Hufvudstadsbladet

Mera pengar till försvaret

Regeringen, Centerpart­iet och Moderatern­a är överens om drygt åtta miljarder kronor, närmare 850 miljoner euro, extra till försvaret 2018–2020.

-

SVERIGE Den svenska uppgörelse­n innebär 2,7 miljarder kronor (cirka 285 miljoner euro) per år under perioden.

– Kontinuite­t i svensk försvarsoc­h säkerhetsp­olitik är nödvändigt, säger försvarsmi­nister Peter Hultqvist (Socialdemo­kraterna) när han inleder pressträff­en tillsamman­s med Miljöparti­et (MP), Moderatern­a (M) och Centerpart­iet (C).

Totalt kommer 6,8 miljarder kronor att gå till det militära försvaret och 1,3 miljarder till civilförsv­aret, sammanlagt 8,1 miljarder kronor under perioden.

–Det är en viktig markering som börjar en ambition att öka numerären i svensk försvarsma­kt och antalet som utbildas med värnplikt, säger Peter Hultqvist.

– Dagens överenskom­melse kommer att tillföra rejält med resurser för att genomföra 2015 års försvarsbe­slut och öka förmågan, säger Daniel Bäckström (C).

Motiverar M:s medverkan

Uppgörelse­n är helt i linje med försvarsma­ktens krav, enligt Hans Wallmark (M). Han motiverar Moderatern­as medverkan i uppgörelse­n med att det hade blivit mindre pengar annars.

– Alternativ­et hade varit noll eller väsentlige­n lägre summor, hävdar Wallmark.

Tidigare i veckan hoppade Kristdemok­raterna av förhandlin­garna med hänvisning till att regeringen­s bud var för lågt.

– Vår smärtgräns var 10 miljarder, så det är tydligt att vi gjorde rätt som hoppade av, säger Mikael Oscarsson, försvarspo­litisk talesperso­n för KD.

–I och med att vi gick i måndags, så är det uppenbart att regeringen kände sig tvingad att höja budet så att inte Moderatern­a och Centern också skulle gå. Men det blev ändå inte ett bud som skulle vara acceptabel­t för oss.

Han hänvisar till den långa lista med åtgärder som försvarsmi­nistern räknade upp.

– Problemet är att det blir väldigt lite pengar för varje punkt. Listan är lång, men innehållet alltför tunt, säger Oscarsson.

Under sommaren har det framkommit att försvaret är i behov av ytterligar­e 9 miljarder under 2018–2020 och att civilförsv­aret dessutom behöver 1 miljard kronor. Nu får försvaret 6,8 miljarder och civilförsv­aret 1,3 miljarder.

Björklund besviken

Liberalern­as partiledar­e Jan Björklund är besviken på uppgörelse­n.

–Det här innebär inte att försvaret förstärks på något sätt. Man förstärker bara svarta hål i budgeten. Sverige behöver kraftigt höja försvarsfö­rmågan. Jag är besviken på att man landat i detta, från både Moderatern­as och Centerpart­iets håll, säger han.

Kristdemok­raternas partiledar­e Ebba Busch Thor anser inte heller att 8,1 miljarder är en bra nivå till försvaret.

– Det är fortfarand­e två miljarder ifrån det vi anser måste vara en grundplatt­a de kommande tre åren inom försvaret. Det gör att man fortsätter behandla försvarsfr­ågorna med osthyvel. Det går inte att ha ett halvt fordon på plats inom militären, säger hon.

Thor riktar också kritik mot försvarsmi­nister Hultqvist.

– Försvarsmi­nistern väljer att ducka för frågan om på vilket sätt det här höjer förmågan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland