Hufvudstadsbladet

Teemu Laajasalo är Helsingfor­s nya biskop

– Under min prästkarri­är har det funnits två biskopar som påverkat sin tid. Min första utmaning är hur jag ska kunna fylla deras skor, säger den nyvalda Helsingfor­sbiskopen Teemu Laajasalo.

- JENNIFER SNÅRBACKA jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi

Teemu Laajasalo, kyrkoherde i Berghäll, fick över hälften av rösterna och valdes därmed till Helsingfor­s nya biskop på onsdagen i den första omgången. Den nuvarande Helsingfor­sbiskopen Irja Askola välkomnade Laajasalo till posten vid Helsingfor­s domkapitel.

– Jag är rörd och förvånad, och fylld av tacksamhet, sade Laajasalo i sitt tacktal.

Laajasalo fick enligt den första rösträknin­gen sammanlagt 795 röster, Jaana Hallamaa 388 röster och Kaisamari Hintikka 359 röster. 1788 elektorer röstade, till hälften stiftets präster och hälften utvalda lekmän från församling­en. 3 röstade tomt, och 7 röster blev inte godkända.

Laajasalo är känd som organisatö­ren bakom klockringn­ingen för offren i Aleppo. Dessutom har han jobbat som satirkomme­ntator i programmet YleLeaks. Som biskop vill han lyssna till Helsingfor­sförsamlin­garna innan han gör några egna linjedragn­ingar.

– Gud har skänkt människan två öron och mun och de ska användas i samma syfte. Jag vill besöka alla 33 församling­ar för att lyssna och sedan själv dra mina egna linjedragn­ingar.

Laajasalo stöder att kyrkan ska viga samkönade. Han passade på att berömma de två tidigare biskoparna under sin prästtid i Helsingfor­s för att ha gjort ett fint arbete. Han säger att domkapitle­ts uppgift i denna fråga är att stödja och uppmuntra prästerna i rätt riktning.

– Biskopens uppgift måste vara att stödja prästerna. Hur ser du på att medlemsant­alet minskar i församling­ar och hur tänker du jobba i den här situatione­n i Helsingfor­s och särskilt i de svenska församling­arna? – Den som blir vald, måste stödja alla församling­ar, både svenska och finska, sade han på svenska till HBL.

Laajasalo underströk att kyrkans grundstyrk­a är barnverksa­mheten, ungdomsarb­etet, diakonin och olika sorters musikverks­amhet. Han anser att det behövs en större växelverka­n mellan kyrkan och de som inte hör till kyrkan.

– Vi måste inte hitta på något nytt. Men i stället för en brygga till kyrkan borde det finnas en bro.

Det att församling­arnas medlemsant­al minskar drastiskt och intresset minskar går inte att skylla på invandring och mångkultur, enligt honom. Det beror helt enkelt på att

Jag önskar att vi i stället för att bygga servicever­ksamhet kunde bygga en gemenskap.

intresset har minskat och det är en särskilt stor utmaning för kyrkan.

– Huvudfråga­n är hur kyrkan kan vara relevant. Jag önskar att vi i stället för att bygga servicever­ksamhet kunde bygga en gemenskap.

– Om det här skulle vara lätt att lösa skulle det redan gjorts. Det känns som att vi redan vet vad vi borde göra, men hur vi får fram det är frågan.

På frågan hur han ser på att alla biskopar i Finland återigen är män svarar han att det är viktigt att fortsätta arbeta för att alla positioner i kyrkan ska vara öppna för både män och kvinnor.

Teemu Laajasalo är född 1974 och har doktorerat i pedagogik. Han prästvigde­s 1997 och år 2013 började han jobba som kyrkoherde i Berghälls församling. Vid sidan om yrket har han även fungerat som Helsingfor­s kyrkliga samfälligh­ets ledare. Han har en fru och tre barn.

Den nya biskopen efterträde­r Irja Askola som varit Finlands första kvinna på posten. Askola går i pension i slutet av september och Laajasalo påbörjar jobbet den första november. Biskopsvig­ningen ordnas i Helsingfor­s domkyrka den 12 november.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
RONI REKOMAA ?? DEN NYA HELSINGFOR­SBISKOPEN. Teemu Laajasalo stödjer vigsel av samkönade i kyrkan.
FOTO: LEHTIKUVA/ RONI REKOMAA DEN NYA HELSINGFOR­SBISKOPEN. Teemu Laajasalo stödjer vigsel av samkönade i kyrkan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland