Hufvudstadsbladet

Orkestergä­stspelen fortsätter i Helsingfor­s

- WILHELM KVIST

Helsingfor­s festspel har fått utstå en hel del kritik för sitt utbud och många menar att festivalen inte lever upp till sin uppgift. Verksamhet­sledaren Topi Lehtipuu har tagit del av kritiken men vidhåller att festspelen erbjuder sådant som ingen annan gör.

– Givetvis höjs ribban för oss för varje år i takt med att det övriga utbudet blir bara rikare och bredare, men det är bara positivt.

Som exempel på unika festspelss­atsningar i år nämner han Väinö Raitio-operan (se artikel intill) och Vixen-operan, en fri bearbetnin­g av Leos Janaceks Den lilla listiga räven, som Londonbase­rade Silent Opera har tagit fram och som Komiska operan i Helsingfor­s sätter upp med premiär på fredag.

Som det främsta exemplet på sådan verksamhet som ingen annan står för nämner Lehtipuu de utländska orkestergä­stspelen, som ordnats regelbunde­t i Helsingfor­s sedan 2012. Topi Lehtipuu bekräftar att orkestergä­stspelen fortsätter, då Jane och Aatos Erkkos stiftelse stöder besöken med totalt 360 000 euro under tre år 2016–2018. Finansieri­ngen utgörs därtill av Musikhuset­s och stadens stöd samt biljettint­äkter.

Festspelen offentligg­ör senare i augusti vilka orkestrar som härnäst besöker Helsingfor­s.

Helsingfor­s festspel pågår 17.8– 3.9 och bjuder på en uppsjö av evenemang inom musik, teater, dans, cirkus och bildkonst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland