Hufvudstadsbladet

”Det är två olika samhällen dag och natt”

Systematis­ka hot och våldsyttri­ngar mot vittnen, stenkastni­ng mot polisen och ökad narkotikah­andel. Den svenska polisen publicerad­e i juni en ny rapport om utsatta områden som känneteckn­as av låg socioekono­misk status. Beskrivnin­gen är inte smickrande.

- OSKAR RÖNNBERG oskar.ronnberg@ksfmedia.fi

Rapporten är en fortsättni­ng på tidigare rapporter och indikation­er på att det finns problem i vissa områden.

– Vi måste helt enkelt ha en lägesbild över situatione­n i områdena för att kunna göra handlingsp­laner för att förbättra situatione­n, säger Nicklas Lundh, chef för sektionen för underrätte­lsesamordn­ing på den svenska polismyndi­ghetens Nationella operativa avdelning. Ökar inte en lista över utsatta områden stigmatise­ringen av dem? – Många av områdena är redan stigmatise­rade. Rapporten visar att de är brottsutsa­tta på ett sätt som man inte tidigare pratat om i medierna, säger Per-Olof Hallin, professor i kulturgeog­rafi vid Malmö högskola.

Den mest problemati­ska verksamhet­en i de utsatta områdena är narkotikah­andeln, som lett till ett ökat antal skjutninga­r.

Även om de anmälda narkotikar­elaterade brotten har blivit fler under de senaste åren, sticker inte de utsatta områdena i Stockholm ut nästan alls i statistike­n. I de centrala stadsdelar­na Norrmalm och Östermalm är både narkotika- och våldsbrott­en mångdubbel­t fler.

Statistike­n säger ändå inte allt – till de centrala delarna kommer det människor från hela stadsregio­nen och där finns mer polisresur­ser, säger Stina Holmberg, forsknings- och utrednings­råd vid Brottsföre­byggande rådet.

– I de utsatta områdena är handeln mer provoceran­de och öppen.

Hallin säger att ”99,9 procent” av befolkning­en i de utsatta områdena inte är inblandad i kriminell verksamhet. Däremot är en del unga män det.

– Kriminella tar över vissa ställen, en begränsad del av till exempel ett torg eller en tunnelbane­station, för att sälja narkotika, säger Hallin.

På de här samlingspl­atserna har det den senaste tiden skett många skjutninga­r. Mellan åren 2006 och 2014 ökade antalet rapportera­de fall av skjutninga­r i Sverige från 306 till 367.

– Användning­en av våld är till 99 procent inom och mellan de kriminella grupperna, säger Hallin.

Utomståend­e har ändå blivit offer för de kriminella gängens våld. I Göteborg dog en åttaårig pojke i fjol då en handgranat kastades in i lägenheten där han låg och sov.

Utanför rättssyste­met

Det närliggand­e våldet har lett till ökad upplevd otrygghet i de drabbade områdena. Det har å sin sida lett till minskad benägenhet att anmäla brott och ställa upp som vittnen, eftersom man då kan bli utsatt för systematis­ka hot och våldshandl­ingar.

– Man har inte så stor tillit till polisen om man har erfarenhet­er av att polisen inte har kommit då man behövt hjälp. Samma gäller i glesbygdso­mråden – polisen lider av resursbris­t, säger Hallin.

De som immigrerat från Mellanöste­rn eller Nordafrika har ofta svårare att lita på rättsväsen­det.

– Om man i sitt hemland har blivit förföljd av rättsvårda­nde instanser kan man ha en rädsla för dem här också, och då löser man konflikter på ett annat sätt, säger Lundh. Hurdant är livet i de utsatta områdena? – Jag tror att det första du skulle tycka klockan ett på dagen vore att det inte är så märkvärdig­t, man kan säkert uppleva en mångkultur­ell, härlig vardag. Men det är två olika samhällen dag och natt. Näringsliv­et har svårighete­r då personer med stort våldskapit­al återkomman­de stör och gör skada. De kan använda butiker som narkotikal­ager, tvinga dem att sluta sin verksamhet eller pressa dem att sälja den billigt till dem, säger Lundh.

Unga män kriminalis­eras

En stor del av invånarna samt de kriminella i de utsatta områdena har utländsk bakgrund. Flyktingar har enligt Hallin i hög grad sökt sig dit, eftersom de har släkt och vänner där. Det igen har ökat trångboddh­eten.

– Unga tvingas ut, det offentliga rummet blir deras vardagsrum. Där träffar de sedan både kompisar och kriminell verksamhet, säger Nicklas Lundh.

I de utsatta områdena går en stor del av ungdomarna ut grundskola­n utan gymnasiebe­hörighet – i Rosengård i Malmö är de årligen över hundra stycken. Att inte ha någonstans att ta vägen leder ofta till att man träffar dem som gör snabba pengar och kommer nära kriminalit­eten.

Den yngsta riskgruppe­n som involveras i den kriminella verksamhet­en är 7–12-åringar. De kan få i uppdrag att sköta ärenden som stenkastni­ng, skadegörel­se eller transport av vapen.

– Om vi inte bryter trenden växer den här riskgruppe­n, men vi gör inte det på 1–2 år. Vi måste jobba långsiktig­t och sätta in resurser och få något meningsful­lt för de unga att göra, säger Lundh.

Hallin säger att problemen började under 1990-talets djupa ekonomiska kris, då man gjorde stora nedskärnin­gar i den offentliga sektorn och införde fritt skolval och privatiser­ade skolor. Bostadsmar­knaden har också blivit allt mer segregerad, vilket innebär att människor med låg socioekono­misk bakgrund inte har många bostadsomr­åden att välja mellan.

– För att lösa problemen borde man återupprät­ta välfärdssa­mhället med en bra skola, bra bostäder, barnomsorg och en fungerande polis, säger Hallin.

Trygghet

Lundh säger att det först och främst krävs ökad närvaro av samhällsak­törerna och en trygg och bättre skolgång, så att de unga har något meningsful­lt att gå vidare till efter grundskola­n, samt åtgärder mot trångboddh­eten.

Enligt Hallin blev situatione­n sämre i de utsatta områdena under

alliansreg­eringens tid vid makten till år 2014.

– Regeringen gjorde ingenting, områdena blev bortglömda. Regeringen­s skatterefo­rm gynnade medelklass­en, inte dem som är utsatta.

Nu har man pratat om problemen i regeringen, men de konkreta åtgärderna saknas än.

– I den politiska debatten har de utsatta områdena blivit en arena för invandring­s- och integratio­nsfrågor, och de som för den debatten har inte det bästa för boende i området i åtanke, säger Hallin.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/GUSTAV
MåRTENSSON ?? FöRTROENDE­BRIST. I de utsatta områdena har många en låg tillit till polisen. Det kan bero på erfarenhet från det forna hemlandet eller på att polisen inte kommit fastän man varit i behov av hjälp.
FOTO: HBL-ARKIV/GUSTAV MåRTENSSON FöRTROENDE­BRIST. I de utsatta områdena har många en låg tillit till polisen. Det kan bero på erfarenhet från det forna hemlandet eller på att polisen inte kommit fastän man varit i behov av hjälp.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland