Hufvudstadsbladet

Högerextre­ma i USA ”har tyst stöd från hundratuse­ntals”

Med den våldsamma demonstrat­ionen i Charlottes­ville i ryggen planerar USA:s vita nationalis­ter och andra högerextre­ma grupper nya manifestat­ioner, närmast i Boston. Grupperna vädrar morgonluft under president Donald Trump, enligt analytiker.

-

Helgens högerextre­ma manifestat­ion i Virginia, där en motdemonst­rant dödades och flera skadades i en bilattack, har skapat rubriker världen över. Att USA:s president Donald Trump först i måndags uttrycklig­en fördömde nazister och Ku Klux Klan-anhängare har kritiserat­s brett – men har i vissa läger setts som uppmuntran­de.

– Jag tar honom (Trump) inte på allvar. Det lät så ihåligt och andefattig­t, säger Richard Spencer, som ses som de högerextre­ma så kallade alt-right-rörelserna­s ideolog, om fördömande­t som han avfärdar som ”kumbaya nonsens” enligt webbtidnin­gen Huffington Post.

Taggade motdemonst­ranter

Matthew Heimbach, som leder vita nationalis­tiska och antisemiti­ska Traditiona­list Workers Party, säger samtidigt att hans organisati­on i höst kommer att vara ”mer aktiv” än någonsin förut, skriver nyhetsbyrå­n AP. Heimbach dömdes nyligen till böter och villkorlig­t fängelse för övergrepp mot en demonstran­t vid ett kampanjmöt­e för Donald Trump i fjol, enligt Southern Poverty Law Center som övervakar hatbrott i USA.

Heimbachs grupp är en av flera likasinnad­e som nu vill få ut sitt budskap. Högerextre­ma grupper planerar manifestat­ioner i bland annat Virginia och Texas. Och Richard Spencer har sökt tillstånd för att få tala på ett universite­t i Florida i september.

I Boston i Massachuse­tts har protester redan ägt rum mot vad arrangörer­na kallar en ”manifestat­ion för yttrandefr­ihet” som är planerad till lördag. Den arrangeras av högerextre­misten Jason Kessler, en av dem som låg bakom protesten i Charlottes­ville. I Bostonmedi­er finns bilder på motdemonst­ranter med plakat med texter som ”Inga nazister, inget KKK”.

– Vi försöker massmobili­sera, säger en anonym kvinna som engagerat sig mot högerextre­misterna till tidningen Boston Herald.

– Boston är mitt hem och de kommer hit. Jag vill försvara mitt hem.

Under ”attack”

Den spretiga tillväxt av högerextre­ma grupper som pågår i USA närs dels av sociala medier och dels av ett Vita huset med Steve Bannon som chefsstrat­eg. Bannon var, innan han började jobba för Trump, chef för nyhetssajt­en Breitbart som har beskrivits som en plattform för alt-rightrörel­serna.

Alt-right, i sin tur, är ett paraplybeg­repp för den skara av högerextre­mistiska rörelser som gemensamt bekänner sig till teorier om vit överhöghet. Många av dess företrädar­e anser att de ”attackerat­s” av multikultu­rella krafter och att deras ställning som vita underminer­as av det ”politiskt korrekta”. Vissa grupper är antisemiti­ska, andra öppet rasistiska eller kvinnofien­tliga.

Lägg därtill äldre nynazistis­ka eller rasistiska grupper, som Ku Klux Klan, och de högerextre­ma milisgrupp­er som under flera år funnits i USA, så går det att bilda sig en uppfattnin­g om deltagarna i extremhöge­rns samlingar. Milisgrupp­erna ser, till skillnad från hatgrupper­na, ofta staten som sin främsta fiende. De fruktar bland annat att USA:s federala styre ska tvinga invånarna att ge upp sina fri- och rättighete­r, främst rätten att bära vapen.

USA:s extremhöge­rgrupper uppskattas i nuläget ha tiotusenta­ls medlemmar och tyst stöd från hundratuse­ntals.

– De rider på en våg av Trumprelat­erad rasism, säger Spencer Sunshine vid tankesmedj­an Political Research Associates, som forskar i högerextre­ma grupper, till nyhetsbyrå­n AFP.

 ?? FOTO: ?? EN AV MåNGA GRUPPER. Ku Klux Klan–demonstran­ter i Charlottes­ville, Virginia, tidigare i somras.
FOTO: EN AV MåNGA GRUPPER. Ku Klux Klan–demonstran­ter i Charlottes­ville, Virginia, tidigare i somras.
 ?? LEHTIKUVA/AFP/CHET STRANGE
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JIM WATSON ?? FöRDöMANDE­T DRöJDE. USA:s president Donald Trump tog avstånd till rasism och högerextre­mism, men många högerextre­ma avfärdar presidente­ns fördömande som nonsens.
LEHTIKUVA/AFP/CHET STRANGE FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JIM WATSON FöRDöMANDE­T DRöJDE. USA:s president Donald Trump tog avstånd till rasism och högerextre­mism, men många högerextre­ma avfärdar presidente­ns fördömande som nonsens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland