Hufvudstadsbladet

Vår äventyrare i farten

Bokrecensi­on Stefan Lundbergs reportages­erie om pilgrimsva­ndringen till Santiago de Compostela har byggts ut och blivit en bok.

- NALLE VALTIALA kultur@ksfmedia.fi

RESOR

●●Stefan Lundberg, På Spaniens tak Förlaget, 2017. 155 s.

■■They say we are a vanishing race. Stewart Grangers■ord,■i■en■i■övrigt■ bortglömd■äventyrsfi­lm,■har■följt■mig■ genom■åren.■Den■försvinnan­de■rasen■ är■äventyrare­n,■men■som■världen■ser■ ut■är■någon■omedelbar■sorti■inte■precis■för■handen.■

Också■i■HBL:s■redaktion■ingår■sedan■många■år■en■fullblodsä­ventyrare, Stefan Lundberg,■som■varje■sommar■roar■och■oroar■läsekretse­n■med■ ett■nytt■vågspel,■det■ena■mer■påfrestand­e■än■det■andra.■Till■de■fysiskt■och■ psykiskt■ mest■ imponerand­e■ satsningar­na■hörde■2016■års■pilgrimsva­ndring■till■Santiago■de■Compostela■–■ett■äventyr■som■nu■omstöpts■till■ en■bok,■väsentlige­n■densamma■som■ texten■i■HBL,■dock■utökad■med■diverse■filosofera­nde■bland■annat■om■författars­kapets■och■journalist­ikens■villkor.■Tuffa■villkor,■men■tuff■är■också■ en■vandring■på■Spaniens■tak.

Alltsamman­s■fick■sin■början■med■ att■aposteln■Santiago,■av■Lundberg■ omdöpt■till■Jakob,■efter■sin■missionsre­sa■blivit■halshuggen■av■Herodes Agrippa.■Enligt■myten■lades■kropp■ och■huvud■i■en■båt■utan■åror■och■roder.■Farkosten■flöt■över■Medelhavet,■ genom■Gibraltars■sund■och■norrut■ längs■Atlantkust­en.■Vid■staden■Iria■ Flavia■fick■båten■landkännin­g,■aposteln■lyftes■ut■och■begravdes■på■en■ plats■med■namnet■Compostela.■Dit■ ordnas■årligen■storstilad­e■vallfärder.■

De■flesta■peregrinos■–■ca■200 000■ personer■–■lär■välja■den■sydligare■och■ mindre■kuperade■huvudrutte­n■Camino■Francés.■Men■Stefan■Lundberg■ sällade■sig■till■de■drygt■15 000■som■ föredrar■ Camino■ del■ Norte.■ Hans■ önskan■var■att■blöta■fötterna■i■havet,■och■det■gör■han■mycket■riktigt■ på■pärmen■till■sin■bok,■där■han■med■ ryggsäck■och■belåten■min■vadar■i■ ■strandvatt­net■på■en■vidsträckt■playa.

Bilden■ger■ett■mödolöst■intryck,■ men■den■månadslång­a■vandringen■ över■840■km■är■långt■ifrån■någon■ barnlek.■ Medeltalet■ för■ en■ dag■ är■ 45 000■steg,■innan■resan■är■slut■har■ en■miljon■överskridi­ts.■Övernattni­ngarna■vid■dagens■slut■är■ofta■osäkra,■i■ många■fall■oroliga.■Det■gäller■att■ha■ hög■motivation,■antingen■ett■religiöst■ sinnelag■eller■något■annat.■I■Lundbergs■fall■något■annat.■När■han■vid■ resans■slut■får■sin■Compostela,■beviset■för■en■färd■enligt■gällande■regler,■ och■blir■uppmanad■att■förklara■varför■han■gjort■resan,■vill■han■varken■ vidkännas■några■religiösa,■andliga■ eller■sportsliga■orsaker.■”Inget■av■de■ skälen■gäller■för■mig.■Jag■har■vandrat■av■nyfikenhet.”■

En mäktig kraft

Det■var■nyfikenhet■som■drev■Charles Darwin■och■James Cook,■kanske■också■den■helige■Jakob.■I■Lundbergs■fall■ har■nyfikenhet­en■med■lätthet■över-

vunnit eventuella protester från hans kropp. I början av boken avslöjar författare­n att han bär på sviter av en fotbollssk­ada ”på grund av någon nervbana som har tagit stryk. Ibland blir benet mystiskt kraftlöst, ibland snavar jag på de mest obetydliga hinder och ibland får jag sanslösa kramper”. Mot slutet av vandringen förvärras skadan av den ständiga ansträngni­ngen, men några magnesiumt­abletter räddar skivan.

Magnesium är annars inte den substans man i första hand förknippar namnet Lundberg med. Det hägrande slutmålet för varje dagsetapp är en iskyld öl, ibland ter sig författare­n som något av en birragrino – en vitsig variant av det vanliga peregrino. Vad gäller tankningen under dagen handlar det mycket om slumpen, det kan bli allt mellan en rejäl biff och ”vegetarisk­t jox”. Men jag ställer mig frågande till en lång dags vandring på en kopp kaffe, en croissant och ett äpple. En annan sak som förvånat mig är att Lundberg tydligen rört sig barhuvad över brännheta landskap. Han startade med en flott fransk keps, men den tappade han nästan omedelbart.

Också andra prylar, bland annat hans fina vandringss­tavar, försvinner, men han skaffar strax andra i stället. Som prylarna är färdkamrat­erna på vägen, de kommer och går. När man vandrar en månad växer en stark gemenskap fram, mellan författare­n och många medvandrar­e: österrikar­en Mikael, den unge polacken Michal, tyskan Sandra och många fler. Men när resan är över skiljs man med ett Buon Camino amigos. Som en bekräftels­e kollapsar båda vandringss­korna vid slutmålet.

Slutmålet?

En resa som går på djupet tar aldrig slut, den fortsätter livet ut. För vandraren själv och för hans läsare, som följt honom genom ett klassiskt landskap, än i naturtills­tånd, än skövlat av civilisati­on, förevigat av en svit lysande fotografie­r tagna med mobil, men framför allt av en ledig, snärtig stilkonst, med glimten i ögat. Den som låter sig anas bakom omslagsbil­dens mörka glasögon. Därunder skymtar munnen halvt i skugga, halvöppen, som om han ropade till oss, vår äventyrare i farten: ”Tveka inte! Kom med på färden!”

 ?? FOTO: STEFAN LUNDBERG ?? Driven av samma egenskap som känneteckn­at så många upptäcktsr­esare vandrade Stefan Lundberg den 840 kilometer långa pilgrimsva­ndringen.
FOTO: STEFAN LUNDBERG Driven av samma egenskap som känneteckn­at så många upptäcktsr­esare vandrade Stefan Lundberg den 840 kilometer långa pilgrimsva­ndringen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland