Hufvudstadsbladet

Två medaljer i VM – Tokyo nästa mål för Krogius

Paraidrott De inofficiel­la världsmäst­erskapen för kortväxta, World Dwarf Games, ägde rum i början av augusti i Kanada. Det finländska laget, bestående av tyngdlyfta­rna Jenni Kuusela och Reetta Jokinen samt simmarna William Söderling och Henrik Krogius, to

- Slår du nya rekord då? VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi

– Det var en lyckad tävling, säger debutanten Henrik Krogius om Kanadaresa­n.

Krogius, 18, gjorde sin första internatio­nella stortävlin­g i Kanada och imponerade omedelbart med att ta silver på 25 meter fritt och brons på 50 meter fjäril. Dessutom satte han nya personliga rekord på bägge distanser. Rekordet på 50 meter fjäril förbättrad­e han med hela två sekunder.

– Innan tävlingar är jag alltid ganska nervös och adrenaline­t fyller kroppen. Mitt mål är inte att komma först utan att förbättra mina tider, vilket jag ofta lyckas med, berättar Krogius om sina prestation­er.

För Krogius var mästerskap­en sommarens höjdpunkt.

– Definitivt sommarens huvudtävli­ng, säkert den mest spännande och största tävlingen jag varit med om.

Ypperligt tillfälle för nätverkand­e

Av de fyra finländska idrottarna har endast William Söderling varit med förut i tävlingarn­a som ordnas var fjärde år. Den stortävlin­gserfarna Söderling tog hem guld på 100 meter medley och silver på 50 meter bröst. Av damtyngdly­ftarna lyckades Jenni Kuusela vinna guld i serien för under 44 kilogram och Reetta Jokinen nådde brons i serien för under 52 kg.

World Dwarf Games är den klart största tävlingen för kortväxta. Deltagaran­talet i år låg kring 400 idrottare från 19 olika länder. Största laget hade USA, förklarar Krogius.

– Stämningen var inte rivalisera­nde. Alla idrottare fick applåder och respektera­des. De lag som hade färre representa­nter fick mer hejarop, berättar han om atmosfären på tävlingarn­a. – Men då det tävlades var det allvar. Vid sidan om idrotten handlade det också om ett socialt evenemang. Under den sista kvällen ordnades en stor festmiddag där man kunde bekanta sig med övriga deltagare.

– Jag åkte inte dit enbart för att tävla, utan också för att skaffa nya vänner och kontakter.

– William (Söderling) hade deltagit förut och kände några typer som han presentera­de för mig. Vi var båda med i golvhockey med Team Europe, och genom det fick man träffa människor från bland annat Frankrike, Spanien och Irland.

Tokyo är drömmen

Enligt Krogius kunde det ordnas fler stortävlin­gar. Det finns en del nationella mästerskap runtom i Europa, men fler internatio­nella efterlyses.

– VM arrangeras igen om fyra år, vilket kanske är en lite lång paus. Det vore kul om man också kunde ordna EM i Europa, lite som i fotboll.

Krogius är invald i årets paralympis­ka ungdomsgru­pp, en grupp för unga finska paraidrott­are som samlas fyra gånger om året för läger i motionscen­tret Pajulahti. Där ordnas vid sidan om träning också till exempel föreläsnin­gar om idrott. Inga finländska kortväxta idrottare har ännu deltagit i de Paralympis­ka spelen, men Krogius skulle gärna vara en av de första.

– Min dröm är att få delta i Tokyo 2020. Men jag har ännu inte nått kvalgränse­n – till Rio de Janeiro i fjol var den lite för tuff. Vad är det som krävs för att platsa till Tokyo? – Jag bör träna ordentligt, festa mindre och ha bra självförtr­oende. Det gäller att tänka positivt fast det skulle gå sämre ibland.

Han närmar sig dock en plats i den största tänkbara tävlingen konstant.

– Varje gång jag uppnår ett gott resultat eller en medalj är det ett steg närmare Tokyo. All ny framgång jag når är jag tacksam och stolt över.

Krogius anser att idrotten för kortväxta definitivt håller på att utvecklas och bli allt mer populär. Med i VM i Kanada var massor med kortväxta simmare, berättar han.

– Tillsamman­s med de övriga finländarn­a planerade vi att få ihop ett ordentligt lag om fyra år. Kanske inte lika stort som USA:s, men till exempel Tyskland hade för fyra år sedan fyra idrottare och i år 17.

– Tyngdlyfta­ren Jenni Kuusela satte världsreko­rd i damernas serie för under 44 kilogram – det var en stor grej och jag tror det kan ge idrotten i Finland ett uppsving.

Nya rekord i sikte

Sommaren fortsätter för Krogius del med ett par veckors träningspa­us. Han studerar för tillfället i Gymnasiet Lärkan och inledde sitt abi-år.

– Jag var i går fortfarand­e något trött efter resan. Sommaren har gått åt till att träna ganska hårt, så det blir skönt med lite paus.

Men följande tävlingar är redan i sikte. Nästa steg blir FM och Nordiska mästerskap­stävlingar.

– Nordiska mästerskap­en blir min andra internatio­nella stortävlin­g och jag ser fram emot det.

– Jag hoppas det, hittills har det sett bra ut.

 ?? FOTO: JAKOB ?? MEDALJDUO. William Söderling (t.v.) och Henrik Krogius represente­rade Finland i simning i World Dwarf Games 2017 i Kanada.
FOTO: JAKOB MEDALJDUO. William Söderling (t.v.) och Henrik Krogius represente­rade Finland i simning i World Dwarf Games 2017 i Kanada.
 ?? KROGIUS
FOTO: JAKOB KROGIUS ?? SLåR REKORD. Henrik Krogius tog silver på 25 meter fritt i World Dwarf Games.
KROGIUS FOTO: JAKOB KROGIUS SLåR REKORD. Henrik Krogius tog silver på 25 meter fritt i World Dwarf Games.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland