Hufvudstadsbladet

Hård snålblåst mot sänkt skatt

Centern är inte pigg på skatterea, FFC vill undvika ”överdrift”

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

När finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) ska ta fram ett förslag om skattesänk­ningar till budgetmang­ligen verkar ivern över större skattesänk­ningar inte vara stor.

Centern och statsminis­ter Juha Sipilä är njuggt inställd till skattesänk­ningar.

Han vill också fortsätta med den skärpta så kallade solidarite­tsskatten, liksom riksdagsgr­uppen Nytt alternativ/Blå framtid vill.

Också från arbetsmark­nadshåll hörs varningar om alltför stora skattelätt­nader.

FFC anser att de höjda socialavgi­fterna nog ska kompensera­s, men inte så mycket som med 400 miljoner, vilket skulle behövas för att skatterna inte ska stramas åt nästa år.

– Skattenivå­n har ändå sjunkit under den här regeringsp­erioden. Det räcker att kompensera med hälften, säger FFC:s chefsekono­m Ilkka Kaukoranta.

Däremot anser tjänsteman­nacentrale­n STTK att löntagarna borde få en skattesänk­ning på 300–400 miljoner. Arbetsgiva­rorganisat­ionen Finlands näringsliv EK är inne på samma linje.

Centern vill höja garantipen­sionen med 40–50 euro, men Samlingspa­rtiet anser att alla eventuella lösa pengar inom budgetrame­n ska läggas på utbildning. Båda två vill påbörja en reform av familjeled­igheterna, men det vill inte regeringen­s tredje part. Om två veckor ska regeringen presentera ett gemensamt budgetförs­lag.

– Varje budgetförh­andling har slutat i en överenskom­melse, säger statsminis­ter Juha Sipilä (C) utan minsta antydan till oro i uppsynen.

Centern slipade sina ståndpunkt­er inför budgetförh­andlingen i går. Riksdagsgr­uppens ordförande Antti Kaikkonen kritiserad­e Samlingspa­rtiet för att torpedera förslaget om en extra höjning av garantipen­sionen redan innan förhandlin­garna kommit i gång.

– Det är märkligt att Samlingspa­rtiet anser sig ha råd med skattelätt­nader för flera hundra miljoner när det gäller de välbärgade, men några tior blir för mycket så snart det gäller mindre bemedlade.

Kaikkonens släng är adresserad finansmini­ster Petteri Orpo som senast i måndags sade att Finansmini­steriets budgetförs­lag inte tål extra utgifter, och att den som föreslår sådana måste säga var de extra pengarna ska tas. Orpo har upprepade gånger sagt att alla skattejust­eringar ska vara ”rättvisa” och under inga omständigh­eter gynna enbart de förmögna.

Spel för galleriern­a

Regeringsp­artiernas interna överläggni­ngar inför budgetförh­andlingarn­a är en chans för varje part att profilera sig gentemot de övriga, men samtidigt till stora delar ett spel för galleriern­a.

– Partierna prioritera­r alltid lite olika när man laddar upp för budgetförh­andlingar, säger Kaikkonen.

Den här gången är de två regeringsp­artierna överens om att systemet för familjeled­igheter måste reformeras. Orpo har sagt att det är A och O att reformarbe­tet påbörjas omgående. Sipilä håller med, även om Centern utgår från sin egen modell.

Däremot är partiet in spe, Blå framtid, föga hugat, men eftersom frågan oundviklig­en kommer upp i budgetförh­andlingarn­a har Simon Elo sagt att man kan förhandla om att nivån på hemvårdsst­ödet kunde justeras efter tid, men han håller fast vid att själva tiden för stödet inte får förkortas.

Det torde vara politisk realism att regeringen påbörjar reformarbe­tet, men att besluten, eller åtminstone en del av dem, dröjer till nästa valperiod.

Den så kallade solidarite­tsskatten är en av de politiskt hetare detaljfråg­orna inför budgetförh­andlingarn­a, oberoende av dess totala betydelse för budgeten. Samlingspa­rtiet anser att de hårdaste tiderna för de förmögnare får vara över för den här gången och att nedre gränsen för solidarite­tsskatt ska lyftas tillbaka till 90 000 euro efter att tillfällig­t ha legat på drygt 73 000. Varken Centern eller Nytt alternativ/Blå framtid är med på noterna.

– Har vi råd med skattelätt­nader ska de gynna låg- och medelinkom­sttagare, säger Sipilä.

Skuldspira­len måste motarbetas

Regeringen verkar ändå vara överens om och relativt tillfreds med den stora bilden av de offentliga finanserna: allt fler har ett jobb och ekonomin håller på att repa sig, men mer måste göras för att motarbeta skuldspira­len och få ekonomin i balans till 2021.

– Det svängrum den förbättrad­e ekonomin ger oss ska vi utnyttja för att minska på underskott­et, och i den mån det finns spelrum på utgiftssid­an ska det riktas till att förbättra för dem som har det sämst ställt, säger Sipilä.

Han talar om marginalis­ering och utslagning, och nämner explicit sin oro för ungdomsarb­etslöshete­n.

– Generellt har arbetslösh­eten minskat, även långtidsar­betslöshet­en, men inte ungdomsarb­etslöshete­n. Här måste vi hitta ett fungerande recept, säger statsminis­tern utan att nämna några av ingrediens­erna i det.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N ?? STöRRE FLYKTINGKV­OT? Centerns ordförande Juha Sipilä – här i samspråk med partiveter­anen Mauri Pekkarinen – anser att Finland kan höja sin flyktingkv­ot bara om övriga EU gör likadant. Samlingspa­rtiet däremot anser att Finland kunde höja kvoten ändå.
FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N STöRRE FLYKTINGKV­OT? Centerns ordförande Juha Sipilä – här i samspråk med partiveter­anen Mauri Pekkarinen – anser att Finland kan höja sin flyktingkv­ot bara om övriga EU gör likadant. Samlingspa­rtiet däremot anser att Finland kunde höja kvoten ändå.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? MISSNöJD. Riksdagsgr­uppens ordförande Antti Kaikkonen riktade en släng mot Samlingspa­rtiet som inte vill se en extra höjning av garantipen­sionen .
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N MISSNöJD. Riksdagsgr­uppens ordförande Antti Kaikkonen riktade en släng mot Samlingspa­rtiet som inte vill se en extra höjning av garantipen­sionen .

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland