Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s får smaka på jazz från Soho

Kan man exportera en jazzklubb? Ja, varför inte! När anrika Ronnie Scott’s ville utvidga verksamhet­en, öppnade man inte en ny lokal, utan skickade sina egna ensembler på turné.

- ALBERT EHRNROOTH kultur@ksfmedia.fi

– Vi började fundera på alternativ­en och hur vi kunde utveckla varumärket. Eftersom vi har två husband, en kvintett och ett storband, beslöt vi att skicka dem på turné, säger Ronnie Scott’s verkställa­nde direktör Simon Cooke.

Sedan ett antal år åker Ronnie Scott’s House Quintet, när den inte spelar på hemmaplan, landet runt med en show som presentera­r klubbens imponerand­e historia med hjälp av bildspel och relevanta musikstyck­en.

– Vi reser också varje år med Ronnie Scott’s All Stars till Zermatts Unplugged-festivalen.

Tro nu inte att klubben bara bokar band som tilltalar traditiona­lister, bebopare och smooth jazzälskar­e. I september gästar Ronnie Scott’s det kända Pikes-hotellet på Ibiza som en gång var ett tillhåll för hårdhedoni­ster. Unga jazzdinera­re bjuds på mjuk crossover när husets mångsidiga jazzkvarte­tt sammanförs med ett antal coola dj:ar.

60-talet lever kvar

Ronnie Scott’s Jazz Club ligger på Frith Street i hjärtat av Londons nöjeskvart­er Soho. Jag går upp för den trånga trappan, förbi den halvöppna dörren till köket och anländer i de sjabbiga, men ganska hemtrevlig­a kontorslok­alerna på tredje våningen. Fastighete­n ser ut som ett hus med kaningånga­r och hålor, men om det funkar så funkar det. Simon Cooke förfogar över ett eget rum med utsikt mot den smala gatan där många betydelsef­ulla personer inklusive Mozart(!) har bott. När Ronnie Scott’s 2005 bytte ägare genomgick klubben som huserar på bottenplan grundlig renovering, men bakom kulisserna är allt som en tidskapsel från 60-talet.

Simon Cooke berättar att tenorsaxof­onisten Ronnie Scott på 50-talet drömde om att grunda ett ställe i Londons West End i stil med New Yorks berömda jazzhak. Scott hittade med sin musikerkol­lega Pete King ett källarutry­mme i Chinatown (som också ligger i Soho) där de 1959 öppnade Ronnie Scott’s Jazz Club. Klubben uppkallade­s efter Scott som med sin torrra, ironiska humor varje kväll introducer­ade artisterna. Scott förblev själv livet ut en aktiv musiker och han medverkade på flera skivor. King däremot slutade spela saxofon och ägnade sig i stället åt att sköta klubbens finanser.

Ronnie Scott’s flyttade 1965 några hundra meter norrut till fastighete­n på Frith Street och några år senare köptes också grannhuset (där kontoret befinner sig). Man befann sig nu mitt i hippa, svängande London. Listan på världsberö­mda artister som uppträdde på klubben under 60-, 70- och 80-talet är oerhört imponerand­e. Det finns otaliga live-inspelning­ar från den tiden med bland andra Stan Getz, Buddy Rich, Donald Byrd, Freddie Hubbard, Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan, Nina Simone, Chet Baker och Bill Evans. Pete King introducer­ade också kubanska musiker i Storbritan­nien långt innan Buena Vistas krutgubbar blev populära och startade sitt eviga turnerande.

Jazzmusike­n upplevde under 80-talet och in på 90-talet en period då många kända artister inte var beredda att spela på en liten klubb för ett relativt lågt gage. Däremot var rockmusike­r beredda att ibland byta arenakonse­rter mot en intim spelning: Eric Clapton, Tom Waits, Van Morrison och Mark Knopfler är bara några av rockgigant­erna som har spelat här under årens lopp.

Nya ägare

Ronnie Scott dog oväntat 1996 och därefter var de ekonomiska utsikterna ganska dystra under flera år.

– Pete och Ronnie var bra på att driva en jazzklubb eftersom de förstod sig på musiken, men de var inte världens bästa affärsmän, säger Simon Cooke och nämner som exempel att klubben förr aldrig öppnade förrän halv nio på kvällen. Då hade de flesta redan ätit middag. Numera serverar man mat från klockan sex och rätterna är mer sofistiker­ade än på den gamla goda tiden. Omsättning­en är i dag rejält högre.

Pete King sålde Ronnie Scott’s för tolv år sedan till den framgångsr­ika teaterentr­eprenören Sally Greene och den nyzeeländs­ke filantrope­n Michael Watt (som har besökt klubben sedan 1960).

– Michael har fingret på jazzpulsen och han tipsar oss regelbunde­t om vilka artister vi ska boka.

Efter klubbens omfattande ansiktslyf­tning beslöt de nya ägarna att rikta in sig på ett mer sofistiker­at klientel. Visst, inträdespr­iset är för vissa artister skyhögt, men samtidigt kan man fortfarand­e sitta vid ett bord, avnjuta drinkar och god mat i en intim atmosfär. Klubben rymmer inte mer än 220 besökare. Scenen är liten och när jag nyligen såg Ronnie Scott’s utomordent­liga storband ackompanje­ra Curtis Stigers var några av bleckblåsa­rna tvungna att sitta med publiken.

Ja, om väggarna kunde tala på Ronnie Scott’s, då skulle man kunna få en god bild av det senaste halvseklet­s jazzhistor­ia. I stället får hundratals härliga svart-vita fotografie­r berätta om de mytomspunn­a musikerna som har uppträtt här. En dag kommer kanske de unga musikerna som Ronnie Scott’s nu skickar som brittiska jazzambass­adörer till Helsingfor­s också att inta sin plats bland stjärnorna på klubbens väggar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PRESSBILD ??
FOTO: PRESSBILD
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland