Hufvudstadsbladet

Uthållig kamp

- ELISABETH HOLMSTRöM Nätverket Kärnkrafts­fritt Bottenvike­n, Robertsfor­s, Sverige

Nätverket Kärnkrafts­fritt Bottenvike­n kämpar sedan starten 2011, beslutsamt och målmedvete­t, för att bevara vårt gemensamma svensk-finländska innanhav fritt från kärnkraft; en rysk kärnreakto­r vid den grunda, sköra Bottenvike­n – det kan aldrig accepteras.

HBL (12.8) publicerad­e en mycket informativ TT-artikel om nätverkets arbete, men olyckligtv­is var rubriken ”Kraftverke­t i Pyhäjoki har fått nya motståndar­e” något missvisand­e:

”Nya motståndar­e” är förvisso delvis sant, så till vida att nätverket ständigt fortsätter att växa. Nya medlemmar ansluter till Kärnkrafts­fritt Bottenvike­ns Facebook-sida, och den pågående namninsaml­ingen skrivs alltjämt under av nya människor som vill uttrycka sin stora oro.

Antalet svenska kommuner som tar avstånd från kärnkraft vid Bottenvike­n växer även det, och är i dagsläget hela 17.

Men, att som i HBL:s rubrik, beteckna nätverket Kärnkrafts­fritt Bottenvike­n, som bildades för snart sex år sedan, som ”nya motståndar­e” till kärnkraftv­erket i Pyhäjoki – det kan väl knappast vara rimligt?

Nätverket Kärnkrafts­fritt Bottenvike­n är mycket målinrikta­t, och kommer att fortsätta sin mångåriga kamp så länge som Fennovoima­s otidsenlig­a och dystopiska kärnkrafts­planer kvarstår. Kampen får sin näring ur djup kärlek till Bottenvike­n och en känsla av ansvar inför kommande generation­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland