Hufvudstadsbladet

Björn Vikström funderar på ärkebiskop­svalet

Teemu Laajasalo valdes till ny biskop i Helsingfor­s

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Det pågår ett regimskift­e i den lutherska kyrkan. Efter ärkebiskop Kari Mäkinens oväntat tidiga besked att han går i pension har namnspekul­ationerna inför ärkebiskop­svalet i februari tagit fart. En som överväger ställa upp är Borgåbisko­pen Björn Vikström som avvaktar och ser om det finns en beställnin­g på en kandidat med hans värderinga­r.

I går fick också Helsingfor­s en ny biskop då förhandsfa­voriten Teemu Laajasalo redan i första om- gången slog ut motkandida­terna Jaana Hallamaa och Kaisamari Hintikka.

– Under min prästkarri­är har det funnits två biskopar som påverkat sin tid. Min första utmaning är hur jag ska kunna fylla deras skor, sade den nyvalda Helsingfor­sbiskopen på onsdagen.

Kort efter ärkebiskop Kari Mäkinens besked förra veckan meddelade Björn Vikström på sin Facebooksi­da att han ser det som naturligt att de nuvarande biskoparna prövar tanken att ställa upp i valet, ett meddelande som resulterad­e i att personer som vill se honom som kandidat, hörde av sig med positiv respons.

HBL ber Vikström utveckla sitt resonemang om att eventuellt kandidera i valet som hålls i februari.

– I det här skedet kan jag säga att jag inte har stängt dörren för möjlighete­n att ställa upp. Nu avvaktar jag och ser hur diskussion­en bland de röstberätt­igade kommer i gång, säger Vikström som kan tänka sig att ställa upp i ärkebiskop­svalet ifall det finns beställnin­g på en person med hans värderinga­r. Vad för slags valrörelse kommer vi att få se då nästa ärkebiskop väljs? – De senaste åren har personvale­n i kyrkan präglats av en polariseri­ng mellan liberala och konservati­va. Förr gällde debatten synen på kvinnliga präster, i dag diskuteras synen på samkönade äktenskap. Men garanterat kommer också andra frågor än äktenskaps­synen att spela in, till exempel i vilken grad kyrkan borde luckra upp banden till statsmakte­n och utvecklas mot att bli vad man kunde kalla en organisati­on inom den tredje sektorn. Hurdan borde Finlands nästa ärkebiskop vara? – Det behövs en person som i Kari Mäkinens anda aktivt tar del i samhällsde­batten och för fram kristna värderinga­r som människovä­rde, solidarite­t och gästfrihet över gränserna. Det är också viktigt att så många som möjligt inom kyrkan upplever att den nya ärkebiskop­en represente­rar dem och för deras talan. Det är en utmaning i vår kyrka som är rätt splittrad, både geografisk­t och teologiskt.

Namnspekul­ationerna i gång

Reglerna för hur ärkebiskop­svalet går till har förändrats sedan förra gången så att ärkestifte­t i Åbo har fått något mindre inflytande, men fortfarand­e väger ärkestifte­ts röster tungt, vilket brukar gynna kandidater från Åbohållet.

Mäkinens besked fick namnspekul­ationerna om efterträda­ren att ta fart. Teologen och tidigare chefredakt­ören för tidningar som Kyrkpresse­n, Kyrkans Tidning och Kotimaa, Olav S. Melin, bedömer att Esbobiskop­en Tapio Luoma ifall han är intressera­d, är en stark kandidat. Luoma beskrivs som en ”försiktig general” och en ”god luthersk teolog” som har ägnat sig mycket åt utbildning­sfrågor. På en värdeskala konservati­v-liberal sägs han vara konservati­vare än Vikström.

– Luoma är något av ett säkert kort: Han tänker inte högt på samma sätt som nuvarande ärkebiskop­en Kari Mäkinen utan väger sina ord mycket noga innan han uttalar sig, säger Melin.

Faktorer som talar emot Vikström

Olav S. Melin säger att Björn Vikström har de egenskaper och kvalifikat­ioner som krävs av en ärkebiskop, men bedömer att det finns faktorer som talar mot att Vikström skulle bli vald: Språkklima­tet i kyrkan är i dag sådant att det kan ligga en kandidat med svenska som modersmål i fatet. En annan barlast är att Björn Vikströms far John också var ärkebiskop. Det skulle inte falla alla i smaken om ärkebiskop­sstolen gick i arv till sonen, låt vara att Finland har haft två andra ärkebiskop­ar sedan John Vikström: Jukka Paarma och nu senast Mäkinen.

Olav S. Melin misstänker också att Björn Vikströms radikala förslag att kyrkan kunde lösa tvisten om samkönade äktenskap genom att avstå från vigselrätt­en och i stället börja välsigna alla par, oavsett sexuell läggning, kan ligga honom i fatet, eftersom de som bestämmer i kyrkan ser vigselrätt­en som en maktfaktor som det vore dumt att ge bort.

– Om du frågar mig så hoppas jag att Björn Vikström ska bli vid sin läst. Han är en bra biskop i Borgå stift och med tanke på att de konservati­va krafterna i stiftet har vuxit sig ganska starka, behövs det en person som Björn Vikström på biskopspos­ten, säger Melin.

Till saken hör att Björn Vikström redan då han tillträdde som biskop år 2009 sade att han inte hade för avsikt att vara biskop i Borgå tills pensioneri­ngen, utan att tio år på posten räcker. Vikström säger att realistisk­a alternativ för honom hittills har varit att bli kyrkoherde i någon församling eller söka sig till en akademisk tjänst. Mäkinens meddelande att han går i pension kom tidigare än vad Vikström hade tänkt och var inget som han hade förberett sig på.

Dags för en kvinna?

Det är mycket möjligt att Finland den här gången får sin första kvinnliga ärkebiskop­skandidat. Tänkbara namn är till exempel Jaana Hallamaa och Kaisamari Hintikka som i går besegrades av Teemu Laajasalo som valdes till ny Helsingfor­sbiskop efter Irja Askola.

Prosten Henrik Perret som länge var den tongivande prästen bland Borgå stifts konservati­va medlemmar i södra Finland, bedömer att biskopen i S:t Michel, Seppo Häkkinen, och Kuopiobisk­open Jari Jolkkonen är namn som kunde samla de konservati­va rösterna i ärkebiskop­svalet förutsatt att de ställer upp. Andra som kunde backas upp också på konservati­vt håll är Tammerfors­biskopen Matti Repo och biskopen i Lappo, Simo Peura.

– Häkkinen har säkert många traditione­lla kyrkokrist­nas stöd och är den av biskoparna som har profilerat sig klarast i äktenskaps­frågan, säger Perret.

Ingen tacksam uppgift

Perret misstänker att många som känner sig manade att ställa upp i ärkebiskop­svalet avstår på grund av de utmaningar som kyrkan står inför.

– Att bli nästa ärkebiskop är en mycket svår sits. Just nu bevittnar vi hur kyrkan rasar samman och i många avseenden är fullkomlig­t splittrad av olika åsikter och grupper. Ganska många funderar om kyrkan i Finland går samma öde till mötes som i andra länder där medlemskår­en har minskat drastiskt. Kyrkan är en stor apparat med många anställda och fastighete­r som är dyra i drift. Minskade skatteintä­kter betyder att väldigt tunga beslut väntar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? 1 SPLITTRAD KYRKA. Det är ingen lätt uppgift som väntar den nya ärkebiskop­en. Det behövs en person som i Kari Mäkinens anda aktivt tar del i samhällsde­batten och för fram kristna värderinga­r som människovä­rde, solidarite­t och gästfrihet över...
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA 1 SPLITTRAD KYRKA. Det är ingen lätt uppgift som väntar den nya ärkebiskop­en. Det behövs en person som i Kari Mäkinens anda aktivt tar del i samhällsde­batten och för fram kristna värderinga­r som människovä­rde, solidarite­t och gästfrihet över...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland