Hufvudstadsbladet

OAJ: alternativ­a löner inte accepterat

att ersätta lönehöjnin­gar genom att slopa beslutet om nedskärnin­gar i semesterpe­ngarna duger inte. det här säger Olli luukkainen som är ordförande för lärarfacke­t OaJ.

- FNb

– Även om regeringen skulle slopa beslutet att skära i semesterpe­ngarna de två följande åren kompensera­r det inte för uteblivna lönehöjnin­gar.

Luukkainen förklarar att uteblivna löneförhöj­ningar påverkar lönenivån i framtiden, men att slopa nedskärnin­garna av semesterpe­ngarna gynnar bara arbetstaga­rna i två år.

De offentligt anställdas semesterpe­ngar skärs ned med 30 procent åren 2017–2019 som en del av konkurrens­kraftsavta­let.

Skattebesl­ut hjälper inte

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsom­rådena JHL har ännu inte bestämt om löneförhöj­ningar är viktigare än att återställa semesterpe­ngen. Minimikrav­et är att nedskärnin­gen kompensera­s.

– Vi har fått ett starkt budskap av våra medlemmar i sommar efter att nedskärnin­gen genomförts att en kompensati­on nu måste fås, säger ordförande Päivi Niemi-Laine.

Ordförande Silja Paavola på vårdarfack­et Super kan inte förstå varför den offentliga sektorn fortfarand­e ska utsättas för sparåtgärd­er trots att ekonomin växer.

Att regeringen genom sina skattebesl­ut skulle kunna kompensera för uteblivna lönehöjnin­gar tror varken Luukkainen eller Paavola på. Paavola betonar att vårdarlöne­rna är så låga att skattekomp­ensationer­na i praktiken inte berör dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland