Hufvudstadsbladet

Brist på pengar – var fjärde lämnar studierna

- FNB

Var fjärde studerande som avbryter sina studier på andra stadiet uppger att de gjort det delvis på grund av brist på pengar, enligt Rädda barnen.

Enligt organisati­onen Rädda barnen kan de totala kostnadern­a för att studera på gymnasiet stiga till 2 600 eu- ro och för vissa yrkesutbil­dningar är summan ännu högre. Skolböcker och arbetsreds­kap, som till exempel skyddsutru­stning och kockknivar, kan innebära dyra anskaffnin­gar för eleven.

Siffrorna baserar sig på preliminär­a uppgifter från ungdomsbar­ometern. Enligt barometern är det främst yrkeseleve­r som lider mest av pengabrist.

– Av de bidragsans­ökningar som vi tagit emot vid Rädda barnen har vi märkt att priset för läromedlen som elever på andra stadiet behöver är för hög för hundratals familjer. Vi tror att de som kontaktar oss bara är toppen av isberget, säger organisati­onens generalsek­reterare Hanna Markkula-Kivisilta i ett pressmedde­lande.

–För många är en yrkesutbil­dning eller studentexa­men helt enkelt för dyr. I den situatione­n uppfylls inte barnens rätt.

Enligt Rädda barnen har femton procent av finländarn­a inte tagit en examen på andra stadiet då de fyllt 25 år.

Andelen är stor bland barn som växt upp i familjer med små inkomster, vilket ses som problemati­skt eftersom fattigdome­n ärvs.

Över 100 000 minderårig­a barn lever i en familj vars inkomster är små.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland