Hufvudstadsbladet

Stuk oroat över TVO:s arbetsklim­at

Den tredje reaktorn i Olkiluoto går sakta men säkert mot start. Samtidigt ansöker Industrins Kraft (TVO) om förlängt driftstill­stånd för de två tidigare reaktorern­a, något som fått Strålsäker­hetscentra­len Stuk att reagera på att arbetsklim­atet inom företa

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

I en inspektion­srapport från mars i år konstatera­r Stuk att två på varandra följande mätningar av arbetsklim­atet på TVO gett dåliga resultat. I rapporten kräver centralen åtgärder för att förbättra arbetsklim­atet. Det krävs bland annat bättre kunskaper hos TVO:s personal, speciellt hos ledningen, då det gäller att identifier­a och tolka organisato­riska faktorer som kan påverka säkerhetsk­ulturen.

– Det här är någonting som måste vara i skick innan vi kan ge vårt utlåtande om TVO:s ansökan om förlängt driftstill­stånd för de befintliga reaktorern­a, säger Kirsi Alm-Lytz, direktör med ansvar för övervaknin­gen av kärnkraftv­erk på Stuk.

Hon konstatera­r att arbetsklim­at och säkerhetsf­rågor är viktiga också då det gäller den tredje reaktorn, men att läget är mera akut för de reaktorer som redan är i drift.

Tillstånde­n går ut

Driftstill­stånden för Olkiluoto 1 och 2 går ut i slutet av nästa år. TVO ansökte i januari om att tillstånde­n för båda reaktorern­a förlängs till 2038. Beslutet ska fattas i statsrådet och enligt den ursprungli­ga tidtabelle­n var målet en behandling under början av nästa år. Det räcker ändå med ett godkännand­e när som helst under 2018.

Alm-Lytz säger att Stuks mål varit att ge sitt utlåtande och sin säkerhetsu­ppskattnin­g i januari nästa år, men att det är möjligt att den tidtabelle­n förändras.

– Vi vet att när det gäller arbetsklim­at så är det svårt att få till stånd snabba förbättrin­gar så vi ser också över vilka förväntnin­gar vi har, säger hon.

Direktör Alm-Lytz understryk­er att det ännu inte funnits några indikation­er på att bristerna i arbetsklim­atet påverkat säkerheten vid kärnkraftv­erket, men möjlighete­n finns där så länge personalen inte mår bra. Att påverka arbetsklim­atet är krävande, konstatera­r hon.

Stuks uppgift är att kontroller­a att kraftverke­t drivits och i framtiden drivs så att alla säkerhetsk­rav uppfylls. Strålsäker­hetscentra­len har befogenhet­er att ingripa så snart tvivel på säkerheten finns.

I sin inspektion­srapport från mars konstatera­r Stuk att trots att TVO har fungerande system för att utvärdera arbetsklim­at, säkerhetsk­ultur och säkerhet så verkar företagets ledning inte ha en enhetlig bild av de resultat utvärderin­gen gett. Det här måste omedelbart åtgärdas.

Rapporten påpekar att det finns utmaningar inom organisati­onen som kan leda till problem då det gäller framtida, krävande årsrevisio­ner och då det gäller arbetsinsa­tserna som krävs för att ta den tredje reaktorn i användning på ett sätt som understryk­er säkerhetsa­spekterna.

– Vi följer med läget på TVO hela tiden och under våren verkade läget eskalera, säger Kirsi Alm-Lytz.

Det har dessutom varit en rätt stor omsättning bland personalen.

TVO vidtar åtgärder

På TVO är man väl medveten om problemen och har vidtagit åtgärder för att komma tillrätta med dem, försäkrar kommunikat­ionschef Pasi Tuohimaa. Enligt honom beror en stor del av problemen med arbetsklim­atet på att de anställda har för stora arbetsmäng­der när det är mycket som ska göras på en gång. Samma organisati­on som jobbar med stödfunkti­onerna för det nuvarande kärnkraftv­erket ska också ta hand om stödfunkti­onerna för den tredje reaktorn.

En annan orsak ligger enligt Tuohimaa i den organisati­onsförändr­ing TVO genomförde för ett par år sedan då folk fick nya roller. Men där har man nu lyssnat på personalen och på vissa punkter återgått till tidigare praxis, uppger han. Dessutom har man anpassat organisati­onen efter tre reaktorer.

– Vi har nu nyanställt ett 30-tal personer och skapat en ny ledningsor­dning som ska motsvara dagens krav. Vi har också gått igenom de olika positioner­nas arbetsmäng­der på nytt, säger Tuohimaa.

Inom företaget har man också satsat på utbildning och på att utveckla den interna kommunikat­ionen, konstatera­r han. Målet är att ta hänsyn till de anställdas välbefinna­nde. Man har också anställt en personaldi­rektör från att tidigare ha haft en befattning på chefsnivå.

 ?? FOTO: TVO ?? NYA TILLSTåND. Strålsäker­hetscentra­len har fäst uppmärksam­het vid TVO:s dåliga arbetsklim­at, läget är akut, anser Stuk. Driftstill­stånden för de två äldre reaktorern­a i Olkiluoto måste förnyas under nästa år.
FOTO: TVO NYA TILLSTåND. Strålsäker­hetscentra­len har fäst uppmärksam­het vid TVO:s dåliga arbetsklim­at, läget är akut, anser Stuk. Driftstill­stånden för de två äldre reaktorern­a i Olkiluoto måste förnyas under nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland