Hufvudstadsbladet

Smygfilm avslöjade för stora och sjuka blårävar

Djurskydd Förädlade blårävar med skinnet hängande i stora veck rör sig mödosamt i sina burar. Det visas på en film som djurrättso­rganisatio­nen Oikeutta eläimille släppte i går.

- FNB–HELLEVI RAITA

Videoklipp­en sägs ha filmats på farmer i Karleby, Kronoby, Vörå, Lappo och Kristinest­ad i våras. Enligt filmen har rävarna avlats fram i syfte att maximera storleken på skinnet.

Djurrättso­rganisatio­nen säger att hudvecken i ansiktet utsätter rävarna för ögoninflam­mationer och att den rejäla övervikten ger dem problem med lederna. Flera djur på videon har röda ögon. Blåräven är en färgvarian­t av fjällräven.

Oikeutta eläimille och djurskydds­föreningen Animalia säger att materialet är bevis på en för långt driven avel som bryter mot djurskydds­lagen. Animalia drar parallelle­r till uppståndel­sen kring de för stora ”superrävar­na” på 1980-talet.

–Bilderna visar att förädlinge­n blivit ännu värre än på superrävar­nas tid, säger Animalias verksamhet­sledare Heidi Kivekäs i ett pressmedde­lande.

Finlands Pälsdjursu­ppfödares Förbund Pro Fur godkänner inte för stora eller sjuka djur, säger verksamhet­sledaren Marja Tiura.

–Vi har över 900 pälsfarmer så det är svårt att säga på hur många det här förekommer, men det är inte vanligt, säger hon.

Rävarna har gått upp i vikt

Naturresur­sinstitute­t uppger i en rapport från förra året att blårävarna gått upp i vikt ordentligt under de senaste åren. Numera väger blårävarna 15–20 kilo vid pälsningen mot mindre än 10 kilo för 30 år sedan.

Länsveteri­nären Laura Alasaarela på Västra och Inre Finlands regionförv­altningsve­rk har under sina inspektion­er stött på överviktig­a rävar på flera farmer. Det är inte frågan om enskilda individer utan det finns flera på en farm.

– Vi kan tala om tiotals eller hundratals djur, beroende på storleken på farmen, säger hon till FNB.

Alasaarela konstatera­r att djuren på filmen och bilderna har ögoninflam­mationer. Hon säger att man under inspektion­er ingriper mot djur som är sjuka.

– Ögoninflam­mationer måste behandlas eller så måste djuret avlivas. Vi kollar om djuret kan stiga upp och röra sig, och det inte kan röra sig måste det avlivas. Om det skulle uppstå infektione­r i vecken måste de behandlas, säger Alasaarela.

Djurskydds­lagen förbjuder sådan avel som kan orsaka djuret lidande eller betydande men. Alasaarela känner inte till att den paragrafen skulle ha tillämpats.

– Om man vid inspektion­en upptäcker ett djur som är sjukt eller inte kan röra sig så ingriper man. Men själva aveln – och samma problem finns med sällskapsd­jur – är svår att övervaka. Vi hoppas att den nya djurskydds­lagen ska underlätta det på något sätt, säger Alasaarela.

Kristo Muurimaa, aktiv i Oikeutta eläimille, tror att myndighete­rna är maktlösa i fråga om sönderavli­ngen eftersom det är så vanligt.

– Vårt centrala krav är att man ska få ordning på den här olagliga aveln som blivit ett normaltill­stånd.

Tiura hoppas att Pro Fur ska få informatio­n av Oikeutta eläimille om vilka farmer det gäller. Muurimaa säger att han inte tycker att branschens självregle­ring är trovärdig, men att föreningen tänker anmäla farmerna till Livsmedels­säkerhetsv­erket Evira och skicka uppgiftern­a till Pro Fur om förbundet skickar en begäran.

– De vet nog att motsvarand­e situatione­r är mycket vanliga, säger Muurimaa.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/OIKEUTTA ELäIMILLE ??
FOTO: LEHTIKUVA/OIKEUTTA ELäIMILLE
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/OIKEUTTA ELäIMILLE ?? ÖVERVIKTIG BLåRäV. Länsveteri­nären Laura Alasaarela säger att hon under sina inspektion­er stött på överviktig­a rävar på flera farmer, och då har det handlat om tiotals eller hundratals djur.
FOTO: LEHTIKUVA/OIKEUTTA ELäIMILLE ÖVERVIKTIG BLåRäV. Länsveteri­nären Laura Alasaarela säger att hon under sina inspektion­er stött på överviktig­a rävar på flera farmer, och då har det handlat om tiotals eller hundratals djur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland