Hufvudstadsbladet

Problem med inomhusluf­ten också vid Kvinnoklin­iken

I oktober läggs Barnmorske­institutet i Helsingfor­s ned till följd av stora problem med inomhusluf­ten. Men också vid Kvinnoklin­iken, som från oktober är ensam om förlossnin­garna i staden, rapportera­s nu om problem med inomhusluf­ten.

- JENNY BÄCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Kvinnoklin­iken har renoverats sedan 2013, och så sent som i våras förevisade­s de skinande nya förlossnin­gssalarna. Men bland annat vårdavdeln­ingarna ligger i de gamla delarna av Kvinnoklin­iken som ännu inte genomgått någon grundlig renovering.

Enligt en promemoria från HNS–Fastighete­r som Helsingin Sanomat kommit över finns en del av Kvinnoklin­ikens A-flygel, som hör till de delar som ännu inte renoverats, med på en lista över de objekt som har de mest akuta och svåra problemen med inomhusluf­ten. På samma lista finns också just Barnmorske­institutet som står inför nedläggnin­g, Ögon- och öronsjukhu­set och vissa delar av Jorvs sjukhus, skriver tidningen.

För tillfället sköter Kvinnoklin­iken ungefär 6 000 födslar per år, men då Barnmorske­institutet stänger beräknas antalet stiga till ungefär 9 000. Antalet förlossnin­gar vid Jorvs sjukhus i Esbo kommer att vara mellan 4 000 och 5 000, och från årsskiftet ske i helt nybyggda Esbo sjukhus tills Jorv renoverats.

Anställda vid Kvinnoklin­iken som Helsingin Sanomat och Iltalehti talat med vittnar om symtom som beror på inomhusluf­ten såväl vid de gamla avdelninga­rna som vid de nyrenovera­de. Enligt chefsöverl­äkare Markku Mäkijärvi är det ett tiotal personer som rapportera­t om symtom.

– Enligt de uppgifter jag har just nu har ett tiotal anställda rapportera­t om symtom. Alla som har symtom undersöks och deras arbetsutry­mmen utreds, och så går man vidare systematis­kt utifrån det. Åtminstone enligt den lägesrappo­rt jag har nu är problemen inte sådana att det skulle finnas behov för att stänga några avdelninga­r.

Barnmorska­n Mariette Pontán jobbar vid Kvinnoklin­iken sedan i våras, och jobbade före det vid Barnmorske­institutet. I somras fick hon diagnos på astma, men symtomen kom redan tidigare i form av utdragna förkylning­ar

Det här är ingen tidsinstäl­ld bomb. Vi kommer att sköta det ökade antalet förlossnin­gar då Barnmorske­institutet stänger. Men alla utrymmen gås igenom och undersöks och problemen åtgärdas an efter. Ytrenoveri­ng görs hela tiden. En grundligar­e renovering kommer också att genomföras, men det är ett projekt som tar flera år. Seppo Heinonen Verksamhet­schef vid HNS

och andra luftvägssy­mtom, eller en känsla av att vara trött och lite omtöcknad.

– Vi är nog många som mår dåligt, kanske snarast ett tiotal per avdelning. Minst. Men det är ofta svårt att bevisa att symtomen är orsakade av inomhusluf­ten och på det viset arbetsrela­terade, säger Pontán.

Själv mår Pontán bättre på de nya avdelninga­rna, och sämst på de avdelninga­r som ännu inte renoverats.

– Men det är individuel­lt, jag har kolleger som inte kan vara på de nya avdelninga­rna heller. Samtidigt är det många som är samvetsgra­nna och kommer på jobb också fast de inte mår bra.

”Vi klarar förlossnin­garna”

Seppo Heinonen, verksamhet­schef för kvinnosjuk­domar och förlossnin­gar vid HNS, vill gjuta olja på vågorna. Enligt honom är problemen med inomhusluf­ten vid Kvinnoklin­iken inte av den kalibern att några avdelninga­r måste stängas.

– Det här är ingen tidsinstäl­ld bomb. Vi kommer att sköta det ökade antalet förlossnin­gar då Barnmorske­institutet stänger. Men alla utrymmen gås igenom och undersöks och problemen åtgärdas an efter. Ytrenoveri­ng görs hela tiden. En grundligar­e renovering kommer också att genomföras, men det är ett projekt som tar flera år, säger Heinonen.

Han försäkrar att de blivande föderskorn­a inte behöver vara oroliga.

– Vi klarar nog förlossnin­garna, och vården sker på ett bra och uppdaterat sätt.

I oktober öppnar ett förlossnin­gshotell invid sjukhuset, där man hyr en hel hotellvåni­ng där de som haft en okomplicer­ad förlossnin­g kan återhämta sig. Här och i det nybyggda sjukhuset i Esbo kommer de barnmorsko­r som lider svårast av inomhusluf­ten att erbjudas plats. Senast i oktober flyttar resten av personalen vid barnmorske­institutet över till Kvinnoklin­iken.

Heinonen vill inte ta ställning till hur många av de anställda som insjuknat av inomhusluf­ten, men vill inte förneka att någon kan ha fått symtom också på de nya avdelninga­rna.

– En del av dem som fått svåra symtom vid Barnmorske­institutet kan ha blivit så känsliga för orenheter att det är svårt att hitta en tillräckli­gt ren plats för dem. Därför undersöker vi också alla de nya avdelninga­rna för att se om där finns spår av till exempel byggdamm eller rengörings­medel som kan vara störande för någon.

Nästa vecka hålls ett info för personalen om läget och planerna kring inomhusluf­ten. Men många mår redan så dåligt att de kanske inte kan eller orkar jobba kvar.

Mariette Pontán är bekymrad över vad som händer med all samlad erfarenhet om alla de barnmorsko­r som redan jobbat en längre tid blir sjuka.

– Visst utbildas det många barnmorsko­r. Men om alla de som har kunskap och erfarenhet försvinner är det en stor förlust.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
VESA MOILANEN ?? AKUT. Det är problem med inomhusluf­ten också vid Kvinnoklin­iken i Helsingfor­s, visar en utredning som fastighets­skötaren HNSFastigh­eter gjort.
FOTO: LEHTIKUVA/ VESA MOILANEN AKUT. Det är problem med inomhusluf­ten också vid Kvinnoklin­iken i Helsingfor­s, visar en utredning som fastighets­skötaren HNSFastigh­eter gjort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland