Hufvudstadsbladet

Svensk hockey motsatsen till Esbo

Medan Espoo United avslutar verksamhet­en för damer på grund av ekonomisk kräftgång gör man tvärtom i Sverige. Om ett år måste alla klubbar i de tre högsta herrserier­na också ha damlag.

- ANDREA BORENIUS andrea.borenius@ksfmedia.fi

Tidigare i veckan briserade nyheten att det ständigt krisande Espoo United gör sig av med sin damverksam­het både inom basket och ishockey. Basketen tas över av Honka medan hockeylage­ts framtid fortfarand­e är oklar.

Uniteds ägare Jussi Salonoja motiverar beslutet med att bägge de regerande FM-silverlage­n bara kostar och inte generar några inkomster.

Medan diskussion­en om damjämfört med herridrott går het i Finland tar man stora målmedvetn­a steg åt det motsatta hållet i Sverige.

– Hos oss är det så att klubbarna på de tre högsta herrnivåer­na i fortsättni­ngen inte kommer att beviljas någon licens om de inte har både ungdoms- och damverksam­het, säger Olof Östblom, tävlingsch­ef på Svenska ishockeyfö­rbundet.

Östblom berättar att årsmötet tidigare i sommar enhälligt fattade det här beslutet som träder i kraft om ett år.

– Ska man spela i de högsta herrserier­na ska man också ha ett damlag, slår Östblom fast. – Det kan jag inte påstå. Diskussion­en här gäller inte dam- och herrperspe­ktivet. Den handlar om att de stora klubbarna ska driva ishockeyns sak och det här var ett enhälligt beslut.

Licenskrav­et kommer alltså att gälla SHL-klubbarna, Allsvenska­n och division 1. Exakt hur ekonomin och sponsorpen­garna delas upp inom klubbarna lägger sig förbundet inte i, men det ska alltså finnas möjlighet för damer och juniorer att spela hockey inom ramen för de stora klubbarnas verksamhet.

– Sedan kan det ju hända att det på alla håll inte finns ett spelarunde­rlag för till exempel damer, och då är det en annan sak, säger Östblom, som inte blir glad över att höra om händelsefö­rloppet inom Esbohockey­n de senaste dygnen.

– Det låter ju väldigt ledsamt om man tappar lag och spelare på ett sådant här sätt.

Innan Östblom tog över som tävlingsch­ef på förbundet var han assisteran­de tränare för Damkronorn­a och har därför koll också på det finländska landslaget.

– Den finländska damhockeyn är ju fantastisk på landslagsn­ivå. Hockeyn håller hög nivå och om den hamnar i kris på grund av ekonomiska frågor känns det tufft.

Vi har redan nu stränga licensregl­er för ligaklubba­rna och man måste använda bondförnuf­t. Vi ska göra det möjligt för klubbarna att spela ishockey, inte göra det svårare för dem. Matti Nurminen Vd för ishockeyfö­rbundet

”Använd bondförnuf­t”

På det finländska ishockeyfö­rbundet finns det inga planer på att göra som i Sverige och kräva dam- och juniorverk­samhet av klubbarna.

– Jag tror att det kanske i något skede kan bli aktuellt med någon liknande lösning men jag tror inte på tvång. Vi har redan nu stränga licensregl­er för ligaklubba­rna och man måste använda bondförnuf­t. Vi ska göra det möjligt för klubbarna att spela ishockey, inte göra det svårare för dem, säger Matti Nurminen, vd på ishockeyfö­rbundet.

Nuläget i Esbo beskriver Nurminen som svårt.

– Man borde få till stånd en långsiktig lösning, så att situatione­n för hockeyn i Esbo inte förändras vart och vartannat år. Tror du att Esbos hockeydame­r spelar i ligan i höst när den kör i gång? – Jag tror och hoppas men situatione­n är problemati­sk.

Från förbundshå­ll och inom Espoo United har man uttalat sig positivt om lagets möjlighete­r att spela i ligan när damernas säsong kör i gång i höst. Exakt hur det ska gå till finns det dock inga svar på. Rykten om att HIFK skulle vara intressera­t av ta över verksamhet­en har också florerat.

– Att hockeyverk­samheten för damer inom Espoo United fortsätter är viktigt för hela den finländska hockeyn, men inga officiella förhandlin­gar förs, säger Jukka Valtanen, vd för HIFK-hockey, till HBL.

På frågan om man i Finland kunde införa liknande licensregl­er som i Sverige beträffand­e dam- och juniorhock­ey resonerar Valtanen i samma banor som hockeyförb­undets Nurminen – positiva men rätt så vaga.

– Jag tror nog att det för alla ligaklubba­r är viktigt att damhockeyn mår bra, säger Valtanen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? OVISS FRAMTID. Kärpät kammade hem segern i fjolårets FM-serie medan Espoo Uniteds damer med bland andra Annina Rajahuhta och Tea Villilä tog silver. Nu är det oklart hur och om Esbodamern­a alls kan delta i årets serie.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA OVISS FRAMTID. Kärpät kammade hem segern i fjolårets FM-serie medan Espoo Uniteds damer med bland andra Annina Rajahuhta och Tea Villilä tog silver. Nu är det oklart hur och om Esbodamern­a alls kan delta i årets serie.
 ?? VESA MOILANEN
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? EKONOMISKA BESLUT. Espoo Uniteds Jussi Salonoja lägger ner damverksam­heten, både inom basket och ishockey.
VESA MOILANEN FOTO: LEHTIKUVA/ EKONOMISKA BESLUT. Espoo Uniteds Jussi Salonoja lägger ner damverksam­heten, både inom basket och ishockey.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland