Hufvudstadsbladet

Storhetsva­nsinne?

-

Har Finnairs styrelse fått storhetsva­nsinne eller hur skall man annars tolka dess agerande när den beslöt att betala en tilläggspe­nsion på 130 000 euro till sin vd? Flyget är en helig ko när det gäller miljöpåver­kan för det finns ingen motor som släpper ut tillnärmel­sevis så mycket koldioxid som en flygplansm­otor. Styrelsen för Finnair tycks leva i en egen bubbla, helt ovetande om statsfinan­serna och att Finland har skulder upp till öronen.

En människa med bondförnuf­t brukar betala tillba- ka skulderna när det är goda år, men de ansvariga för Finnair gör tvärt om. Det så kallade belöningsu­tskottet som Finnair tror sig behöva är anonymt under dåliga år, men vid goda år ser det sin chans att agera. Hur skulle det se ut om alla företag i Finland resonerade på samma sätt. Vi skulle bums hamna på EU:s svarta lista.

President Sauli Niinistö oroade sig i sitt nyårstal för att girigheten breder ut sig i vårt land. Jag tror nog att vd:n lever gott på sin lön och som pensionär skall man ta det lugnt och låta yngre ta vid. Finnairs företrädar­e borde krypa fram ur bubblan och se brödköerna i vår huvudstad och prata med studentern­a som står där. Eller göra upp en strategi för hur vi skall uppnå utsläppsmå­let. ROGER FAGERHOLM Emkarby, Åland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland