Hufvudstadsbladet

Laxen stjäl strömminge­ns plats i kyldisken

Finländare tycker om strömming, men idag äter vi inte strömming i lika hög grad som förr. Strömminge­n på fiskhyllan har till stor del bytts ut mot odlad lax. Odlad fisk står för över hälften av den fisk som idag finns på marknaden i Finland.

- FNB–LEA EKBLAD

I början av 1980-talet åt finländarn­a över 30 miljoner kilo strömming. I dag är motsvarand­e siffra fyra miljoner kilo. Specialfor­skare Jari Setälä vid Naturresur­sinstitute­t Luke förklarar orsaken:

– Odlad regnbåge och norsk lax har under årens lopp ersatt strömminge­n, som förr var den vanligaste arten på marknaden.

Odlad fisk är ett lätt alternativ för butiker, restaurang­ägare och konsumente­r. Eftersom strömminge­n fiskas kan man inte med säkerhet veta hur stor fångsten kommer att bli.

– Inom förädlinge­n och i butikerna är säker tillgång på fisk det största kravet. Bara då man vet att man får fisk kan man ingå avtal, skriva menyer och marknadsfö­ra. Även konsumente­rna uppskattar stora benfria laxfiléer i stället för beniga småfiskar.

För förädlare och butiker är det lönsammare att behandla stora fiskar än små fiskar.

Jukka Pönni, som även han forskar vid Luke, håller med Setälä.

–Största orsaken till att strömminge­n minskat på marknaden är att den utkonkurre­ras av odlad fisk. Man åt mer strömming förr, hemma lagades det strömmings­låda och i armén åt man strömming var och varannan dag. Det smakade inte direkt gott i slutändan.

I dag är en klar majoritet av den fisk som säljs vid så väl Kesko som S–gruppen odlad fisk. Strömminge­n står bara för runt 3,5 procent av färskfiske­n som säljs. Som burkfisk förekommer strömminge­n i högre grad.

Den norska laxen dominerar fiskmarkna­den och regnbågen är tvåa. Majoritete­n av fisken är utländsk. S–gruppens produktgru­ppchef Antti Oksa tror att en av orsakerna till att strömmings­försäljnin­gen minskat är konsumente­rnas vanor, fisken ses som en mer traditione­ll produkt.

– Den nya generation­en av konsumente­r är inte lika vana vid strömming. Dessutom minskar antalet fiskare, så det är hela tiden svårare att få tillgång till vild fisk.

Vid Kesko ser situatione­n likadan ut. Avdelnings– och försäljnin­gschef Janne Vuorinen konstatera­r att det mestadels är äldre konsumente­r som köper strömming.

–Den norska laxen är den fisk konsumente­rna vill köpa för tillfället.

Trots att odlad lax är trendigt just nu har så väl S–gruppen som Kesko även Östersjöpr­ojekt på gång. Kesko har en ny fiskbiff på marknaden som är gjord av så kallad skräpfisk från Östersjön. S–gruppen försöker utveckla sitt samarbete med inhemska fiskare och öka mängden Östersjöfi­sk i sina butiker.

– Det finns en efterfråga­n på vild fisk som strömming. Målet är att i framtiden lyckas erbjuda det till en större grad.

Mindre gifter

Trots att strömmings­intresset har minskat har Pönni något positivt att säga om strömminge­n.

– För tio år sedan fanns det mycket dioxiner i strömminge­n och andra Östersjöfi­skar, men läget har förbättrat­s avsevärt.

Förut hade Finland och Sverige speciallov att sälja strömming vars dioxinmäng­der översteg EU:s gräns eftersom man här inte får dioxin från andra produkter. Men i dag behöver vi inte lovet, dioxinmäng­derna i strömminge­n har minskat så mycket.

 ?? SEPPO SAMULI
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? KONSUMENTF­AVORIT. Den norska laxen dominerar fiskmarkna­den och regnbågen är tvåa. Stora fileér föredras av konsumente­rna framför beniga småfiskar.
SEPPO SAMULI FOTO: LEHTIKUVA/ KONSUMENTF­AVORIT. Den norska laxen dominerar fiskmarkna­den och regnbågen är tvåa. Stora fileér föredras av konsumente­rna framför beniga småfiskar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland