Hufvudstadsbladet

Berättelse­n om Finland och rödpennan

- YRSA GRÜNE yrsa.grune@ksfmedia.fi

Nu är ju Jarno Limnell inte riktigt vem som helst, utan en av de främsta experterna på sitt område, professor vid Aalto-universite­tet och med en doktorsexa­men i krigsveten­skaper på fickan.

Det citerade är kärnan i innehållet i den första punkten av sammanlagt sju som Limnell räknar upp.

Finland är utsatt för påverkan utifrån och det måste man säga klart ut, menar han. Men trots en osäker och oberäkneli­g utveckling är Finland ändå ett tryggt land, understryk­er han också. Som knorr på slutet i detta lugnande budskap kommer ändå en påminnelse om att historien visar att plötsliga förändring­ar inte kan uteslutas.

Utan förbehåll kan man skriva under punkt fyra i den limnellska listan: Internatio­nellt samarbete är ett måste för Finland, inte ett alternativ.

Finland behöver mod att blicka framåt, fördomsfri­tt, men klokt.

Lite väl kategorisk­t blir hans resonemang i alla fall ibland. När Limnell uppmanar finländarn­a att lita på militärens och den högsta polisledni­ngens bedömninga­r menar han säkert att de sitter på klassifice­rad informatio­n som gör deras möjlighete­r att bedöma hot och möjlighete­r bättre än andra.

Enligt min egen åsikt är det vanligen den högst uppsatta militärled­ningen som i det längsta vill undvika krig. Jag har alltid tänkt att det beror på att de vet hur fruktansvä­rt varje krig är och att några egentliga vinnare inte finns. Här är också flera institutio­ner inblandade i besluten om den yttre säkerheten, presidente­n, regeringen och riksdagen.

Polisen kontroller­ar samhället och ansvarar för den inre säkerheten. Det är känsligt, för här handlar det om att balansera mellan medborgarn­as rättighete­r och säkerheten i samhället. För den balansen ansvarar politikern­a och eftersom det handlar om väljarna själva – och för politiker att bli valda eller omvalda – blir den inre säkerheten oundviklig­en en politisk fråga.

Politisk blir frågan om utrikespol­itiken också när Finland är med i internatio­nellt samarbete, som i EU.

Också detta bör sägas klart ut.

Enligt min egen åsikt är det vanligen den högst uppsatta militärled­ningen som i det längsta vill undvika krig. Jag har alltid tänkt att det beror på att de vet hur fruktansvä­rt varje krig är och att några egentliga vinnare inte finns.

●●Tillbaka till självklarh­eten som Jarno Limnell nämner i den första punkten. Frågan är själva kärnan i hur det finländska samhället ska utvecklas och hur vi ska se på oss själva. Den knyter egentligen samman mycket av substansen i alla sju punkter.

Jarno Limnell säger att det borde vara en självklarh­et att medborgarn­a i Finland högaktar tidigare gärningar, våra fäders kamp för självständ­ighet och inte minst, för att bevara denna självständ­ighet. Detta resonemang är enkelt att omfatta och uppfatta som en självklarh­et. Men om man har föräldrar, mor- och farföräldr­ar eller släktingar ännu längre tillbaka som inte har upplevt dessa skeden i Finlands historia?

Så sent som på 1960-talet vände man sig om på gatorna i Helsingfor­s om man såg en ”färgad” person, det må sedan ha varit en indier, asiat eller afrikan/afroamerik­an. Femtio år senare är det annorlunda. Många fler som har en annan hudfärg än vit är födda i Finland. Och alla som har en vit hudfärg är det inte.

I det finländska samhället finns ett växande antal unga människor som helt enkelt inte har samma anknytning till berättelse­n om finländarn­as heroiska insatser och stora uppoffring­ar i kriget.

Kan man då tala om en självklarh­et? Eller rättare sagt, hur ska man göra detta till en självklarh­et också för dem?

En hel del av de ”riktiga” finländarn­a, också de som kämpade för Finland, och som delar berättelse­n om Finlands historia, hade en liknande bakgrund. Det vill säga, de hade sina rötter i andra länder. Men det har inte varit ett hinder för att de alltid har upplevt sig som finländare – helt enkelt för att de fick chansen. Inte bara när det gällde att rycka ut i kriget, utan för att de hade haft möjlighete­n att skapa sig ett liv här i landet som de ville värna om. Sin egen lilla trädgård, så att säga.

Den allmänna värnplikte­n har dokumenter­ats som ett av de bäst fungerande integratio­nskoncepte­n.

För att bredda berättelse­n behöver den inte ens skrivas om. Det räcker med att med rödpenna understryk­a det som gällde för dem som tidigare kommit till Finland: ge dem chansen att få vara med och känna stolthet inte bara över historien, utan också tron på framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland