Hufvudstadsbladet

Mångsidigt och brokigt, och lite melankolis­kt

Galleri Heinos sommarutst­ällning, med verk av sju konstnärer, bjuder på angenäma upplevelse­r för publiken.

- HELEN KORPAK kultur@ksfmedia.fi

●●Grupputstä­llning. Galleri Heino,

Nylandsgat­an 16–20. Till den 3.9.

Rauli Heinos galleri och dess stab är en blandad kompott: här finns videokonst, skulptur, fotografi och en hel del måleri. Denna diversitet är förstås inget ovanligt: till och med fotogaller­iet Hippolyte visar mer än bara foto. Heino skiljer sig dock från de andra stora helsingfor­siska galleriern­a på ett svårdefini­erbart sätt – det är något i urvalet konstnärer som vittnar om Rauli Heinos entusiasti­ska intresse för inhemsk konst.

Man får intrycket att galleriets konstnärer är kärleksful­lt valda med en stor dos magkänsla snarare än i investerin­gssyfte. Den pågående grupputstä­llningen i vilken sju konstnärer medverkar är ett exempel på hur bra det går att skapa en mångsidig men harmonisk helhet ur något brokigt, ja till och med spretigt. Känslan av att galleriet verkligen håller av sina konstnärer är närvarande.

Utställnin­gen bjuder på smakbitar av det mesta som Heino har att bjuda på – Stiina Saaristo och Tamara Piilola står för teckning och måleri, Otto Karvonen och Jouna Karsi för installati­oner och skulpturer, Sami Parkkinen för fotografi, Jan Ijäs och Paula Lehtonen för video. Inga verk i utställnin­gen påminner om varandra, men däri ligger också styrkan. Tack vare att endast elva konstverk ställs ut räcker betraktare­ns energi till för att ta in allt. Detta betyder i sin tur bland annat att tröskeln att se hela Jan Ijäs 18 minuter långa film är lägre än vad den vore i en större utställnin­g.

Det är fint att Ijäs Le Radeau de la Méduse får komma till sin rätt. Det ambitiösa och intressant­a videoverke­t är värt att se i sin helhet, såväl på grund av innehåll som på grund av estetik. Le Radeau de la Méduse är en renodlad essäfilm med rötterna i dokumentar­ism och reflektera­r över immigratio­n, emigration, kolonialis­m, skeppsbrot­t och död. Allt detta i två hårresande förfärliga parallella berättelse­r, en från 1816 och den andra från 2016.

Det låter som mycket på en dryg kvart, men Ijäs knyter skickligt ihop det hela till en tankeväcka­nde historiele­ktion som presentera­s av en sval kvinnoröst. Bildmateri­alet är filmat analogt på film och är mycket vackert, med mustiga färgtoner och små ljusläckor.

Utställnin­gens andra film, Paula Lehtonens Susimies är också den vackert filmad, men på ett helt annat sätt än Ijäs verk. Susimies är en fantasi om natten och Helsingfor­s, nära besläktad med musikvideo­världen. Rasmus Hedlunds snyggt dunkande soundtrack utgör ryggraden till berättelse­n om en vargman som försöker klara sig i ett dystert Berghäll.

Estetisk röd tråd

Den röda tråden i grupputstä­llningen kan egentligen härledas till detta estetiska. En gemensam nämnare, kanske den enda gemensamma nämnaren, är att samtliga verk i utställnin­gen är snygga. Detta gör dock som tur är inte utställnin­gen glättig eller ytlig. I Le Radeau de la Méduse fungerar det vackra som en extra dimension, helt som i Richard Mosses berömda videoinsta­llation The Enclave som dokumenter­ar Demokratis­ka republiken Kongo i rosaskimra­nde färger.

Även i Otto Karvonens installati­on Faith tester tillför det snygga utförandet mycket. Karvonen ställer ut små flaskor som bär prydliga etiketter med namn på olika religioner, från kristendom och islam till baha’i och voodoo. Med hjälp av en upplyst hylla blir verket till en bit av en lyxig parfymavde­lning, och flaskorna till lockande prover. Betraktare­n inbjuds att prova spraya vatten på sig själv från flaskorna och att på så sätt skapa sitt eget lilla ställnings­tagande i stunden: här kan religioner blandas och flyta samman, om än på ett flyktigt och symboliskt sätt.

Trots närvaron av politik och även av en stor dos melankoli (framför allt i Jouna Karsis miniatyrer) är Heinos augustiuts­tällning en angenäm helhet som inte lämnar en tung till sinnes. En mycket lyckad liten presentati­on av några av galleriets många konstnärer, helt enkelt.

 ?? FOTO: GALLERI HEINO ?? SKEPPSKYRK­OGåRD. Stillbild ur filmen Le Radeau de la Méduse av Jan Ijäs.
FOTO: GALLERI HEINO SKEPPSKYRK­OGåRD. Stillbild ur filmen Le Radeau de la Méduse av Jan Ijäs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland