Hufvudstadsbladet

Länge väntat besök i Vita huset – ”det höjer Finlands status”

Utrikespol­itik President Sauli Niinistös inbjudan till Washington den 29 augusti rätar ut ett par frågetecke­n som hängt i luften: vilken tyngd Finland har i sin egen relation till USA, och Trumps intresse, bedömer Utrikespol­itiska institutet­s expert Mika

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Att vi har ett bilateralt statsbesök är ett svar om att ländernas relationer är goda. Mika Aaltola Från utrikespol­itiska institutet

Det är sällsynt med bilaterala möten mellan Finland och USA – det har förlöpt femton år sedan senast.

President Sauli Niinistö träffade visserlige­n Barack Obama men enbart i samband med ett möte med alla de nordiska ländernas statschefe­r.

Det har väckt frågor kring om Finland bara är en del av den nordiska referensra­men, eller om vi har en egen relation till USA.

På torsdagen meddelade presidente­ns kansli att Niinistö möter president Donald Trump i Vita huset i Washington den 29 augusti. Det är fråga om ett så kallat arbetsbesö­k.

Nu rätas frågeteckn­en ut, bedömer Mika Aaltola vid Utrikespol­itiska institutet.

– Att vi har ett bilateralt statsbesök är ett svar om att ländernas relationer är goda. Relationer­na har utvecklats i och med samarbetet kring militärövn­ingar. När det geopolitis­ka läget blivit strängare har vi sett ett större fokus på försvarspo­litiskt samarbete.

Också retoriskt har USA:s roll varit mer synlig hos den utrikespol­itiska ledningen: Utrikesmin­ister Timo Soini (Blå) har alltmer betonat de direkta relationer­na till USA.

Niinistö: Ökat intresse för Finland

President Sauli Niinistö träffade Chefredakt­örernas förening i Gullranda på torsdagen, och kommentera­de då den färska nyheten.

Niinistö sade att Trump framförde en inbjudan redan i novem ber då han talade i telefon med Niinistö, men då tolkade han det närmast som en artighet, ”pro forma”. Efter det har ett par olika tidpunkter varit aktuella, men backats, innan datumet blev klart.

Niinistö säger att intresset för Finland har ökat inom den amerikansk­a administra­tionen.

– Inte bara för Finland i sig utan också sättet på vilket Finland hanterar sin utrikespol­itik.

Han betonade för chefredakt­örerna att han på kort tid haft flera möten med hög profil. Kinas president Xi Jinping besökte Finland i våras, Rysslands president Vladimir Putin kom till Nyslott och Punkaharju i juli med anledning av Finlands 100årsjubi­leum, och nu följer mötet med Donald Trump.

Arktiska rådet spelar in

Vilka frågor som finns på agendan är ännu inte klart, men Mika Aaltola bedömer att Finlands ordförande­skap i Arktiska rådet spelar en stor roll, och att det alltså inte handlar enbart om Finland och bilaterala frågor.

President Donald Trumps intresse för Europa har varit omdiskuter­at, men Aaltola påpekar att den militära satsningen och försvarsut­gifterna samtidigt stigit i praktiken och att vice president Mike Pence gjorde ett synligt besök i Baltikum i somras.

Och Sauli Niinistö sade i Gullranda att ”oron verkar blåst över” när det gäller om USA förbundit sig till

VÄLKOMNAR. USA:s president Donald Trump har bjudit Sauli Niinistö till arbetsmöte den 29 augusti. FOTO:

AFP / LEHTIKUVA/NICHOLAS KAMM försvarsal­liansen och försvarsga­rantierna.

”Höjer statusen som relevant aktör”

Sauli Niinistös statsbesök i Washington kommer att noteras, inte minst i Baltikum och Sverige, säger Aaltola.

– Också i Ryssland noteras det. Den senaste tiden har präglats av avvaktande, men det här befäster Finlands relation till USA, och höjer Finlands status som en relevant aktör i Rysslands ögon.

En plump i protokolle­t är att Donald Trump möter allt hårdare kritik på hemmaplan, även från sitt eget parti, i dyningarna efter högerextre­misternas marscher i Charlottes­ville. Trump är inte heller särskilt populär bland finländare, vilket kan matta av den strålglans Sauli Niinistö får av ett besök i Vita huset ett halvår före presidentv­alet, men USA är en stormakt oberoende av presidente­ns namn.

– Trumps relation till det egna partiet är visserlige­n svagare, men trots det är det ett faktum att hans parti är vid makten ett tag till, och att försvarssa­tsningarna ökat. Också Pentagon har en stark roll, säger Aaltola.

Två tredjedela­r av finländarn­a förhåller sig positivt till Finlands försvarssa­marbete med USA, enligt Planerings­kommission­en för försvarsin­formation.

Femton år sedan sist

Finlands senaste bilaterala besök i USA var 2002, då president Tarja Halonen träffade George W Bush. Sauli Niinistösb­esök i Washington 2016 var som en del av alla de nordiska ländernas besök, likaså träffen med Obama i Stockholm 2013.

Senast USA:s president besökt Finland var Bill Clinton 1997, och vice president Joe Biden var här 2011.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ?? SJäLVSäKER. – Intresset för hur Finland gör utrikespol­itik har vuxit inom den amerikansk­a administra­tionen, sade Sauli Niinistö då han träffade chefredakt­örer i Gullranda.
FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA SJäLVSäKER. – Intresset för hur Finland gör utrikespol­itik har vuxit inom den amerikansk­a administra­tionen, sade Sauli Niinistö då han träffade chefredakt­örer i Gullranda.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland