rn■på■Kumla■i■Sverige.■De■senaste■åren■har■varit■tuffa.

–■Jag■hamnade■med■gapiga■gängfolk■och■larmet■gick■hela■tiden.■Det■ var■som■att■släppa■ut■en■hund■som■ varit■inlåst■i■sex■år■mitt■på■Vasagatan.■Jag■mådde■dåligt■över■att■jag■ skulle■komma■ut■senare■också■och■ fick■utmattning­ssyndrom.■Jag■var■ borta■i■1,5■år,■har■aldrig■mått■så■dåligt■i■hela■mitt■liv,■säger■han.

Men■framtidstr­on■är■tillbaka.■Carmona■pluggar■till■socialpeda­gog■och■ fördjupar■sig■via■skrivandet■i■frågan:■ ”Vad■hände■med■mig?”.

Moralisera­r inte

Leo■Carmonas■väg■från■rå■gangsterra­p■till■ett■större■fokus■på■sociala■strukturer■har■fortsatt■med■boken.■Den■skildrar■en■värld■av■tjänster■ och■gentjänste­r■där■de■unga■dras■allt■ djupare■in■i■kriminalit­et.■Som■med■ Kartellen■vill■han■att■den■ska■kännas■äkta.

–■Jag■är■trygg■i■att■jag■lagt■mitt■kriminella■liv■bakom■mig.■Men■jag■har■ valt■att■inte■ha■några■moraliska■un-

dertoner. Det ska vara rått och äkta så att folk kan gå in i hur karaktärer­na tänker på riktigt.

Planen att komma till toppen, investera och sedan leva Svenssonli­v gick om intet. Hans gamla vänner har dött, blivit fängslade eller knarkare.

– Vi lyckades komma till en bra nivå och gjorde miljonerna. Men med lite avstånd och analys kan

jag se att pengarna inte gjorde någonting för oss. Det såg fint ut på ytan men vi var trasiga i själen och smittade våra familjer med vår inre misär.

Fattig flykting

Boken handlar om honom och hans bekanta men barndomssk­ildringen bygger främst på hans egna erfarenhet­er. Efter att pappan engagerade sig fackligt i Chile tvingades familjen att fly. Leo Carmona minns ett fattigt liv och hur han sålde vykort och parkerade bilar för småpengar.

– Jag hade ingenting. Folk trodde att jag var ett gatubarn, skrek efter mig och kastade stenar, minns han.

Korgossen och akademiker­sonen hamnade i Oxelösund och levde ”Svenssonli­v”. Men en flytt till Jordbro ändrade allt, där misären doldes bakom välklippta gräsmattor. Leo Carmona ”gick runt i konstiga kläder från loppisar” – de var fortfarand­e fattiga. Osäker men äventyrsly­sten hittade han en tillhörigh­et på gatan.

– I den åldern vill du bara skaffa vänner och passa in. De konservati­va säger att det är 13-åringens och hans mammas ansvar. Så behöver de inte lägga några pengar på välfärd sedan.

Politisk glöd

Carmonas vilja att förklara förorterna­s öde i ett större sammanhang har blivit starkare.

– De reformer som Reinfeldt införde 2006 med skattesänk­ningar för 140 miljarder kronor (knappa 15 miljarder euro), togs från skolor, sjukhus, socialen. De slog undan benen för de oprivilegi­erade, och pengarna gavs till dem som redan hade, i form av avdrag.

Han pratar länge om utveckling­en: I stället för välfärd satte man in poliser. Säkerheten höjdes, de småkrimine­lla började rikta in sig på tyngre grejer som knark i stället och ett helt nytt revirtänka­nde tog fart, som triggade lättkränkt­a killar.

– Det är därför det har blivit så mycket skottlossn­ingar. Jag har sett det för jag sitter bland de här grabbarna, säger Leo Carmona, som vill berätta deras historier i en tv-serie lik amerikansk­a The wire.

Hans egen son växer dock upp i Stockholms innerstad, med andra förutsättn­ingar.

– När folk på gatan säger ”jävla kriminell” tänker jag mest på honom. Han valde inte mig som pappa. Det mår jag dåligt av, att jag har märkt honom med mitt liv.

 ?? FOTO: STINA STJERNKVIS­T/TT ?? FRåN KAKOLA TILL SKäNNINGE. Leo Carmona avtjänade sina första sex år i Åbo innan han förflyttad­es till Sverige. Debutboken som skrevs i fängelset om den kriminella världen utkommer inom kort.
FOTO: STINA STJERNKVIS­T/TT FRåN KAKOLA TILL SKäNNINGE. Leo Carmona avtjänade sina första sex år i Åbo innan han förflyttad­es till Sverige. Debutboken som skrevs i fängelset om den kriminella världen utkommer inom kort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland