Hufvudstadsbladet

Ganska bra inte nog för FC Bayern

Bundesliga Ligamästar­e blev Bayern München förvisso. Men i övrigt lämnade säsongen 2016–2017 en hel del att önska. Respass i Champions League i kvartsfina­lskedet och en retfull förlust i tyska cupfinalen mot eviga antagonist­en Dortmund som ett sista bevis

- JONAS VON WENDT 029 080 1387 jonas.wendt@ksfmedia.fi

De som trodde att den mediokra säsongen skulle få klubben med ordförande Uli Höeness att löpa amok på transferma­rknaden har tvingats tänka om. Höeness har inte gjort någon större hemlighet av vad han tänker när det gäller de summor som numera är vardag då stora spelare flyttar från klubb till klubb och delvis därför har Bayern legat relativt lågt på marknaden.

De främsta nyförvärve­n är centrala mittfältar­en Corentin Tolisso från Lyon, mittbacken Niklas Süle från Hoffenheim och offensiva mittfältar­en James Rodriguez som kom på ett tvåårigt låneavtal från Real Madrid.

23-årige fransmanne­n Tolisso kostade drygt 40 miljoner euro och köptes i första hand för att täppa till luckan efter pudelkloka Xabi Alonso som hängde upp dojorna för gott i våras.

Süle ska bidra med bredd och kvalitet i ett mittförsva­r där förstavale­n Hummels och Boateng är lite väl skadebenäg­na. 21-åringen kan räkna med mycket speltid.

Rodriguez karriär har gått i stå alltsedan succésomma­ren i VM 2014 och 26 år gammal vet colombiane­n att det senast nu gäller att bryta den negativa spiral hans karriär hamnat i. Något som kan vara lättare sagt än gjort.

På minussidan finns främst Alonso och trotjänare­n, den alltid lika pålitlige fotbollsda­torn, Philipp Lahm, Douglas Costa och Mehdi Benatia.

Kahn kritiserar

Några riktigt stora fiskar har alltså inte fastnat i Bayerns nät. Ancelotti kan knappast vara alldeles nöjd med den transferbu­dget han tilldelats men människokä­nnaren ”Carletto” är inte den som klagar i onödan. Laget är oerhört bra också utan superba nyförvärv och om italienare­n lyckas toppa lagets formkurva bättre än förra säsongen finns möjlighete­r också ute i Europa.

Bundesliga­titeln sopar klubben enkelt hem för sjätte året i följd men ambitionen är att varje år vara en av de bästa klubbarna i Champions League.

Bayerns forna målvakt och landslagsl­egendaren, Oliver Kahn, är känd för att gärna lägga näsan i blöt lite överallt och tysken kommentera­de nyligen Bayern, Höeness och Ancelotti i Kicker.

– Klart är att Ancelotti är under lupp. Bayerns framgångar mäts i Champions League och i hur Ancelotti lyckas få in nya, yngre spelare i laget. Samma sak gällde för Pep Guardiola, sade Kahn.

Lagets träningsma­tcher gick så där med förluster mot bland annat Milan, Inter, Liverpool och Napoli men Ancelotti har varit med för länge för att lägga alltför stor vikt på träningsma­tcher men Kahn, som inte jobbat som tränare en enda dag, kraxade som en värre olyckskorp.

– Min erfarenhet är att om försäsonge­n är brokig och ojämn så blir också säsongen det, säger Kahn som är kritisk till hur ordförande Höeness tänker.

Bayern dras med vissa skadeprobl­em och resultaten har inte riktigt varit vad de kräsna supportrar­na hoppats på men Ancelotti tar det hela med ro.

– Vi har haft vissa problem spelmässig­t men som tränare innebär det främst positiva utmaningar. Bara vi får tillbaka alla spelare från sjukstugan blir vi starkare. I supercupen mot Dortmund spelade vi på en helt annan nivå än i träningsma­tcherna och det bådar gott, säger Ancelotti.

– Jag minns en liknande försäsong i Real Madrid. Sen vann vi 22 matcher i följd och avslutade säsongen med en Champions League-titel.

Kahn ser ändå att klubben måste förstärka rejält.

– Om Bayern vill återfinnas bland de tre-fyra bästa lagen i Europa finns det ingen annan väg att gå än att öppna plånboken på vid gavel och köpa in tunga namn, sade Kahn som också passade på att dela ut en känga åt hela Bundesliga och Bayerns konkurrent­er.

– En orsak till att Bayern kan få allt svårare att locka absoluta toppspelar­e i framtiden är att laget är för överlägset i den inhemska ligan. Som spelare vill du tvingas kämpa om segern i varje match, det behöver inte Bayern göra och på sikt är det ett problem.

Effenberg: Måste bli bättre

En annan före detta storstjärn­a i Bayern, Stefan Effenberg, är inte imponerad av vad Ancelotti fick ut av laget under sin första säsong. Effenberg, med ett ego som sannolikt till och med överträffa­r Kahns, menar att denna säsong kan bli den sista för italienare­n.

– Under försäsonge­n såg jag inte Bayernspel­arna stå upp och kämpa för varandra. Passionen är det vik- tigaste inom toppfotbol­l och är inte viljan på topp kan du inte nå toppresult­at. Det är en sak Ancelotti måste rätta till då säsongen kommer i gång på allvar, säger Effenberg till goal.com.

Truppen är stjärnspäc­kad med gott om rätt stora egon också i år.

Klart är att Ancelotti är under lupp. Bayerns framgångar mäts i Champions League och i hur Ancelotti lyckas få in nya, yngre spelare i laget.

Oliver Kahn

En utmaning i Bayern är att hålla samtliga spelare något så när nöjda. Alla kan inte få spela hela tiden och då krävs fingertopp­skänsla på det mentala planet av Ancelotti. Något som Ancelotti gjort sig känd för som tränare, spelarna brukar gilla italienare­n.

– Hittar Bayern balansen just på det området kommer laget att ånga på. Om inte blir det en turbulent säsong, säger Effenberg.

I dagens läge kan Bundesliga endast ses via VeikkausTV i Finland. Förhandlin­gar om rättighete­rna pågår med diverse kanaler. Ligan kör i gång på fredag med matchen mellan Bayern München och Bayer Leverkusen.

 ??  ??
 ?? FOTO: EPA / FRIEDEMANN VOGEL ?? Carlo Ancelottis första säsong i Bayern blev ingen fullträff.
FOTO: EPA / FRIEDEMANN VOGEL Carlo Ancelottis första säsong i Bayern blev ingen fullträff.
 ?? FOTO: EPA / FRIEDEMANN VOGEL ?? FöR BRA. Bayerns dominans är illa för både ligan och storklubbe­n tycker forna stormålvak­ten Oliver Kahn.
FOTO: EPA / FRIEDEMANN VOGEL FöR BRA. Bayerns dominans är illa för både ligan och storklubbe­n tycker forna stormålvak­ten Oliver Kahn.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland