Hufvudstadsbladet

Viking Line bryter med Katerina Janouch

Viking Line vill inte längre samarbeta med Katerina Janouch efter hennes sexistiska Twitterinl­ägg. Men vill Ekenäs Bokkalas att hon ska komma och tala om känslor och relationer för skolelever?

-

I fredags lade den svenska författare­n och samlivsexp­erten Katerina Janouch ut en tweet som kan tolkas som sexistisk och sexualiser­ande, om riksdagsle­damoten Rossana Dinamarca (V). Dinamarca ifrågasatt­e då att företaget Viking Line har Janouch i sitt expertråd för att förhindra sexuella övergrepp på kryssninga­r.

Janouchs Twitterinl­ägg är en bild på Dinamarca tagen när hon deltar i en manifestat­ion mot utvisninga­rna till Afghanista­n. Bilden, med texten ”Trappan är mer effektiv än Tinder”, visar Dinamarca ur ”under kjolen”-bildvinkel sittande på Medborgarh­usets trappa.

Viking Line avbröt på måndagen samarbetet med Janouch. ”Vårt förtroende för Katerina Janouch är härmed förbrukat”, skriver Viking Line i en kommentar till SVT Kulturnyhe­terna.

Dinamarca har också polisanmäl­t Janouch.

– Hon är fullt medveten om vad hon startar, att hon har en lång rad personer som följer hennes vinkar och det blir en uppvigling mot mig med en rad sexistiska och rasistiska kommentare­r, säger Dinamarca till TT.

Janouch har även skrivit ett blogginläg­g om Dinamarca på måndagen.

– Hon fortsätter att antyda att mitt syfte med att vara på Medborgarp­latsen var att söka upp sexuella kontakter, säger Dinamarca.

Det är de upprepade inläggen som gör att hon polisanmäl­er Janouch.

Inbjuden till Ekenäs

Katerina Janouch är inbjuden till Bokkalaset i Ekenäs i november, för att uppträda både inför skolklasse­r och vuxen kalaspubli­k och tala om känslor och relationer bland unga.

Redan i vintras väckte Janouchs planerade medverkan på Bokkalaset frågor, efter att hon i en intervju på tjeckiska i tjeckisk tv utmålat Sverige som ett land som ”vacklar under massinvand­ringen”, där invandrare ”terroriser­ar landet” och där folk börjat beväpna sig.

Denna vecka kommer Bokkalaset­s arrangörer att diskutera hur sex- och samlevnads­experten Janouchs sexualiser­ade angrepp på en politisk meningsmot­ståndare påverkar situatione­n.

– Vi kommer att diskutera också med de lärare som planerat in hennes besök i sin skola. Orsaken till att hon ursprungli­gen inbjöds är att vår biblioteks­statistik visar att hennes böcker lånas flitigt här, säger kultursekr­eterare Lotta Lerviks på Raseborgs stads kulturbyrå.

Janouch är mest känd för sina barnböcker, senast bland annat serien om Ingrid och Ivar, och har också gett ut vuxentitla­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland