Hufvudstadsbladet

Vilda män i badbyxor

- SNELLMAN

För inte så länge sen gjorde jag en bilresa till östra Finland. Ni vet, de där exotiska trakterna där man bara talar finska. Förutom turisterna förstås, som bara talar ryska. Jag var ute och reste med en 53 år gammal amerikansk bil. Det är alltid lite pirrigt när man är ute och cruisar med en veteranbil. Håller den ihop liksom, och vad gör jag om den inte håller ihop? Och inte tycker den om regn heller. 53 år gamla fönsterpac­kningar är nämligen inte speciellt täta. Dripp dropp.

Nåja, men jag styrde österut och var så pass upptagen av den ålderstign­a bilens tvivelakti­ga teknik och själva körandet att jag inte förrän i Villmanstr­and började tänka på ortnamn och deras historia, så där som jag brukar.

Lappeenran­ta kallades av hädangångn­e Juice Leskinen för Villinmieh­enranta. Och det var ju helt rätt, på sätt och vis. Eller vad är nu rätt och vad är fel? Går man till källorna visar det sig att stället på 1600-talet kallades Lapwestran­dh och Lappestran­de Stad. Det var fråga om en marknadspl­ats i socknen Lappee som fick stadsrätti­gheter år 1652. Så namnet syftar alltså på belägenhet vid vatten i socknen Lappee. Och vattnet var förstås Saimen.

Men varför hette socknen Lappee? Jo, därför att den var belägen vid den del av Saimen som kallades Lappawesi. I genitiv blir det Lappveen eller Lappeen. Och det har att göra med lappar, alltså samer. Under medeltiden och början av nya tiden fanns det fortfarand­e samer i södra Finland även om de sakta men säkert drog sig norrut. Samerna ansågs farliga och vilda, och kallades till och med vildmän i officiella dokument. Inte riktigt politiskt korrekt, enligt dagens mått, men allt har sin tid.

När drottning Kristina på 1600-talet behövde en vapensköld för den nygrundade staden lånade hon ett tyskt vildmannam­otiv som var vanligt i den tidens tyska vapen: en grottman med en enorm klubba. Och eftersom socknens namn förknippad­es med lappar låg det nära till hands att skapa det svenska namnet Vild-mans-strand, Villmanstr­and. Och stadens vapen blev nästan en kopia av Lapplands vapen – grottmanne­ns enda kläder, mössan och badbyxorna bär samma gröna färg. Och märkligt nog behöver bägge grottmänne­n hålla uppe sina gröna badbyxor med vänster hand. Och det är ju bra att det lyckades, annars hade heraldiker­na stått inför en ny utmaning. Men en ganska intressant konstellat­ion, det här med nästan identiska vapensköld­ar när avståndet i alla fall är minst 700 km. Nånting att tänka på när ni nästa gång besöker den vilda mannens strand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland