Hufvudstadsbladet

Föräldrar rasar över klädjättes minishorts för barn

- ALEXANDRA GRAHN FNB–

Pojkar erbjuds knälånga shorts medan flickor ska ha jättekorta shorts som gör att rumpan syns. åsa Enqvists upprörda inlägg över H&M:s barnkollek­tion har orsakat en storm på sociala medier.

När Åsa Enqvist från Enklinge på Åland skulle köpa nya shorts till sin nioåriga dotter gick hon in på H&M:s nätbutik men blev väldigt upprörd över det hon såg. Under tjejfliken fanns bara jättekorta shorts. Hon gick vidare till killfliken och där fanns knälånga eller långa shorts. Det var en tydlig skillnad mellan tjejoch killshorts­en. Utbudet för tjejer var 30 stycken jättekorta shorts och på killsidan räknade Åsa Enqvist till 19 par knälånga eller långa shorts.

– Jag tyckte att det var märkligt. Varför är det bara killar som ska ha långa shorts?

Åsa Enqvist har tidigare köpt shorts åt sin dotter från H&M men dottern har klagat på att rumpan syns när hon leker.

– Det är inga barnshorts, de är lågt skurna. Vilken nioåring vill ha det så, det är obekvämt.

Åsa Enqvist blev upprörd och irriterad över det som klädjätten hade att erbjuda och gick in på deras Facebooksi­da och skrev ett inlägg. Hon frågade varför en nioåring ska ha rumpkorta shorts som gör att skinkorna syns när man böjer sig framåt.

Inlägget fick stor spridning och en massa kommentare­r. Över 9 000 reaktioner och över 400 delningar och närmare 400 kommentare­r. Bland kommentare­rna fick hon mycket medhåll.

– Jag trodde inte att någon skulle reagera på det.

Hon tänkte att det var vanligt att man hörde av sig med feedback på det här sättet.

– Jag förstår inte att de fick sådan stor spridning men tydligen har jag träffat rätt med någonting av det jag skrev.

Inlägget har fått uppmärksam­het i Finland, Sverige och också i Tyskland. Under veckan har Åsa Enqvist fått en hel del förfrågnin­gar från svenska medier. Hon medverkade i en artikel i Expressen och TV4 Nyhetsmorg­on och har också fått förfrågnin­gar från Aftonblade­t, Nyheter 24 och SVT Opinion.

– SVT Opinion ville att jag skulle medverka i en livedebatt i Göteborg, det tackade jag nej till.

Standardsv­ar

Åsa Enqvist fick ett svar per mejl av H&M av en presskonta­kt. I mejlet skrivs bland annat att ”Det är viktigt för oss att våra barnkollek­tioner är moderiktig­a såväl som praktiska. När vi tar fram nya barnkläder vill vi alltid kunna erbjuda ett brett sortiment av storlekar och stilar som ska passa barnens aktivitete­r – både för pojkar och flickor.”

– Det kändes som ett typiskt standardsv­ar. De hade nog inte reflektera­t över det jag skrev. Hellre då låta bli att svara än att ge ett svar där man inte ansträngt sig alls.

Åsa Enqvist tänker inte kontakta klädjätten fler gånger.

–Det finns ju andra butiker att välja på. H&M är lättillgän­gligt och många handlar där, men tydligen hänger de inte med i nutiden.

Det är inga barnshorts, de är lågt skurna. Vilken nioåring vill ha det så, det är obekvämt. åsa Enqvist

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland