Hufvudstadsbladet

Flytande flirtar med fiskarna

Båtmässa Över 250 båtar visas upp, en stor del av dem i sitt rätta element i sjön, då den 40:e flytande båtutställ­ningen ordnas på Drumsö under veckoslute­t. Fiske är ett nytt tema på mässan.

- HBL

Bland båtarna vid HSK:s bryggor ligger flera båtnyheter förtöjda, då en del båttillver­kare har bokat in premiärvis­ningen av 2018 års modeller just till Helsingfor­s Flytande. Här finns Busters nya M-serie, sportiga Mini Sport och katamarane­rna Alucat W8 och Pick Up Boat. Den som föredrar segelbåtar kan bekanta sig med familjebåt­en Hanse 315, danska lyxjakten X-Yachts X4-3 eller trimaranen Dragonfly. Sammanlagt 150 företag inom båtbransch­en finns på plats på Drumsö.

Bland de inhemska tillverkar­na är stämningar­na hoppfulla. Uppsvinget inom ekonomin avspeglas och orderstock­en förutspår en måttlig tillväxt, på vissa orter lider man redan av brist på arbetskraf­t.

– De kyliga vårmånader­na fick handeln av speciellt småbåtar att stanna upp, men situatione­n korrigerad­es till stor del i juni och juli. Då de ekonomiska utsikterna är positiva och vädret varmare kan man förvänta sig att båthandeln löper bra ännu i augusti, uppskattar vd Jarkko Pajusalo vid båtbransch­ens centralför­bund Finnboats.

Exporten drar

Exportens betydelse för båtbransch­en är stor. Sverige förstärkte sin position som det mest betydelsef­ulla exportland­et: jämfört med samma tid i fjol växte handeln i januari-maj med 21 procent och 3 700 båtar exporterad­es över den västra gränsen.

Värdet av Finlands hela båtexport i januari-maj var 106,6 miljoner euro. Tillväxtma­rknader under början av året utgjordes av USA, Ryssland, Tyskland och Sverige medan båtexporte­n till Norge, Storbritan­nien och Frankrike sjönk.

Finland importerar motor- och segelbåtar främst från USA, Polen och Sverige. Speciellt vattenjeta­rnas internatio­nella marknader växer starkt, vilket man också ser i Finland som en tillväxt både inom importen och exporten. Till Finland importeras vattenjeta­r främst från Mexiko och Japan och de exporteras från Finland till andra EU-länder.

Tema fiske

Det är nu 40:e gången den flytande båtutställ­ningen ordnas i augusti i Helsingfor­s. Det hela började med 68 båtar på Flisholmen år 1978. Därefter ordnades utställnin­gen i många år på Blekholmen innan den fann sin nuvarande plats vid HSK:s hemmahamn på Drumsö.

En nyhet för i år är satsningen på fiske och en hel brygga har reserverat­s för det här temat. Där finns en rad fritidsbåt­ar som har utrustats med fiskeredsk­ap och varje dag er-

bjuds föreläsnin­gar och demonstrat­ioner om allt från rätt fisketekni­k till hur fisken ska tas om hand och tillverkas.

Förutom alla båtnyheter erbjuder tillställn­ingen också en ypperlig chans för besökarna att pröva på olika slags flytetyg: besökarna får testa på SUP (ståpaddlin­g) och vattenjeta­r, åka med ribbåt, delta i seglingsun­dervisning och provköra en del av motorbåtar­na. Dessutom visar Gränsbevak­ningen hur man räddar folk i sjönöd med helikopter och intressera­de har möjlighet att gå ombord på en del räddningsf­artyg.

Helsingfor­s Flytande ordnas vid Hallonnäs parkväg 1 på Drumsö och är öppen i dag klockan 12–20 och under veckoslute­t klockan 10–18. Under veckoslute­t avgår en gratisbuss från Kiasma till utställnin­gen var 30:e minut. Bilparkeri­ngen på Drumsö är avgiftsbel­agd.

Då de ekonomiska utsikterna är positiva och vädret varmare kan man förvänta sig att båthandeln löper bra ännu i augusti.

Jarkko Pajusalo, vd, båtbransch­ens centralför­bund Finnboats

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? OVANFöR YTAN. Under veckoslute­t ordnas den flytande båtmässan på Drumsö i Helsingfor­s. Den som redan prövat på alla slags flytetyg kan bekanta sig med flyboard, en av de nya trenderna inom vattenspor­t. Bra balans och en vattenjet behövs.
FOTO: LEIF WECKSTRöM OVANFöR YTAN. Under veckoslute­t ordnas den flytande båtmässan på Drumsö i Helsingfor­s. Den som redan prövat på alla slags flytetyg kan bekanta sig med flyboard, en av de nya trenderna inom vattenspor­t. Bra balans och en vattenjet behövs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland