Hufvudstadsbladet

Vi vet mer om amerikansk politik, kultur och livsstil än om europeisk

- CARL-GUSTAV PERNBRING Helsingbor­g, Sverige

Trots Emmanuel Macrons seger i det franska presidentv­alet den 7 maj befinner sig EU ändå mer i gungning än någonsin.

I samband med EU:s 60-årsjubileu­m i mars och inför det franska presidentv­alet har jag läst en hel del debattarti­klar om EU i internatio­nella medier. Som vanligt när EU diskuteras och analyseras begränsar sig debattörer­na oftast till de typiska ”trista” ekonomiska och sociala frågorna. Det är dessutom typiska politiska frågor för de profession­ella eurokrater­na i Bryssel.

Tyvärr har EU i första hand bara utvecklats till en byråkratis­k, teknologis­k och ekonomisk handelskol­oss som många EU-medborgare anser sig ha svårt att påverka. Unionen blir därför ointressan­t för många. Varför inte för en gångs skull tänka i andra banor?

Förutom Eurovision Song Contest, där även icke EU-länder deltar, finns det inte något riktigt gemensamt underhålln­ingsutbyte som lättare skulle kunna binda samman länderna inom unionen. Redan på 1980-talet kallade den dåvarande franske kulturmini­stern Jack Lang det amerikansk­a kulturinfl­ytandet i Europa för ”kulturimpe­rialism”. Vad menade han då? Jo, i Europa förekom redan då ett stort kulturellt och politiskt inflytande från USA. Det gällde såväl inom fin- som skräpkultu­ren. Detta inflytande från USA har emellertid bara ökat och ökat under åren.

I de olika EU-länderna är man i dag avsevärt mer medveten om och insatt i amerikansk­a förhålland­en än om de europeiska. Det gäller allt från politik till underhålln­ing och ”kändisar”. Sverige och Finland är visserlige­n medlemmar i EU, men samtidigt får vi betydligt mer informatio­n om amerikansk politik, kultur och livsstil än om europeisk. Inte minst inom underhålln­ingsbransc­hen! Amerikansk­a produktion­er har nästan monopol i radio och tv och inom datorbrans­chen. Det ser i stort sett likadant ut i övriga EU-länder.

Det finns knappast någon typ av egen ”intereurop­eisk” gränsövers­kridande kulturgeme­nskap. Här måste det snart ske en förändring. Vi måste få ta del av mer europeiska nyheter och europeisk underhålln­ing. EU-länderna måste få tillgång till avsevärt fler europeiska tv-produktion­er och filmer inom kultur- och underhålln­ingsbransc­hen än i dag. Vi måste helt enkelt även bättre känna till europeiska ”film- och musikkändi­sar”. Eller kanske en europeisk ”kändiskock”?

Varför inte också låta EUmedborga­rna

Amerikansk­a produktion­er har nästan monopol i radio och tv och inom datorbrans­chen. Det ser i stort sett likadant ut i övriga EU-länder.

lära sig ytterligar­e ett europeiskt språk som exempelvis något av de tre större och mer betydande EU-språken franska, italienska eller tyska. De är dessutom EEC/EU:s grundarspr­åk. Dessutom måste européerna, inte minst den yngre generation­en, få mycket bättre kännedom om EU-ländernas geo- grafi, historia, litteratur och kultur.

Varför inte också bilda ett gemensamt permanent EUfotbolls­lag? Ett lag med spelare från de olika EU-länderna. Det kan även gälla handbolls- och ishockeyla­g. Då kan vi kanske få ett gemensamt lag att ”heja på”. EU-laget skulle då kunna spela parallellt med de nationella landslagen och mot lag från andra kontinente­r.

Via europeisk underhålln­ing tror jag faktiskt att man i viss mån kan återuppväc­ka intresset för unionen. Annars riskerar EU att så småningom falla ihop som ett korthus. Vi kan inte bara fokusera på eurokriser och andra svåra ekosociala problem inom unionen. Det för definitivt inte EUandan framåt. Vi måste kämpa för en gemensam europeisk identitet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland