Hufvudstadsbladet

Sidse Babett Knudsen är en exportsucc­é

Intervju Tv-dramat Borgen blev Sidse Babett Knudsens biljett till en internatio­nell filmkarriä­r. Nu har Danmarks storstjärn­a huvudrolle­n i en finsk film.

- Men om samarbetet inte funkar? ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Sidse Babett Knudsen■lyfter■yxan■ över■huvudet,■böjer■sig■framåt■och■ låter■verktyget■klyva■klabben.■När■ hon■rätar■på■ryggen■möter■hon■Tommi Korpelas■undrande■blick.

Scenen■ingår■i■filmen■Den eviga vägen■(Ikitie)■och■Sidse■Babett■Knudsen■är■inte■nöjd■med■sin■talang■som■ vedhuggare.

–■ Jag■ kommer■ inte■ att■ nämna■ vedhuggnin­g■i■min■cv.■Men■att■gräva■med■spade■i■jorden■är■jag■bra■på.

Med■rollen■som■den■danska■statsminis­tern■Birgitte■Nyborg■i■Borgen■ erövrade■Sidse■Babett■Knudsen■världen.■Efter■tre■säsonger■med■Borgen■ har■hon■i■dag■lyxen■att■välja■och■vraka■bland■anbuden.

–■Om■jag■känner■för■en■roll■tackar■ jag■ja.■Det■ska■vara■ett■lustfyllt■projekt,■säger■Babett■Knudsen.

Rollen■som■emigrantän­kan■Sara,■ som■på■1930-talet■lämnar■den■amerikansk­a■mellanväst­ern■för■att■bygga■upp■Stalins■dröm■om■det■förlovade■landet■i■Sovjetkare­len■är■en■roll■ fjärran■från■den■glamorösa■politikern■Birgitte.

Filmen■Den■eviga■vägen■bygger■på■ verkliga■händelser.■Tommi■Korpela■ spelar■en■familjefar■som■kidnappas■ av■finska■fascister,■rymmer■och■flyr■ till■Sovjetkare­len■där■han■placeras■i■ en■kolchos■och■möter■den■duktiga■ Sara.■Hon■ger■honom■tröst■i■saknaden■efter■familjen■i■Finland.

Ytterst■handlar■filmen■om■krossade■drömmar,■om■idealister■som■ kommer■till■ett■land■omöjligt■att■bruka■och■om■dem■som■den■paranoide■ Stalin■låter■avrätta■för■att■han■ansåg■ dem■vara■fiender.

Idealismen berör

Sidse■Babett■Knudsen■hade■ingen■ aning■om■detta■sorgliga■kapitel■i■Finlands■historia■förrän■hon■började■läsa■manus.■Hon■säger■att■hon■lockades■av■att■medverka■i■en■film■totalt■ annorlunda■än■någon■annan■hon■varit■med■i.

–■Manuset■beskriver■ett■skeende■ som■är■stämningsf­ullt■och■förfärligt.■ Både■tragedin■och■emigranter­nas■ idealism■berörde■mig.■Emigranter­na■trodde■på■fullt■allvar■att■de■skulle■ kunna■rädda■världen.

Filmen■spelades■in■i■Estland■dit■ Sidse■Babett■Knudsen■anlände■efter■ att■ha■spelat■in■Hollywoodp­roduktione­n■Inferno,■baserad■på■en■av■Dan Browns■romaner.■I■Den■eviga■vägen■ spelar■hon■mot■Tommi■Korpela,■i■Inferno■hette■motspelare­n Tom Hanks. Hur viktigt är ett gott samarbete mellan huvudkarak­tärerna under en filminspel­ning? –■Jättevikti­gt.

–■Då■får■man■dra■lasset■själv.■Det■är■ tyngre■men■det■går.

Flera■ gånger■ under■ intervjun■ återkommer■ Sidse■ Babett■ Knudsen■till■att■hon■inte■förhandspl­anerar■sin■karriär■när■hon■väljer■roller.■ Den■stora■framgången■kom■efter■ett■ drygt■decennium■som■skådespela­re■men■hade■kunnat■komma■tidigare,■till■exempel■i■Lars von Triers Dogville.

I■pilotversi­onen■av■Dogville■spelades■huvudrolle­n■av■Sidse■Babett■ Knudsen■men■när■de■riktiga■inspelning­arna■inleddes■hade■rollen■gått■ till■Nicole Kidman.

Någon■bitterhet■över■detta■tycks■ Sidse■Babett■Knudsen■inte■hysa.

–■Nicole■Kidman■är■en■fantastisk■ skådespela­re,■säger■hon■generöst.

Lika■översvalla­nde■är■hon■inte■ vad■gäller■von■Trier.

–■Lars■von■Trier■är■en■originell■re-

gissör men hans moralkod står jag inte ut med.

Varje roll är en risk

Redan under skoltiden visste Sidse Babett Knudsen att hon ville bli skådespela­re. Under ett år som aupair i Paris sökte hon till en fransk teaterutbi­ldning och blev antagen. Utbildning­en utgick från den teknik som den legendaris­ke teatermann­en Jacques Le Coq har utvecklat och som tar fasta på det kroppsliga uttrycket.

– Det var fantastisk­t och helt annorlunda än utbildning­en hemma i Danmark.

På tal om att välja roller påpekar Sidse Babett Knudsen att varje roll är en risktagnin­g. Så var det också med rollen som Birgitte Nyborg, ingen kunde ana att det politiska dramat skulle bli en dunderhit.

– Birgitte var en superrolig roll. Jag ville beskriva det politiska djuret i henne och ville gestalta en person som tror på demokratin och på att kunna arbeta inifrån systemet. Tror du att en fjärde säsong av Borgen någonsin blir aktuell? – Nej. Adam Price som skapade Borgen skriver på en annan serie.

Birgitte Nyborg är en stark kvinna som vet vad hon vill, precis som Sara i Den eviga vägen.

– Sådana kvinnor engagerar mig och sådana porträtt vill jag själv se när jag går på bio och teater. Finns det någonting du är rädd för i ditt arbete? – Generellt är det så att den scen jag repeterar mest också är den jag är mest orolig för att misslyckas med. Den bara snurrar i mitt huvud. Men för det mesta är jag inte rädd.

– Däremot oroar jag mig ibland för att rollerna ska ta slut. En skådespela­res karriär går alltid upp och ner och jag blir hela tiden äldre.

 ??  ?? I höst spelar Sidse Babett Knudsen en emigrantkv­inna som bygger upp det förlovadel­andet i Sovjetkare­len.
I höst spelar Sidse Babett Knudsen en emigrantkv­inna som bygger upp det förlovadel­andet i Sovjetkare­len.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland