Hufvudstadsbladet

Skåpbil körde in i folkmassan på turiststrå­k i Barcelona

Uppgiftern­a om dödsoffer och skadade varierar. Myndighete­rna misstänker ett nytt terrordåd.

- FNB-TT

Vid denna upplagas tryckstart var det oklart hur många som miste livet, uppgiftern­a varierade mellan 1 och 20 döda. 30 är allvarligt skadade. Polisen i Katalonien behandlade händelsen på populära La Rambla som en terroratta­ck, däremot kunde man ännu inte bekräfta att motivet till händelsen är terrorism, enligt Reuters.

”Kraftig kollision på La Rambla i Barcelona orsakad av en person som körde en skåpbil, många skadade”, skrev polisen inlednings­vis i ett uttalande.

Videobilde­r som spreds från platsen visade hur människor springer bort från området. Andra bilder visade flera ambulanser på platsen och räddningsp­ersonal som gav första hjälpen till flera människor.

Terroratta­cken i Barcelona hände bara några dagar efter de våldsamma protestern­a i Charlottes­ville, USA, slutade med att en ung man körde på en kvinna som dog.

Svenske Hampus Hagander, 19 år, arbetar i Barcelona. Han var på väg hem från jobbet och blev vittne till hur skåpbilen körde in i folkmassan.

– Det var rött ljus och jag väntade vid ett övergångss­tälle. När bilarna började köra kom det en vit skåpbil som först bara körde lite för fort. Men kanske tio meter från övergångss­tället började den gasa på som bara den och svängde drastiskt åt höger in i en stor folkmassa som står och väntar på att gå över övergångss­tället, säger han.

Minst en person

Enligt den spanska tidningen El Páis sade poliskällo­r att minst en person har lämnat den vita skåpbilen till fots efter händelsen. Flera medier rapportera­de om polisuppgi­fter att minst en troligen beväpnad man har barrikader­at sig i en bar i Barcelona. Det var inte bekräftat att händelsen på restaurang­en hade något med den misstänkta terroratta­cken att göra.

Hampus Hagander berättar att tre till fyra personer flög genom luften efter att ha blivit träffade.

– Det gick inte att se så mycket mer. Folk började skrika i panik. Folk som satt och åt bara några meter därifrån välte borden och sprang åt alla håll. Folk gömde sig inne i affärer.

Skåpbilen fortsatte ner för La Rambla.

– Jag vet inte om den körde på fler människor, säger Hampus Hagander.

Hagander tog sig från området och kunde ta sig hem. Han berättar att polisen var snabbt på platsen.

– I varenda liten gata stod det en polisbil och det var poliser överallt.

– Nu hörs sirener hela tiden. Det är poliser och ambulanser överallt.

Söker gärningsma­n

Enligt uppgifter till La Vanguardia ska fordonet ha kört in på turistgata­n från torget Placa de Catalunya.

Den ska ha kört cirka 600 meter innan den stannade.

Enligt tidningen El Páis har poliskällo­r sagt att minst en person har lämnat den vita skåpbilen till fots efter händelsen. Polisen söker efter gärningsma­nnen.

Folk uppmanades hålla sig borta från platsen. Myndighete­rna begärde att tunnelbane och tågstation­er i närheten av händelsen stängs. Polisen uppmanade affärer att stänga.

Spaniens premiärmin­ister Mariano Rajoy sade att han håller kontakt med myndighete­rna efter den misstänkta terroratta­cken och att prioritete­n nu är att ta hand om alla skadade, rapportera­r Reuters.

Promenadst­råket La Rambla, med sina affärer och restaurang­er, går genom centrala Barcelona och är en av stadens mest turisttäta platser.

”Finländarn­a trygga”

På torsdagskv­ällen hade Utrikesmin­isteriet inga uppgifter om att det skulle finnas finländare bland offren i Barcelona, säger man på ministerie­t till FNB.

Finlands ambassad i Madrid följer läget noga.

De lokala myndighete­rna uppgav inte i gå rkväll om det finns utlänninga­r bland offren.

Barcelona är ett mycket populärt turistmål också bland finländare. Enligt Utrikesmin­isteriet bor här omkring 500 finländare vintertid.

President Sauli Niinistö skrev på Twitter att terroriste­rna slog till mot Europa igen. Han skriver att han med yttersta allvar följer med situatione­n i Barcelona och önskar attentatet­s offer, deras anhöriga och räddare styrka.

 ?? FOTO: EPA/ QUIQUE GARCIA ?? Genast efter terroratta­cken varierade uppgiftern­a kraftigt om skadade och döda.
FOTO: EPA/ QUIQUE GARCIA Genast efter terroratta­cken varierade uppgiftern­a kraftigt om skadade och döda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland