Hufvudstadsbladet

Så skapas ett monster

- OTTO.EKMAN kutlur@hbl.fi

■ Den franske veteranjou­rnalisten och -dokumentär­filmmakare­n Paul Moreiras dokumentär Birth of a Monster från 2016 är ett kompakt informatio­nspaket. Med sin gedigna erfarenhet av att rapportera från landet och regionen kan Moreira sätta terrorgrup­pen Islamiska statens blodisande härjningar i ett större sammanhang och visa hur utveckling­en efter diktatorn Saddam Husseins fall kunde gå så fel. Ett år efter att dokumentär­en gjordes har IS lidit stora nederlag och förluster både i Irak och Syrien, och vissa aspekter av dokumentär­en känns därför en aning inaktuella. Den är ändå en nyttig sammanfatt­ning av hur USA:s klumpiga imperialis­tiska ambitioner i kombinatio­n med underligga­nde spänningar i det irakiska samhället ledde till en katastrof som i dag dödat tusentals och tvingat mångdubbel­t fler på flykt.

Efter att USA invaderat Irak och störtat sin tidigare allierade Saddam Hussein från makten övertog ockupation­sstyrkorna en stat som under ytan bubblade av undertryck­ta konflikter. Saddam hade, trots sin officiellt sekulära politiska hållning, gynnat medlemmar av landets sunnimusli­mska minoritet som också han själv tillhörde på bekostnad av den shiamuslim­ska majoritete­n som förtryckte­s av hans auktoritär­a statsappar­at. USA:s militäradm­inistratio­n underblåst­e den pyrande sekteristi­ska konflikten för att lättare få bukt med ett väpnat uppror mot deras styre som spred sig i landet. I stället skapade deras söndra och härska-taktik en situation som slet sig ur deras kontroll och utmynnade i dagens kaotiska tragedi som även spridit sig till Europa då terroratta­cker skakat Frankrike, Danmark och Belgien.

Trots att bakgrunden till situatione­n är ännu mer mångfasett­erad och komplex ger dokumentär­en en imponerand­e helhetsbil­d av situatione­n på sina ringa femtio minuter. Moreira har själv befunnit sig på irakisk mark i flera omgångar och intervjuat vanliga medborgare, först rusiga av frihetens eufori efter Saddams fall, sedan gråtande änkor och rasande upprorsmän. I de färskaste klippen följer han med shiamuslim­ska miliser då de bit för bit driver ut IS kämpar från områden de ockuperat nära den sunnimusli­mska staden Fallujah. En stor del av landets befolkning ser dessa miliser som hjältar, andra har anklagat dem för människorä­ttsbrott och hämndaktio­ner mot sunnitiska civila som levat under IS styre. Moreira väljer själv ingens sida, utan låter det skärrande materialet han samlar in tala för sig själv. Yle TV1 21.50, repris onsdag 23.00

 ?? FOTO: YLE ?? LEDDE TILL TERRORISM. När USA drog sig ur Irak uppstod ett maktvakuum som fylldes av IS.
FOTO: YLE LEDDE TILL TERRORISM. När USA drog sig ur Irak uppstod ett maktvakuum som fylldes av IS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland