Hufvudstadsbladet

ANDRAS RöSTER

-

När Finlands ekonomi växer första gången på närmare tio år är det klart att frestelsen att öka statens utgifter ökar. Det är lätt för opposition­en att lova allt gott och vackert utan ekonomiskt ansvar. De ansvarsbär­ande regeringsp­artierna kan inte gå med i den här sångarstri­den. I medborgarn­as ögon är Centerns skatterikt­linjer förnuftiga och rättvisa.

Suomenmaa

Centerns partiorgan om att Finland inte har råd med en stor skatterea.

Samtal mellan regeringsp­artierna är av nöden för att man ska få klarhet om nästa års skattelinj­e. Centern och Nytt alternativ är inte redo att avstå från solidarite­tsskatten för storinkoms­ttagarna och en möjlig skattekomp­ensation borde riktas till dem med små och medelstora inkomster. Nytt alternativ talar nu om medelklass­ens skatteuppr­or.Centern borde få en vitamininj­ektion i sitt väljarstöd. Nytt alternativ igen har fullt sjå att kravla upp sig på torra land. En uppluckrad invandring­spolitik skulle vara ett svårt bakslag.

Kaleva

om att som avslutning på budgetmang­lingen syr man igen, trots de olikheter i synsätten som partiernas sommarmöte­n har skapat, ihop ett anslående samförstån­d.

Det är förståelig­t att man blir frustrerad och att det väcker känslor om en strejk gör ens eget vardagsliv besvärligt. Mer utveckland­e skulle det dock vara att hålla fokus på orsaken till strejken – alltså hur passagerar­trafiken ska konkurrens­utsättas och hur det kunde göras på det mest vettiga och renhåriga sättet.

Aamulehti

om lokförarst­rejken.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland