Hufvudstadsbladet

De gröna vill inte förblindas av rekordstor­a opinionssi­ffror

Gallup De gröna är Finlands näst populärast­e parti, om man får tro den senaste opinionsmä­tningen. – Vi skördar frukten av ett långsiktig­t jobb, men vi får inte förblindas av siffran, säger Kaisa Hernberg.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Yles färska opinionsmä­tning ger De gröna ett aldrig skådat väljarstöd på 17,6 procent. Det är för första gången mer än Centern (17,3). Bara Samlingspa­rtiet (20,8) ligger före. De gröna har mer än fördubblat sitt väljarstöd sedan riksdagsva­let (8,5).

– Visst är siffran häftig. Den är frukten av ett långsiktig­t arbete, en tydlig linje och en allt starkare fältorgani­sation runtom i landet, säger Kaisa Hernberg som leder partiets delegation och som snart börjar vikariera som partisekre­terare.

Hernberg säger att den senaste opinionssi­ffran inte är någon plötslig skräll utan en logisk fortsättni­ng på en längre, positiv utveckling. Hon menar att De gröna har drivit på och talat för utbildning­en, för att stoppa vidgningen av samhällskl­yftorna, för att värna om klimatförä­ndringen och miljön och för att beakta brytningss­kedet i arbetslive­t.

– Det är frågor som ger en stark resonans hos allmänhete­n, men som regeringen inte har tagit på allvar.

Nya partiordfö­randen Touko Aalto vill göra De gröna till statsminis­terparti, men än är det över ett och ett halvt år till riksdagsva­let. Risken finns att opinionsku­rvan kulminerar alldeles för tidigt, att det presumtiva väljarstöd­et inte realiseras i valet.

– Det är klart att förtroende­t mäts vid val och att vi inte får låta siffrorna stiga oss åt huvudet. Men det betyder också att vi kommer att pekas ut som förhandsfa­voriter och att vi kommer att få mer uppmärksam­het före valet. Det är något vi måste dra nytta av, men framför allt måste vi vara ödmjuka och jobba vidare, säger Kaisa Hernberg.

Hon hoppas att opinionsmä­tningen också kommer att återspegla sig på politiken eftersom regeringen enligt mätningen bara stöds av knappt 40 procent av väljarna.

Företagsst­öden en besvikelse

– Jag hoppas att regeringen tittar noga på företagsst­öden i budgetförh­andlingarn­a. Jag är besviken på att de pratade om att åtgärda stöden i våras, men lämnade det till hösten och nu när det gäller är de riktigt tysta.

De gröna anser att man enklast kunde få fason på budgeten genom att skära i företagsst­öd som inte gynnar samhället, som snedvrider konkurrens­en och som i vissa fall är miljöskadl­iga.

– Här har regeringen en utmärkt chans att visa att den verkligen bryr sig om miljön och att ekonomipol­itiken faktiskt är ansvarsful­l. Och så borde de verkligen påbörja reformen av familjeled­igheterna, och visa att de vill främja jämställdh­eten, säger Hernberg. Ni själva då, hur kommer er opposition­spolitik att förändras med en ny ordförande? – Jag tror på en konsekvent och rättfram opposition­spolitik. Touko Aalto är en konstrukti­v ledare. Han är bra på att lyssna och går inte genast på offensiven.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANNI KOPONEN ?? DELEGATION­SLEDARE. Kaisa Hernberg är en andra generation­ens grön profil. Hon blev invald i Helsingfor­s stadsfullm­äktige i våras, 20 år efter att hennes mor Satu Hassi blev partiordfö­rande.
FOTO: LEHTIKUVA / ANNI KOPONEN DELEGATION­SLEDARE. Kaisa Hernberg är en andra generation­ens grön profil. Hon blev invald i Helsingfor­s stadsfullm­äktige i våras, 20 år efter att hennes mor Satu Hassi blev partiordfö­rande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland