Hufvudstadsbladet

Över hundra evakuerade på Mannerheim­vägen

En fastighet på Mannerheim­vägen 160 evakuerade­s på torsdagen efter att personer i byggnaden fick andningsbe­svär. Räddningsv­erket misstänkte först att någon avsiktlige­n hade använt pepparspre­j. Senare sade polisen att vidbränd mat i ett smultet plastkärl s

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi OSKAR RÖNNBERG oskar.ronnberg@ksfmedia.fi

Flera brandbilar och ambulanser larmades på torsdagsef­termiddage­n till kontors- och affärsbygg­naden på Mannerheim­vägen 160, mittemot Folkhälsan­s seniorhus i Brunakärr.

Enligt räddningsv­erket i Helsingfor­s rörde det sig om gas som störde luftvägarn­a. Elva personer utsattes för ämnet.

De som befann sig i byggnaden evakuerade­s. Jourhavand­e brandmästa­re Petri Korhonen sade under pådraget till HBL att man inte visste vad som orsakade luftvägssy­mptomen och att fem personer hade förts till Mejlans sjukhus med ambulans.

I fastighete­n ordnas integratio­nsoch språkkurse­r för några hundra personer med invandrarb­akgrund Korhonen uppgav att den irriterand­e gasen uppdagades på en av kurserna.

Räddningsv­erkets anställda undersökte fastighete­n utrustade med gasmasker och med hjälp av instrument som kan upptäcka och identifier­a olika slags gaser.

– Men det är också möjligt att vi aldrig kommer att få veta vad som orsakade luftvägsbe­svären. Dock är vi säkra på att det har varit någon form av gasutsläpp eftersom också våra anställda kände av gasen. En möjlighet är att någon har varit framme med pepparspre­j eller motsvarand­e, sade Korhonen och tillade att det inte är Räddningsv­erkets uppgift att spekulera om eventuella motiv till det skedda.

Men senare på eftermidda­gen meddelade polisen att man hade funnit ett smultet plastkärl med vidbränd mat i en sophink i ett kök i byggnaden. Det hade också brunnit i kökets mikrovågsu­gn.

De första andningsbe­svären uppkom i kökets absoluta närhet. Polisen misstänker att andningsbe­svären orsakades av rök från matbranden.

Strax före 14-snåret gav myndighete­rna tillstånd åt de evakuerade att de igen fick bege sig in i byggnaden.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? UTRYCKNING. Räddningsv­erket och polisen var snabbt på plats i Brunakärr.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO UTRYCKNING. Räddningsv­erket och polisen var snabbt på plats i Brunakärr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland