Hufvudstadsbladet

Kina: Vändpunkt har nåtts i nordkorean­ska krisen

Kina säger att den nordkorean­ska kärnvapenk­risen har nått en vändpunkt och att det är dags att inleda fredssamta­l.Ordkriget mellan USA och Nordkorea ser också ut att ha lugnat sig något.

-

– Vändpunkte­n har nåtts och det är dags att vara beslutsam och återvända till fredssamta­len, säger kinesiska utrikesmin­isteriets taleskvinn­a Hua Chunying.

USA:s utrikesmin­ister Rex Tillerson och försvarsmi­nister Jim Mattis skriver i en artikel i Wall Street Journal att USA inte har något intresse av ett regimbyte i Nordkorea eller av en påskyndad koreansk återföreni­ng. Hua applåderar artikeln. –Vi hoppas att USA kan omsätta det här positiva uttalandet i konkret politik gentemot Nordkorea, säger Hua.

Kina uppmanar Nordkorea att ”låta sig påverkas av det positiva uttalandet”.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un meddelar att han väntar med att anfalla det amerikansk­a territorie­t Guam och ser vad USA gör. Nordkoreas militär har lämnat över planen för en missilatta­ck mot Guam till Kim Jong-Un. Men Kim säger att han ska ”följa med jänkarnas dåraktiga och dumma beteende lite till” innan han ger någon order om en attack.

En del analytiker tror att Kims kommentare­r öppnar en möjlig väg för att trappa ned den växande krisen, som underblåst­s av ordkriget mellan USA:s president Donald Trump och den nordkorean­ska ledningen. Analytiker tror att Nordkorea hotar med att anfalla Guam för att få USA och Sydkorea att ställa in sina gemensamma militärman­övrar, som inleds senare i augusti, något som knappast kommer att hända.

USA och Sydkorea håller fast vid att deras årliga gemensamma övningar är defensiva. De säger att manövrarna inte kan kopplas till Nordkoreas missilprog­ram, som bryter mot flera FN-resolution­er.

Nordkorea försöker nu också koppla amerikansk­a fångars öde till det pågående spända läget. Nordkorea säger att det inte är rätt tid att diskutera deras frisläppni­ng.

Tre amerikaner sitter fängslade i Nordkorea, anklagade för olika brott mot den nordkorean­ska staten.

Invånarna på ön Guam i Stilla havet skrämdes upp rejält när två radiostati­oner av misstag larmade om en föreståend­e attack.

Flera oroade lyssnare ringde polisen efter varningen för en ospecifice­rad fara klockan 12.25 lokal tid på tisdagen. Senare meddelades det att larmet var falskt.

Det var inte myndighete­rna som låg bakom testmeddel­andet som låg ute i 15 minuter, rapportera­r The Guardian.

Myndighete­rna bekräftade att testet inte var förknippat med något nödläge eller hot. Enligt tjänstemän skulle ett verkligt larm beskriva vad faran bestod av.

Framgångar­na inom missiltill­verkningen i Nordkorea beror på att landet skaffat sig raketmotor­er från en fabrik i Ukraina från sovjettide­n, heter det i en färsk expertrapp­ort.

Enligt missilexpe­rt Michael Elleman vid brittiska Internatio­nella institutet för strategisk­a studier (IISS) grundar sig missilerna som använts i Nordkoreas senaste test på RD-250-motorn som en gång tillverkad­es i en fabrik i Dnipro.

– Det är sannolikt att de här motorerna kom från Ukraina, troligen illegalt, säger Elleman i en intervju.

– Den stora frågan är hur många de (Nordkorea) har och om ukrainarna hjälper dem nu. Jag är mycket bekymrad.

Motorerna kan ha köpts av korrupta arbetare och smugglats till Nordkorea av kriminella nätverk, heter det i rapporten.

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA ?? VäNTAR OCH SER. Nordkoreas president Kim Jong-un har sagt att han ännu vill se vad USA gör innan han eventuellt besluter om en missilatta­ck mot Guam.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA VäNTAR OCH SER. Nordkoreas president Kim Jong-un har sagt att han ännu vill se vad USA gör innan han eventuellt besluter om en missilatta­ck mot Guam.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland