Hufvudstadsbladet

I dag eller på tisdag väntas Johaugs OS-dom

Skidsport I dag kommer Therese Johaug kanske äntligen att få besked: Blir det vinter-OS eller inte? Svaret väntar hon på i italienska Seiser Alm, samma ort där hela den ödesdigra dopningshi­storien fick sin början för ett år sedan. Enligt hennes manager Jö

- ANDREA BORENIUS andrea.borenius@ksfmedia.fi

Det var i september i fjol som Therese Johaug testade positivt för den anabola steroiden clostebol. Sedan dess har turerna kring den norska skidstjärn­an varit många och långa.

Norskan stängdes av för en period på 13 månader, men det internatio­nella skidförbun­det bestämde sig senare för att ta saken vidare till idrottens skiljedoms­tol Cas. Det är beslutet från Cas som kommer att avgöra om Johaug får återvända till tävlingssp­åren lagom till OS i Pyeongchan­g, eller om avstängnin­gen blir längre än så.

Domen väntar hon på i italienska Seiser Alm, vilket är symboliskt med tanke på att det var på just den orten skidåkaren använde läppsalvan som ska ha förorsakat det positiva dopningspr­ovet.

Att Johaug befinner sig utomlands har enligt hennes manager Jörn Ernst ingenting att göra med att domen torde falla i dag, fredag, och att Johaug därför skulle välja att hålla sig borta från uppståndel­sen som beslutet kommer att förorsaka.

– Vi trodde att hela saken skulle vara avhandlad redan i juli, men så sköt Cas upp beslutet. Hon valde att hålla sig till sin träningspl­an och reste därför i väg, säger Ernst till norska Dagbladet.

Managern konstatera­de tidigare i veckan att alla involverad­e sitter som på nålar eftersom det hela dragit ut på tiden.

– Det har tagit för lång tid, säger Ernst som senare under torsdagen kom med uppgifter om att Cas be- slut inte kommer förrän på tisdag.

I Italien har Therese Johaug nu sällskap av hela sin familj och hennes pappa Thorvall Johaug tror på en lycklig utgång.

– De flesta äventyr har ju ett lyckligt slut. Jag hoppas att det är så också i det här fallet så att vi är färdiga med den här saken och kan gå vidare, säger han.

Johaug har under avstängnin­gen tränat som vanligt och har i praktiken följt samma upplägg som det norska landslaget, även om hon inte tränar tillsamman­s med de andra damerna. Den saken kan komma att förändras, beroende på hur Casdomen lyder.

Det norska skidförbun­dets damtränare Roar Hjelmeset hoppas på en tidtabell som inte blir för knapp med tanke på uttagninga­r av idrottare till OS i Sydkorea.

– Vi har inte bestämt någonting utan hoppas på att det inte blir så ont om tid, säger Hjelmeset till tidningen VG.

 ?? FOTO: EPA/CLAUDIO ONORATI ?? AVGöRANDE VECKA. I dag lär det klarna om Therese Johaug kommer att kunna delta i vinter-OS i Sydkorea eller inte.
FOTO: EPA/CLAUDIO ONORATI AVGöRANDE VECKA. I dag lär det klarna om Therese Johaug kommer att kunna delta i vinter-OS i Sydkorea eller inte.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / BERIT ROALD ?? FöLJER TRäNINGSUP­PLäGGET. Therese Johaug har under dopningsav­stängninge­n tränat som vanligt trots att längden på hennes dom är oklar.
FOTO: LEHTIKUVA / BERIT ROALD FöLJER TRäNINGSUP­PLäGGET. Therese Johaug har under dopningsav­stängninge­n tränat som vanligt trots att längden på hennes dom är oklar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland