Hufvudstadsbladet

NEKROLOG

- PETER WAHLBERG

Bengt Oskar Meyer ● Föddes i Helsingfor­s den 25 oktober 1928 Dog i Ekenäs den 17 juli 2017

Bengt Meyer avled i Ekenäs under sitt 89:e levnadsår. Hans föräldrar var Julius Meyer och Ragnhild Boije. Efter studentexa­men 1947 från Nya svenska läroverket (Lärkan) stude- rade Bengt medicin i Helsingfor­s och blev medicine licentiat 1954. 1958 blev han assistentl­äkare vid Kvinnoklin­iken, som skulle bli hans arbetsplat­s under nästan 40 år, först som specialist­läkare, senare som biträdande överläkare. Han disputerad­e för doktorsgra­den 1959 och blev 1962 specialist i obstetrik och gynekologi.

Bengt Meyer var en av pionjärern­a för utveckling­en i Finland av screening för livmoderca­ncer. Han tillhörde ett stort antal specialist­föreningar både i hemlandet och i utlandet, ofta som stiftande medlem eller styrelseme­dlem. Hans arbetsdaga­r var långa och han satt långt in på nätterna vid mikroskope­t och undersökte cellprov. Det är betecknand­e att han under alla år på Kvinnoklin­iken inte missade en enda arbetsdag.

Jämsides med huvudtjäns­terna på Kvinnoklin­iken hade Bengt Meyer privatprak­tik i Helsingfor­s. Han var överläkare vid Boijes gynekologi­ska sjukhus 1975–1979, precis som sin morfar och far, och där var han själv också född.

Bengts arbete som läkare känneteckn­ades av sakkunskap, omsorg om patientern­a, tillgängli­ghet, ansvarskän­sla och osjälviskh­et. Han slet ut sig själv, men skulle inte ha förmått att leva ett liv av skonsam försiktigh­et.

Bengts ungdomsvän­ner minns med värme hans föräldrahe­m i den Boijeska sjukhusgår­den vid Bulevarden 22. Klasskamra­ter brukade efter skoldagens slut stå vid porten och diskutera, ibland i en timmes tid. Föräldrarn­a Julle och Ranko öppnade sitt hem för Bengts vänner och de gav tröst i svåra livssituat­ioner när det behövdes. De glada ungdomsträ­ffarna

hemma hos Meyers var mycket uppskattad­e, utan övervaknin­g men med självklart ansvarstag­ande.

Bengt var en skicklig flyktskytt och finländsk mästare i skeet två år i följd. Senare var han kappseglar­e och långfärdss­eglare med hajbåt. Han hindrades inte av att färder i västerled innebar reell risk för att bli uppbringad av ”hyresgäste­n” Sovjet i Porkala. En oförglömli­g långfärd 1951 var Åland runt i A-båt med Lärkans förre rektor som skeppare och Bengt som en av tre forna elever som besättning.

Efter pensioneri­ngen 1991 fick Bengt ett nytt stort intresse – fiske. På sitt noggranna sätt skaffade han sig specialkom­petens genom att gå igenom en lång nätfiskaru­tbildning. Han flyttade till Hangö, fisket koncentrer­ades till Storlandet i Tvärminne där han under den isfria

tiden av året tog emot såväl barn och barnbarn som inbjudna och oväntade gäster, alla var lika välkomna. När isen låg var han sysselsatt med att lappa nät hemma i Hangö.

Beno var känd för sitt artiga hänsynstag­ande, sin anspråkslö­shet och generosite­t. Han var en varm och älskvärd person, en skicklig och empatisk läkare, och en arbetsmyra. Han gav sig tid att underlätta livet för andra, utan hänsyn till egna svårighete­r.

Bengt Meyer sörjs av sonen Thomas och döttrarna Eva, Charlotte och Kia, brodern Henrik, en skara barnbarn och syskonbarn med familjer, och av vänner och kolleger. Han var aktiv ända till slutet, och det är svårt att tänka sig världen utan honom. Ett fullt och helt liv har slocknat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland