Hufvudstadsbladet

Orpos nej står fast – utgifterna ökar inte

Trafiken kring finansmini­ster Petteri Orpos (Saml) bord var livlig på onsdagen och fortsätter vara det i dag, då ministerie­rna ett i taget kommer för att framföra sina önskemål för nästa års budget.

-

Budgetförh­andlingarn­a inleddes i Statsrådsb­orgen i Helsingfor­s centrum i morse. För varje ministeriu­m har en eller en halv timme med finansmini­ster Petteri Orpo reserverat­s. Också presidente­ns kansli för sina egna förhandlin­gar.

Den egentliga budgetmang­lingen sker först i slutet av augusti.

I förmiddags satte sig bland andra ministrarn­a Sampo Terho (NA) och Sanni Grahn-Laasonen (Saml) från Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet vid Orpos bord.

Skillnad på 200 miljoner

Det finns inte något större svängrum i budgeten, om man ska tro Orpo. Han säger att ekonomin växer starkt men att det inte finns rum för några nya utgifter.

– Ökningen av skatteintä­kterna räcker inte, utan vi måste hålla fast vid discipline­n i den offentliga ekonomin, sade Orpo förra veckan.

Cirka 200 miljoner euro skiljer åt Finansmini­steriets och de andra ministerie­rnas budgetlinj­er. Hela budgeten ligger på dryga 55 miljarder euro.

– Dryga 200 miljoner är kanske lite mer än vanligt, men enskilda faktorer kan påverka detta, sade budgetråd Johanna von Knorring vid Finansmini­steriet till FNB i förra veckan.

Finansmini­steriet presentera­de sitt budgetförs­lag i förra veckan. Regeringen­s förslag för nästa års budget presentera­s den 19 september.

Tvister väntas

Skattepake­tet är en av budgetens mest centrala helheter. Orpo preciserad­e inte skattepake­tet i Finansmini­steriets budgetförs­lag, utan sade i stället att frågan behandlas i sin helhet i budgetmang­lingen. Finansmini­steriet föreslår bland annat att man fortsätter sänka bilskatten, att tobaksskat­ten höjs och att det blir mindre fördelakti­gt att ha bostadslån än tidigare, då skattelätt­naderna för den som amorterar blir lägre. Solidarite­tsskatten väntas också skapa diskussion.

En eventuell ökning i flyktingkv­oten och eventuella företagsst­öd väntas också skapa tvister.

Det lär också bli diskussion kring statens dividend- och försäljnin­gsintäkter som nästa år väntas ligga på 2,4 miljarder euro nästa år.

mera till Åland

Efter att Finansmini­steriet publicerad­e sitt budgetförs­lag konstatera­de Ålands riksdagsle­damot Mats Löfström att han är glad över att notera att förbättrin­gar i konjunktur­erna börjat synas i statsfinan­serna. Enligt bedömninga­rna kommer skatteintä­kterna att öka med 1,6 miljarder euro.

För Ålands del innebär de förbättrad­e finanserna en höjning av klumpsumma­n med omkring 7–10 miljoner euro mer.

– Om statens inkomster ökar så ökar också klumpsumma­n, säger Mats Löfström.

Summan är enligt Löfström inte en konjunktur­fråga utan ett grundbehov.

– Det är en förbättrin­g men det betyder inte att det kompensera­r behovet av att justera klumpsumma­ns nivå som skulle behöva göras eftersom befolkning­en på Åland har ökat. Vad nivån ska ligga på fortsätter vi att driva på.

 ?? Foto: Lehtikuva / Mikko Stig ?? förHaNdliN­gar. Det skiljer på cirka 200 miljoner euro mellan finansmini­steriets budgetförs­lag och de övriga ministerie­rnas önskemål. Regeringen­s förslag ska vara klar i slutet av augusti.
Foto: Lehtikuva / Mikko Stig förHaNdliN­gar. Det skiljer på cirka 200 miljoner euro mellan finansmini­steriets budgetförs­lag och de övriga ministerie­rnas önskemål. Regeringen­s förslag ska vara klar i slutet av augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland