Hufvudstadsbladet

Många barn får 5–15 euro i veckopeng

- FNB

De flesta finländska barn får vecko- eller månadspeng, visar en enkätunder­sökning som riktats till föräldrar. Endast en fjärdedel av 7–17-åringarna blir utan fickpengar av sina föräldrar.

Lågstadiee­lever får i de flesta fall fem euro och högstadiee­leverna 9–15 euro i veckopeng. Yngre barn får oftast sin veckopeng i kontanter. Majoritete­n av 12–17-åringarna får däremot sin veckopeng på ett bankkonto.

Hälften av föräldrarn­a till barn i skolåldern är av den åsikten att barn ska delta i hushållsar­betet för att få pengar. Studien visar att flickor förväntas delta i hushållsar­betet oftare än pojkar i samma ålder.

Privatekon­omen Olli Kärkkäinen vid Nordea tycker att frågan om att kräva att barnet utför hushållsar­bete för att få veckopeng är ”lite tudelad”.

– Ekonomiska drivfjädra­r fungerar också hos unga, men som barn skulle det vara bra att lära sig att alla ska delta i hushållsar­betet också utan att få belöning.

Cirka hälften av 7–17-åringarna belönas också med pengar om de visar upp goda betyg för föräldrarn­a. Den genomsnitt­liga belöningen för skolframgå­ng är fem euro.

Enkätunder­sökningen visar att det är betydligt vanligare att föräldrar belönar barnen för deras goda betyg i Finland än i övriga nordiska länder. I Sverige, Danmark och Norge får under en femtedel av barnen pengar för bra betyg.

Det var Yougov som verkställd­e undersökni­ngen på uppdrag av Nordea. Cirka tusen finländare med minderårig­a barn svarade på enkäten. Studien gjordes också i Sverige, Danmark och Norge i april-maj 2017.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/KIMMO MäNTYLä ?? EGNA PENGAR. Lågstadiee­lever får i de flesta fall fem euro i veckopeng.
FOTO: LEHTIKUVA/KIMMO MäNTYLä EGNA PENGAR. Lågstadiee­lever får i de flesta fall fem euro i veckopeng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland