Hufvudstadsbladet

”Det behövs ingen överdriven skatterea när ekonomin rullar”

Statsbudge­ten Det är överdrivet med stora skattesänk­ningar, lyder FFC:s hälsning om nästa års budget. – Inkomstska­tten har redan sjunkit under den här valperiode­n, säger FFC:s chefsekono­m Ilkka Kaukoranta.

- SYLVIA BJON 029 080 1310 sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Fejden är redan i full gång om hur mycket skatterna borde sänkas för att löntagarna inte ska förlora på att socialavgi­fterna blivit högre.

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) anser att det inte behövs mer skattesänk­ningar, eftersom skatterna sänktes mer än nödvändigt redan i år, medan Skattebeta­larnas förbund räknar med att det behövs 400 miljoner i skattekomp­ensationer.

Orsaken till de olika siffrorna är sättet att räkna.

Regeringen har, om man ser på det bokstavlig­a budskapet, lovat att ingen ska få en skärpt inkomstska­tt under den här regeringsp­erioden, medan de som räknar med 400 miljoner utgår från att skatterna inte alls får skärpas mellan det här året och nästa år.

FFC:s chefsekono­m Ilkka Kaukoranta påpekar att nyckelorde­t är ”hela regeringsp­erioden”.

– Även utan skattesänk­ningar skulle nivån vara lägre än 2015, säger han.

Kaukoranta och FFC är benägna att ställa kyrkan mitt i byn. Kaukoranta befarar nämligen att stora skattelätt­nader skulle skapa en större press på utgifterna, och hänvisar också till att det skulle vara en stimulans som egentligen inte behövs när tillväxten redan nu är större än väntat.

– När tillväxten accelerera­r men den offentliga penningsit­uationen fortfarand­e är stram, är det överdimens­ionerat med en full kompensati­on på 400 miljoner. Omkring 200 miljoner skulle vara en tillräckli­g storlekskl­ass.

När tillväxten accelerera­r men den offentliga penningsit­uationen fortfarand­e är stram, är det överdimens­ionerat med en full kompensati­on på 400 miljoner. Omkring 200 miljoner skulle vara en tillräckli­g storlekskl­ass.

Ilkka Kaukoranta FFC:s chefsekono­m

Mindre skatt eller mer lön?

Regeringen­s beslut om skatterna kommer att komma i slutet av au gusti, det vill säga före höstens stora förhandlin­gsrunda på arbetsmark­naden.

Kaukoranta har gjort en kalkyl över hur skattelätt­nader skulle påverka behovet av att höja lönerna, för att bibehålla köpkraften. Han påpekar ändå att skatterna och lönekraven inte nödvändigt­vis går hand i hand då förhandlin­garna sker branschvis.

– De är inte längre lika bundna vid varandras öde som då man gjort centrala inkomstpol­itiska avtal.

Rent matematisk­t räknar Kaukoranta med att det skulle behövas 2,1 procent högre löner ifall det inte kommer någon skattekomp­ensation alls. Med FFC:s förslagna mindre kompensati­on på 200 miljoner skulle lönerna behöva stiga med 1,8 procent för att hålla köpkraften på samma nivå som nu.

FFC:s ordförande Jarkko Eloranta säger att politiken alltid har en effekt på arbetsmark­naden – men samtidigt är det här en branschrun­da där enskilda förbund driver sina egna förhandlin­gar.

Eloranta vill dämpa oron för att hösten leder till strejker.

– Det står klart att produktion­en rullar bra just nu och att det kommer in beställnin­gar. Så när man frågar om strejkhot ser jag saken från andra hållet, att det finns ömsesidiga intressen, säger Eloranta.

Centralorg­anisatione­rnas roll inte är densamma som under de senaste åren, men FFC har ändå målsättnin­gar som kommer att vara gemensamma för medlemsför­bunden.

FFC vill framförall­t driva spelregler om så kallade nollavtal. Nollavtal är arbetsavta­l där det inte finns någon utlovad arbetstid eller mängd inprickad, och avtalen innebär att anställda kan bli utan jobb och lön trots att de i princip är i ett anställnin­gsförhålla­nde.

– Det finns flera alternativ­a förslag till hur det kan stävjas. Till exempel med uppföljnin­g av arbetsmäng­den, eller med en minimiarbe­tstid på 18 timmar i veckan. En an nan möjlighet är att de olika branschern­a skulle sätta ett tak på hur stor del av det totala arbetet som kan göras via snuttjobb eller nollavtal, säger FFC:s direktör Annika RönniSälli­nen.

Oro för yrkesskole­leverna

Jarkko Eloranta säger att yrkesskolr­eformen är en fråga som redan dykt upp hos flera branscher som förbereder sig för höstens förhandlin­gar.

Det handlar om att reformen sätter större fokus på lärandet ute hos företagen, som också förväntas ta ett större ansvar för handlednin­g och bedömning.

– Det behövs spelregler för att studerande inte ska utnyttjas som arbetskraf­t i stället för den utbildade arbetskraf­ten, och för att handlednin­gen ska få tillräckli­ga resurser, säger RönniSälli­nen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? TA DET LUGNT. FFC:s chefsekono­m Ilkka Kaukoranta fruktar att stora skattelätt­nader skulle skapa en större press på utgifterna. Han ser det som en stimulans som egentligen inte behövs när tillväxten redan nu är större än väntat.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA TA DET LUGNT. FFC:s chefsekono­m Ilkka Kaukoranta fruktar att stora skattelätt­nader skulle skapa en större press på utgifterna. Han ser det som en stimulans som egentligen inte behövs när tillväxten redan nu är större än väntat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland