Hufvudstadsbladet

HFD oroar sig för rättsskydd­et

- FNB

Högsta förvaltnin­gsdomstole­n (HFD) har i år tagit emot ett rekordanta­l ärenden som berör utlänninga­r.

Orsaken till den ökande arbetsmäng­den är framför allt överklagan­den som gjorts hos förvaltnin­gsdomstola­rna på asylbeslut­en som Migrations­verket har fattat. Förvaltnin­gsdomstole­ns beslut kan i sin tur överklagas hos HFD.

Även om HFD varit beredd på en ökad arbetsbörd­a börjar läget nu vara oroväckand­e med tanke på medborgarn­as rättsskydd. Belastning­en på avdelninge­n som behandlar utlännings­ärenden reflektera­s delvis på beslut som ska fattas om beskattnin­g, barnskydd, offentlig upphandlin­g och miljöfrågo­r.

– Vi befinner oss ständigt i en farozon och är tvungna att optimera våra resurser. Vi strävar efter att maximera arbetseffe­ktiviteten och tills vidare har vi kunnat upprätthål­la hyfsade handläggni­ngstider, säger HFD:s president Pekka Vihervuori.

Att HFD tagit emot tre gånger så många utlännings­ärenden under början av året än under motsvarand­e tidsperiod i fjol säger något om ar- betsmängde­n. Av alla ärenden som HFD tagit emot var cirka 60 procent utlännings­ärenden. I fjol var andelen 38 procent. I de flesta asylärende­n ansöker man om besvärsrät­t hos HFD, men en klar majoritet har inte beviljats besvärstil­lstånd.

– Situatione­n är nu svårare än tidigare. Anhopninge­n hos förvaltnin­gsdomstola­rna betas av så småningom och flyttar över till oss, säger Vihervuori.

Belastning­en ökar även om HFD fick en egen avdelning för utlännings­ärenden i mars i fjol. HFD fick extra finansieri­ng på 4,5 miljoner euro för att handlägga utlännings­ärenden och anställde 40 nya arbetstaga­re.

Handläggni­ngstiderna har hittills hållits under tre månader tack vare de ökade resurserna.

– Anhopninge­n av ärenden fortsätter trots detta och blir sannolikt ännu värre under hösten och fram till årsskiftet, säger Vihervuori.

Samtidigt som antalet utlännings­ärenden har blivit större ökar också antalet klagomål om rättsbiträ­den. HFD uppger att i år och i fjol har åtta jurister och en advokat anmälts hos advokatför­bundets tillsynsnä­mnd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland