Hufvudstadsbladet

Valverdes uppgift: Att bräda Real Madrid och dra jämnt med Messi

Inget snack om vilket lag som axlar favoritska­pet i spanska ligan. De regerande mästarna Real Madrid får de flesta tipsen. I Barcelonas läger hoppas supportrar och styrelse på något av en nytändning under nya tränaren Ernesto Valverde.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Valverde utkristall­iserade sig rätt snabbt som klubbens förstaval då det blev klart att Luis Enrique inte fortsätter vid storklubbe­ns roder. 53-åringen kommer närmast från Athletic Bilbao.

Valverde har sakta men säkert byggt upp en cv och ett anseende som räcker till för att få chansen i en av världens största klubbar. Vägen har gått via bland annat Olympiakos, Athletic och Espanyol. För första gången under tränarkarr­iären får Valverde nu en reell chans att kämpa om de finaste bucklorna på kontinente­n.

Förutsatt att han får Barcas spel att stämma och om han och klubben lyckas på transferma­rknaden. Dubbelmöte­t i supercupen mot Real Madrid slutade 5-1 sammanlagt till Real och klasskilln­aden mellan de två jättarna var odiskutabe­l.

– Ibland förlorar du. Vi förlorade nu men också Real kommer att göra det under säsongen. För oss gäller det att blicka framåt och fokusera på det vi kan förbättra, sade Valverde till El Mundo Deportivo.

Valverdes första veckor på jobbet har dominerats av en sak: Neymars jätteöverg­ång till PSG och ryktena kring alla tänkbara och otänkbara ersättare som florerat sedan dess. I Neymar förlorade Barca ett grymt PR-ansikte men också en matchvinna­re och publiktjus­are.

Det dyraste nyförvärve­t hittills heter Paulinho, den centrala mittfältar­en med ett förflutet i Tottenham. 40 miljoner euro låter rätt mycket för det är svårt att se att 29-åringen blivit en bättre spelare under sina år i den kinesiska ligan. Nelson Semedo värvades från Benfica och Gerard Deulofeu från Everton. Den sistnämnda har visat upp hyfsat lovande takter men frågan är ändå om 23-åringen är bra nog för att starta för FC Barcelona?

Philippe Coutinho från Liverpool och Dortmunds sensatione­llt skicklige och snabbe Ousmane Dembele står högst på önskelista­n. Coutinho lär bli klar vilken dag som helst och Dembele har stängts av internt i Dortmund då han inte dykt upp på träning i protest mot att han tycker att klubben motarbetar hans drömflytt till Katalonien.

Köper Barcelona båda gör man i samma veva av med så gott som hela Neymars övergångss­umma på 222 miljoner euro.

Messifakto­rn

Nytt blod behövs i Barcelona då trotjänare som Andres Iniesta inte längre förmår prestera på den skyhöga nivå han gjort i ett decennium. Och bredd behövs också för det just i rotation och bredd var Real Madrid hästlängde­r före antagonist­en under förra säsongen. Real var fräschare då det gällde som mest, i Barcelona blev belastning­en på nyckelspel­arna för stor.

Vem Barcelona än köper in är Valverdes viktigaste uppgift ändå att få superstjär­nan Lionel Messi på sin sida. Är Messi nöjd är Barcelona alltid att räkna med. Argentinar­ens magi har inte försvunnit någonstans.

Men kommer du på kant med Messi är du snabbt ute i kylan i Barcelona. Messi och Luis Enrique drog inte alltid jämnt och även om de två lyckades komma överens på något sätt stod det hela tiden klart vem av dem som skulle förlora en eventuell maktkamp. Den klara förlusten mot Real Madrid var knappast den mest optimala inledninge­n på samarbetet mellan Messi och Valverde.

Till Valverdes lycka är Barcelonas styrelse ändå inte den som trycker på den berömda panikknapp­en i första taget.

Däremot är publiken på Camp Nou enormt kräsen. Det ska ge resultat och det ska vackert ut. Valverde är en fotbollsst­ilist med många liknande verktyg som företrädar­en hade i sin låda. Om det räcker för Messi, supportrar och styrelse? Kanske.

Viaplay, Viasat och VeikkausTV visar spanska ligan.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/QUIQUE GARCIA ?? ZIDANE OCH REAL MADRID STåR I VäGEN. Ernesto Valverde står inför sin största utmaning i tränarkarr­iären.
FOTO: LEHTIKUVA/QUIQUE GARCIA ZIDANE OCH REAL MADRID STåR I VäGEN. Ernesto Valverde står inför sin största utmaning i tränarkarr­iären.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland